Skenduolio paieškos – pro kibiro dugną

Lėno ežere Ukmergės rajone vakar vis dar buvo nesėkmingai ieškoma, kaip įtariama, sekmadienį nuskendusio Panevėžio Vytauto Mikalausko menų mokyklos instrumentų derintojo 66-erių metų Algimanto Joco kūno. Gelbėtojai sako, kad jų darbui ypač trukdo įrangos stygius – skenduolio tenka ieškoti ežero dugną žvalgant pro jo artimųjų parūpinto plastmasinio kibiro išpjautą dugną. Kartu su A.Jocu į ežerą žvejoti plaukusio buvusio Panevėžio konservatorijos vadovo, instrumentuotės bei dirigavimo dėstytojo 67-erių Donato Kazimiero Baltrūno kūnas rastas valtyje – jo mirties priežastį aiškinasi ekspertai.

Vakar į Ukmergės rajoną padėti kolegoms išvyko Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) trijų narų komanda. Paieškose ukmergiškiams ir panevėžiečiams gelbėtojams talkino dingusiojo artimieji bei draugai, tačiau, PB duomenimis, sutemus kūno vis dar nebuvo pavykę rasti.

Ukmergės PGT viršininko pavaduotojas Eugenijus Iziumcevas PB patvirtino, kad paieška dar nebaigta. Pirmadienį visą dieną žuvusiojo ieškoję narai iš sostinės bei paieškos sraigtasparnis taip ir neaptiko skenduolio kūno.

Pasak PGT specialisto, ežeras nėra labai gilus, – giliausioje vietoje vos pustrečio metro, – tačiau jo dugnas padengtas storu dumblo sluoksniu. Be to, nors matomumas vandenyje neblogas, žalsvu maskuojamu rūbu vilkėjusį žveją sunku pastebėti.

„Paiešką labai sunkina ir tai, kad tiksliai nežinoma, kurioje vietoje gali būti kūnas”, – pridūrė E.Iziumcevas.

Pasigedo artimieji

Apie sekmadienį Lėno ežere žvejoti išvažiavusių draugų – buvusio Panevėžio konservatorijos direktoriaus, dabar Panevėžio Vytauto Mikalausko menų mokykloje instrumentuotės bei dirigavimo dėstytoju dirbančio Donato Kazimiero Baltrūno ir tos pačios mokyklos instrumentų derintojo Algimanto Joco dingimą Ukmergės rajono policijai pranešė pastarojo sūnus. Molėtuose žvejojęs vyriškis pareigūnams sakė sekmadienį iš ryto telefonu kalbėjęsis su tėvu, kuris užsiminė apie stiprų vėją, tačiau vėliau jis į sūnaus skambučius nebeatsakė.

Grįždamas į Panevėžį, A.Joco sūnus užsuko prie Lėno ežero, tačiau ant vandens nesimatė nė vienos valties. Sunerimęs vyras kreipėsi į policiją.

Atvykę pareigūnai Lėno pakrantėje rado tik tuščią A.Joco automobilį „VW Passat”. Pirmadienio rytą pradėjus dingusių žvejų paiešką, nendrėse plūduriuojančioje valtyje buvo rastas sukniubusio D.K.Baltrūno kūnas. Spėjama, kad silpną širdį turėjusį vyriškį – tikėtina, bandžiusį padėti iš valties iškritusiam A.Jocui, – galėjo ištikti infarktas ar insultas, tačiau tikslias mirties priežastis, kaip ir nelaimės aplinkybes, nustatys ekspertas.

Paieška – ir artimųjų sąskaita

Ugniagesių, policijos ir dingusiojo artimųjų automobiliai vakar prie ežero stovėjo jau antrą parą. Nuskendusiojo panevėžiečio buvo ieškoma visai priešingoje ežero pusėje, nei valtyje buvo rastas miręs Donatas Kazimieras Baltrūnas. Pasak paieškos dalyvių, valtis rasta prie to kranto, kur stovi pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos dvaras.

Ugniagesiai gelbėtojai korespondentams prasitarė, jog paiešką labai sunkina tai, kad jie neturi jokių specialių priemonių. Tokiems paieškos darbams reikalingi plūdurai, kuriais būtų galima pažymėti jau išžvalgytą teritoriją, tačiau visa gelbėtojų turima „įranga” – dvi valtys, kuriomis plaukiojant po ežerą esą nelabai ką įžiūrėsi.

Ir ieškant A.Joco beveik viskuo rūpinosi jo paties artimieji. Kad geriau būtų galima išžvalgyti ežero gelmes, jie gelbėtojams parūpino plastmasinių kibirų, kuriems šie išpjovė dugnus ir įklijavo perregimus. Į paieškų vietą atvykus PB korespondentams, dingusio panevėžiečio artimieji kaip tik rūpinosi, kad prie ežero būtų atgabenta bent šimtas ryškiaspalvių plastikinių kamuoliukų – vietoj plūdurų, patikrintoms ežero vietoms pažymėti.

Gelbėtojai PB sakė, jei iki sutemstant nebus rastas kūnas, artimieji paieškų nutraukti nežada – žvalgys ežerą galingais prožektoriais. „Jei mums irgi bus įsakyta dalyvauti paieškoje, dirbsime ir naktį”, – tvirtino ugniagesiai.

Panevėžiečiai žūsta ne pirmąkart

Panevėžiečių žvejų pamėgtas jau bebaigiantis užakti Lėno ežeras beveik kasmet pasiglemžia po kelias gyvybes.

„Jau trečią kartą prie šio ežero ieškome nuskendusių žvejų, – sakė PB ir Ukmergės PGT viršininko pavaduotojas E.Iziumcevas. – Pirmą kartą gal prieš aštuonerius metus ieškojome po ledu žvejų, antrą kartą – pernai. Ir štai vėl. Klastingas ežeras…”

Pernai lapkričio 20-ąją Lėno vandenys irgi pasiglemžė dviejų panevėžiečių gyvybes. Tądien netoliese gyvenantys žmonės išgirdo pagalbos šauksmą, tačiau atskubėję prie ežero rado tik plūduriuojančią tuščią guminę valtį ir mirkstančias meškeres. Pagal krante rastą automobilį buvo nustatytos dingusių žvejų asmenybės – paaiškėjo, jog žuvo 34 metų panevėžietis Kęstutis Mumšas ir 37-erių metų Dembavos kaimo gyventojas Audrius Burlingis. Iš karto buvo pradėta jų kūnų paieška, tačiau narams gelbėtojams tik po penkių dienų pavyko rasti K.Mumšą, jo draugą – dar po kelių dienų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.