Spec. tarnybų archyvai gali būti atverti

Seimas pritarė sovietų spec.tarnybų archyvų atvėrimui.

Svarstydamas prieštaringai vertinamą Dokumentų ir archyvų įstatymą, Seimas pritarė parlamentaro Petro Gražulio teiktam pasiūlymui, kuriuo numatoma, kad priėjimas prie Nacionalinio dokumentų fondo ypatingosios dalies dokumentų yra neribojamas.

Ribojamas būtų priėjimas tik prie dokumentų, kuriuose yra duomenų, susijusių su asmenimis, prisipažinusiais slapta bendradarbiavus su SSRS specialiosiomis tarnybomis ir įrašytais į prisipažinusiųjų asmenų sąrašą.

Seimas vėliau turės dar kartą balsuoti dėl įstatymo pataisų priėmimo.

Nuo 2005-ųjų įsigaliojęs kontroversiškai vertinamas Archyvų įstatymas 70-čiai metų apribojo priėjimą prie Ypatingajame archyve saugomų dokumentų. Juos, gavę specialius leidimus, dabar gali tyrinėti tik mokslininkai.

Priėjimas prie Nacionalinio dokumentų fondo dokumentų, kuriuose yra informacijos apie asmens privatų gyvenimą, ribojamas 50 metų po asmens mirties, o jei šio fakto nustatyti neįmanoma, – 100 metų nuo dokumento sudarymo. Tuo tarpu Latvijos Seimo juridinė komisija ketvirtadienį saugumo institucijų prašymu nusprendė atidėti buvusių Valstybės saugumo komiteto (KGB) agentų kartotekos paskelbimą iki kitų metų kovo 1 dienos.

Anksčiau buvo planuota, kad buvusio KGB dokumentus bus pradėta skelbti laikraštyje „Latvijas vestnesis” šių metų spalį. Terminas buvo nukeltas, nes saugumo institucijos paprašė daugiau laiko pasirengti publikavimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.