Romantikai po Šv. Kotrynos bažnyčios skliautais

Du romantikai” – taip pavadintas koncertas, įvyksiantis spalio 24-ąją Šv. Kotrynos bažnyčioje. Jame skambės gražiausi iškilių devynioliktojo amžiaus kompozitorių – Johanneso Brahmso ir Antonino Dvoráko – opusai.

„Kaip jūs praleidote dieną?” – klausia draugas kompozitoriaus. „Šiandien dirbau su savo simfonija. Ryte aš įrašiau į partitūrą aštuntinę gaidą, bet vakare vis dėlto nusprendžiau ją ištrinti.” Tokie anekdotai sekami apie pirmąjį iš romantikų – Johannesą Brahmsą, kuris garsėjo savo kruopštumu ir begaliniu tobulybės siekimu.

Opus 34, kuris šiandien mums žinomas kaip fortepijoninis kvintetas f-moll, iš pradžių buvo sukurtas styginių kvintetui su dviem violončelėm, vėliau tapo sonata dviems fortepijonams ir tik po šių bandymų įgavo dabartinį savo pavidalą. Taip kruopštaus darbo ir ganėtinai ilgų ieškojimų dėka gimė vienas įstabiausių ir labiausiai jaudinančių Johanneso Brahmso šedevrų, kuris, nepaisant griežtos klasikinės keturdalės struktūros, yra persmelktas romantinio polėkio, tragizmo ir patetikos.

Kūrinys pasižymi sudėtinga ir įtempta dramaturgija, jo atlikimas kelia muzikantams daugybę techninių ir artistinių užduočių. Spalio 24-osios koncerte drauge su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru išgirsime pianistą Daumantą Kirilauską, kurio pasirodymai su įvairiais kameriniais ansambliais, orkestrais bei solo liudija šį menininką turint puikų muzikinį skonį, gilų romantinio stiliaus suvokimą ir žėrinčią techniką.

Jeigu Johanneso Brahmso kvintetas įtrauks klausytojus į neprograminę dramą, pilną gilių apmąstymų ir aistringų emocinių proveržių, tai Antonino Dvoráko Serenada E-dur nuplūkdys į visiškai kitokio romantinio jausmo oazę. Dvoráko muzika žavi lengvumu, tyru ir nerūpestingu skambesiu, ryškiu tematizmu bei grakščiomis kompozicinėmis formomis. Serenada E-dur yra penkių dalių, tačiau gerokai nutolusi nuo simfoninio „formato”.

Du romantikai, dvi genialios sielos, skirtingai perteikusios garsais šios žavingos epochos idėjas, buvo, yra ir išlieka vienais mėgiamiausių ir dažniausiai atliekamų bei klausomų kompozitorių. Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, orkestro vadovas ir dirigentas Donatas Katkus bei pianistas Daumantas Kirilauskas kviečia mus dar kartą pasinerti į Romantizmo dvasią ir pasiduoti Brahmso bei Dvoráko muzikos kerams…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.