Plastikos chirurgijos prireikia ir jaunimui

Įsitikinimas, kad ilga nosis ar per maža krūtinė trukdo gyventi, neretai prie chirurgo kabineto nuveda ir jaunimą. Specialistai pataria šalinti tik tuos trūkumus, kurie neleidžia džiaugtis gyvenimu. Visa kita koreguojama požiūriu arba psichoterapija.

Pataikauja madai

Plastinės atkuriamosios chirurgijos specialistė Eglė Knėpienė iš dalies sutiko, kad gražinti kūną operacijomis – mados išraiška.

„Gražus kūnas visais laikais buvo puoselėjamas. Storas kūnas niekada nebuvo madingas, nes tai byloja, kad žmogus serga. Subrendusioje visuomenėje vertinamas ir estetinis kūno grožis. Vis plačiau taikomos priemonės, kurių anksčiau nebuvo”, – pastebėjo gydytoja.

Ji teigė, kad nepilnamečiams plastinės operacijos daromos tik dėl rimtų priežasčių. Tai įgimti randai, atlėpusios ausys. Nedaromos riebalų nusiurbimo, krūtinės mažinimo operacijos. Antsvorį, anot E.Knėpienės, lemia endokrininės sistemos sutrikimai, o paauglių kūno formos dar keičiasi, todėl nė vienas chirurgas nesiims dailinti merginos krūtinės ar šlaunų.

Trukdo gyventi

Gydytoja pastebėjo, kad maždaug trečdaliui jos pacientų prireikia psichologo konsultacijos.

„Operacija gali ne padėti, o dar labiau paaštrinti egzistuojančias vidines problemas. Kliudo ir paviršutiniškas požiūris. Daugelis tikisi, kad tik pabudus po operacijos išvys rezultatą. Pamatęs, kad veidas ištinęs, pamėlęs ir pajutęs skausmą, žmogus sutrinka, jo psichologinė būsena pablogėja. Tačiau tai laikina reakcija į pokyčius”, – pasakojo E.Knėpienė.

Socialinių mokslų daktaras psichoterapeutas Gediminas Navaitis teigė, kad paauglių plastinės operacijos yra bandymas sekti ne visai aiškią madą.

„Jei išoriniai trūkumai trukdo gyventi ir gerai jaustis, juos pašalinti reikia. Tačiau pirmiausia reikėtų apibrėžti, kas yra kūno defektas. Ar kreiva nosis yra defektas? Atsakymas būtų toks: jei jos forma trukdo kvėpuoti, vadinasi, taip”, – aiškino šeimos psichoterapijos specialistas.

Jo manymu, kūno korekcijos nėra smerktinas reiškinys, jei bandoma pašalinti sveikos gyvensenos trukdžius. Tačiau jei operacijai ryžtamasi tik dėl noro lygiuotis į garsią asmenybę, būti panašiam išvaizda, tai, anot G.Navaičio, jau problema.

Padės tik trumpam

„Vidinius kompleksus reikia šalinti psichoterapija. Plastinė operacija – tai pataikavimas savo kompleksams, o ne sprendimo būdas. Skalpelis asmeninių problemų neįveiks”, – tvirtino patyręs specialistas.

Jis pabrėžė, kad mada greitai keičiasi. Kas atrodo madinga ir sektina šiandien, gali, anot psichologo, būti pamiršta rytoj.

„Jei jaunuolis mano, kad gyvenimas pasikeis pakoregavus vieną kūno dalį, jis arba ji klysta. Toji kūno dalis paprasčiausiai nederės prie kitų kūno dalių”, – pastebėjo G.Navaitis. Jis įsitikinęs, kad operacija ilgalaikių rezultatų neduos, nes šalia chirurginės intervencijos būtina keisti ir gyvenimo būdą – sveikai maitintis ir sportuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.