Kapinių plotai – jau aukso vertės

Kauno vicemeras nežino, dėl kokių priežasčių žemė pabrango net 16 kartų

Derėdamasi su sklypų, kuriuose planuojamos kapinės, savininkais Kauno valdžia vis giliau klimpsta į nemalonumus. Pirmasis vicemeras Adolfas Antanas Balutis pripažįsta, kad jo vadovaujama darbo grupė atsidūrė aklavietėje, nes papildoma vertinimo ekspertizė dar labiau padidino žemės kainą. Beviltiškoje situacijoje atsidūrę derybininkai jau ketvirtadienį prašys politikų pagalbos sprendžiant įsisenėjusį klausimą – kur laidoti mirusiuosius.

Viltys nepasiteisino

Steigti kapines Vainatrakio kaime prie Rokų Kauno valdžia planuoja nuo 1998 metų. Miestui paskelbus apie savo planus, minėtoje teritorijoje gerokai pabrango žemė. 2005 metais 112 hektarų valdžiusių savininkų gretos šiemet išaugo nuo vienuolikos iki penkiolikos.

„Mūsų darbo grupė atsidūrė keblioje situacijoje, nes po pakartotinės sklypų vertinimo ekspertizės vienas hektaras per du mėnesius pabrango dviem tūkstančiais – nuo 47 tūkst. iki 49 tūkst. litų”, – sakė Kauno miesto mero pirmasis pavaduotojas A.A.Balutis.

Pirmoji vertinimo ekspertizė buvo atlikta liepos 26 d., bet tada Kauno miesto savivaldybės speciali darbo grupė suabejojo Valstybinio žemėtvarkos instituto ekspertų išvadomis, esą vienas hektaras Vainatrakio apylinkėse kainuoja 47 tūkst. Lt. „Mes tikėjomės, kad valstybės įmonės „Registrų centras” naujas sklypų įvertinimas parodys gerokai mažesnę žemės vertę, bet įvyko atvirkščiai – žemė pabrango dar labiau”, – sakė A.A.Balutis.

„Registrų centro” Kauno filialui atlikus alternatyvų žemės sklypų rinkos vertės nustatymą, sklypų ties Vainatrakiu rinkos vertė padidėjo iki 49 tūkst. Lt už 1 ha. Ši ekspertizė Kauno miesto savivaldybei kainavo 10 tūkst. litų.

Įklampino į teismus

Kauno miesto taryba praėjusiais metais iš sklypų savininkų nusprendė išpirkti 112 ha teritoriją, ją paimant visuomenės reikmėms. Taryba kompensacijoms numatė 336 tūkst. Lt, bet 3 tūkst. Lt už vieną hektarą kaina papiktino žemės savininkus. Neįvykus žemės mainų procedūrai, Kauno apskrities viršininkas išleido net tris įsakymus, kuriais buvo pradėta sklypų paėmimo visuomenės poreikiams procedūra. Su penkiais savininkais buvo susitarta dėl 10-25 tūkst. Lt už hektarą kompensacijų (iš viso už 57 ha plotą).

Bet likusią teritorijos dalį (apie 55 ha) valdantys savininkai teismui apskundė Kauno apskrities viršininko administracijos ir Kauno rajono savivaldybės sprendimus. „Viename teismų siekiu atšaukti paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą, nes man nebuvo pasiūlyti žemės mainai”, – sakė apie 30 ha valdantis Rimvydas Tvarijonas.

Kitame teisme skundžiami Kauno rajono savivaldybės sprendimai dėl detaliojo plano rengimo procedūrų, esą sklypų savininkai apie jį nebuvo informuoti.

Nenori gaišti laiko

Aklavietėje atsidūrusi A.A.Balučio vadovaujama darbo grupė ketvirtadienį Kauno miesto politikams siūlys galimus išeities iš keblios situacijos būdus. Antroji vertintojų ekspertizė miestui yra nepalankesnė už pirmąją. Vadovaujantis ja, visų sklypų išpirkimo kaina šoktelėjo nuo 5,26 iki 5,48 mln. litų. Tiek lėšų reikėtų išpirkti 112 ha.

„Nelieka jokios kitos išeities, kaip tik išpirkti visą teritoriją, – įsitikinęs A.A.Balutis. – Jei nuspręstume kapines įrengti mažesnėje sklypo dalyje, tai reikėtų vėl iš naujo rengti detalųjį planą. Sugaištume daug brangaus laiko”.

Detalųjį planą daugiau nei šimto hektarų teritorijai Savivaldybės įmonė „Kauno planas” rengė daugiau nei vienus metus.

Pasak Savivaldybės Naujų objektų statybos poskyrio vedėjo Vytauto Ceringio, politikams bus siūloma tęsti žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūras. „Siūlome pasirašyti sutartis su 5 iš 15 žemės sklypų savininkais dėl kompensacijų už prarandamus sklypus, – sakė V.Ceringis. – Už 57 hektarus jiems būtų išmokėta apie 2,7 mln. litų”. Vėliau planuojama rengti ir kapinių techninį projektą.

Skirtingos kainos

Mėgindama išsisukti iš nepavydėtinos situacijos, Kauno miesto ir apskrities valdžia dar šiemet sugalvojo, atrodytų, idealų planą – visuomenės poreikiams paimti tik dalį sklypų, aplink kuriuos esanti žemė savaime nuvertėtų, nes kapinių sanitarinei zonai (300 metrų) taikomi statybų, žemės naudojimo ir kiti apribojimai. Tačiau vienas didžiausių Vainatrakio žemvaldžių – R.Tvarijonas tikina, kad šią sanitarinę zoną Savivaldybė privalės turėti savo, o ne kaimynų žemėse. „Niekur ji (Kauno valdžia) nedings, raktas nuo kapinių yra mano rankose, – sakė R.Tvarijonas. – Būtent mano sklypuose suprojektuotas privažiavimas prie kapinių”.

Kad apsunkintų miesto pozicijas, kai kurie savininkai savo sklypus išskaidė į mažesnius ir juos padovanojo giminaičiams. Pasak A.A.Balučio, anksčiau suderėtos preliminarios kompensacijos (10-25 tūkst. Lt) jau nebegalioja, esą savininkams reikės mokėti po 49 tūkst. Lt už 1 ha. „Kol mes rūpinomės būsimosiomis kapinėmis, kažkas šioje kadastrinėje vietovėje gausiai pirko sklypus, ir mane stebina tokia didelė žemės kaina”, – sakė A.A.Balutis.

Kauno vicemero nuomone, Savivaldybei nebuvo laiko domėtis, kiek žemė kainuoja šalia būsimųjų kapinių. „Neturėjome laiko tuo domėtis, bet galbūt kas nors pasidomės”, – sakė A.A.Balutis.

VĮ „Registrų centras” pateikia apytiksles žemės ūkio paskirties žemės vertes Rokų apylinkėse. Gegužę čia buvo nustatyta 9303 Lt už 1 ha vertė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.