„Vokeliai“ Vilniuje: rezultatai ir tendencijos

Valstybinės mokesčių inspekcijos pasitikėjimo telefonas 1882 startavo prieš keturis mėnesius. Per tą laiką apie atlyginimus „vokeliuose” bei kitus mokestinius pažeidimus mokesčių inspekcijai pranešė daugiau kaip 300 Vilniaus miesto bei rajono gyventojai. Išnagrinėta daugiau kaip pusė šių pranešimų, rasti keli šimtai tūkstančių litų neapskaitytų lėšų, ‚juoduosiuose” žiniaraščiuose nurodytos šimtatūkstantinės darbuotojams mokėtos sumos.

Darbo netrūksta

Vilniaus apskrityje gauta daugiausia pranešimų pasitikėjimo telefonu. Manoma, kad dėl to, jog sostinėje daugiau statoma, daugiau kita veikla užsiimančių įmonių. Būta atvejų, kai po pranešimų apie „vokelius” ar kitus mokestinius pranešimus Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) darbavosi kartu su kitos AVMI specialistais aiškinantis, ar įmonė, vykdanti veiklą ir kitose šalies miestuose nenusižengia mokesčius reglamentuojantiems įstatymams.

Vilniaus AVMI viršininko pavaduotojo Mindaugo Almanto teigimu, nuo 2006 m. birželio 5 d. išnagrinėti 184 pranešimai. „Gavę pranešimą visada pertikriname mūsų jau turimus duomenis apie įmonę. Įsitikinę, kad informacija pagrįsta, planuojame, kokia priemonė būtų efektyviausia. Jeigu įmonės darbuotojų darbo užmokestis yra tikrai normalus, tai yra, nenutolsta nuo vidurkio, ar jį viršija, įmonėje nepastebimas įstatymų ignoravimas, o pranešėjas nepasako nieko konkretaus, tik tiek, kad ten galbūt mokamas nelegalus atlyginimas, mes aktyvių kontrolės veiksmų nesiimame, o pravedame pokalbį su įmonės vadovais. Po šių pokalbių bei kitų poveikio priemonių apie 50 įmonių padidino atlyginimus Be abejo, tai – ne formulė, pagal kurią nuolat dirbame. Kiekvienas atvejis individualus”,- sakė M. Almantas.

„Sėkmės procentas” Vilniaus AVMI – vienas iš didžiausių tarp šalies AVMI. Vilniečiai per keturis mėnesius surašė 101 administracinių teisės pažeidimų protokolą. Trečdalis – dėl „vokelių”, kiti – dėl atlyginimų mokėjimo tvarkos pažeidimų, nelegalaus darbo, apskaitos taisyklių pažeidimo, dokumentų įsigijimo bei kasos eksploatavimo taisyklių pažeidimų.
Vienoje statybos įmonėje rasta 32 tūkstančiai litų, sudėtų į vokelius ir paruoštų išmokėjimui. Nustatyta, kad tokia pat suma jau buvo išmokėta, o šiais metais iš viso atlyginimų „vokeliuose” išmokėta daugiau kaip 150 tūkstančių litų.

„Vilniuje, kaip ir visoje šalyje, vyrauja panašios tendencijos – didžiausią riziką vis dar kelia statybos, aptarnavimo, maitinimo įmonės”,- sako M. Almantas.

Vilniečiai atlyginimų vokeliuose radę labai įvairiose srityse – valymo paslaugas vykdančioje įmonėje rasta daugiau kaip 20 tūkst. „juodųjų” pinigų, mobiliaisiais telefonais visoje šalyje prekiaujančioje įmonėje – 6 tūkstančiai, picerijoje – 30 tūkstančių litų, dar vienoje statybos įmonėje virš 20 tūkst. .pinigų vokuose, elektronikos įmonėje rasta 30 tūkst. litų vokeliuose, o pagal, kaip įtariama, „juodus” žiniaraščius nustatyta, kad neoficialiai per dvejus metus išmokėta daugiau kaip pusė milijono litų. FNTT pagal šiuos faktus atlieka ikiteisminius tyrimus.

Reikia atsakingai planuoti

Specialistams tenka parodyti ir išradingumo norint „pagauti už rankos”. Štai picerijoje inspekcijos darbuotojai pasikeisdami pietavo laukdami, kada prie kabineto, kuriame turėtų mokėti atlyginimą, pradės mokėti atlyginimus. Pamatę pirmuosius darbuotojus, pareigūnai nutarė patikrinti kabinetą. Rezultatai – dešimtys tūkstančių grynųjų, kaip įtariama, paruoštų mokėjimams „vokeliuose” ir beveik tiek pat žiniaraščiuose. Beje, oficialiuose žiniaraščiuose nurodytos sumos buvo trečdaliu mažesnės negu „juodajame”.

Kitoje įmonėje pareigūnai, apsimetę buhalterės pažįstamais, išstudijavo patalpas ir sužinojo, kada grįš tuo metu darbe nebuvusi buhalterė. Įtarta, kad ji tuo metu rūpinosi pinigais, skirtais „vokeliams”.

Įdomi ir atlyginimų mokėjimo ,,vokeliais” schema mobiliojo ryšio telefonais prekiaujančioje įmonėje – įtariama, kad įmonė, teikianti siuntų pervežimo paslaugas, paimdavo ir iš tikrintos įmonės pakuotes su mobiliais telefonais ir gabendavo pagal nurodytas vietas, tačiau be pakuotėse esančių mobiliųjų telefonų juose taip pat gabenti ir pinigai, skirti išmokėti ,,vokeliais” įmonės darbuotojams.

Praėjus keliems mėnesiams įmonių vadovams, kuriems buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai, sankcijas – baudas – jau skyrė ir teismas. Statybų bendrovės savininkui skirta 1000 litų bauda, kitų 5 įvairaus verslo šakų įmonių vadovams paskirta nuo 1500 iki 15 000 Lt. baudų.

Dviem atvejais teismų sprendimai apskųsti aukštesniam teismui.

Keičiasi požiūris

Įsibėgėjus aktyviai kovai prieš „vokelius” pareigūnai pastebi ir verslo pokyčių bei teigiamų tendencijų. „Verslininkai nebelinkę išsisukinėti, jie pripažįsta elgęsi netinkamai. Beje, priemonės prieš „vokelius” duoda rezultatų ir be aktyvių veiksmų. Verslininkai, sužinoję, jog įkliuvo tuo pačiu užsiimantis jų konkurentas, suskumba padidinti atlyginimus. Per pastaruosius mėnesius pastebėjome, kad atlyginimai kai kur šoktelėjo net iki 50 procentų. Pavyko sužinoti, kad viena įmonė pasitarime darbuotojams pasakė, jog atlyginimai ne tik padidinami, bet ir nebebus mokami grynaisiais o pervedinėjami į bankų korteles. Be abejo, tai tik – atskiri atvejai, tikrai turime dar daug ką nuveikti. Tačiau gerai jau tai, kad visuomenė mus palaiko. Anksčiau tokio palaikymo labai trūkdavo. Norint išgyvendinti „vokelius” reikia ne tik VMI pastangų – nepritarimą šešėliniam verslui turi pademonstruoti visa visuomenė, tiek darbuotojai, tiek darbdaviai”,- teigia M. Almantas.

Taip pat pastebėta, kad verslo skaidrėjimas paneigia vyraujančią nuomonę, kad mokesčių mokėjimas gali žlugdyti verslą. M. Almanto teigimu, įmonėse, kurios dėl galimų mokestinių pažeidimų pateko į inspekcijos akiratį, didėjo atlyginimai bei gyventojų pajamų mokesčio sumokėjimas. Tikrintos įmonės šiais metais sumokėjo 2,1 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) daugiau negu praėjusiais metais per tą patį laikotarpį. Ženkli suma ir palyginti atskirus šių metų mėnesius: tos pačios įmonės šį rugsėjį sumokėjo GPM 200 tūkst. litų daugiau negu rugpjūčio mėnesį. Tačiau dėlto jų verslas nesumenko, nemažėja apyvarta ir kitų sumokamų mokesčių sumos.”,- mano pareigūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.