Romo Viesulo dainos ir raudos

Vilniaus paveikslų galerijoje atidaryta vieno iškiliausių lietuvių išeivijos dailininkų grafikų Romo Viesulo meninių vizijų paroda „Dainos ir raudos”. Ji veiks iki lapkričio 6 dienos.

Tai jau trečia šio autoriaus darbų paroda gimtinėje. Joje lankytojai gali išvysti ir dar neeksponuotų Lietuvoje itin didelio formato kūrinių ant drobės. Parodos atidaryme dalyvavusi dailininko žmona Jūra Viesulas pasakojo, kad menininkas išskirtinai mylėjo Lietuvą, todėl visi jo darbai išreiškia praradimo jausmą – šeimos, tautos ir tėvynės. Tai nedekoratyvus, sunkus menas, į kurį kasdien žiūrėti pernelyg skaudu, todėl daugelis Viesulo kūrinių pateko ne į privačias kolekcijas, o eksponuojami viso pasaulio muziejuose ir bibliotekose.

Keturiose galerijos salėse galima pamatyti daugiau kaip 60 darbų iš įvairių dailininko kūrybos laikotarpių – nuo pačių ankstyviausių, dar šeštąjį dešimtmetį sukurtų litografijų, iki profesionaliai išplėtotų, jau Amerikoje pripažinimą pelniusių litografinių ciklų „Smūgis” bei „Toro Desconocido”. Šie Viesulo paveikslai pasižymi dramatizmu, išskirtiniu meistriškumu, juose ne tik atskleidžiama skaudi žmogaus kova dėl būvio, bet ir apmąstomas visos tautos likimas. Pasitelkdamas medžio ir lino raižinius dailininkas kūrė nepaprastai abstrahuotas, spontaniškas itin didelio formato drobes, kuriose akį traukia labai juodi tonai ir ryški vidinės ekspresijos raiška.

Stiprus ryšys su realybe atsiskleidžia Viesulo ciklo „Dainos” darbuose. Juose autorius akcentuoja nerimastingus tautos praradimo apmąstymus ir skausmą. Bene ryškiausiai panašios mintys įkūnytos penkiolikoje ciklo „Raudos” juodo reljefo lakštų. Tam pasirinktos minimalistinės raiškos priemonės – monochrominis reljefas, atspaustas ant specialaus, paties autoriaus ranka dažyto juodo popieriaus. Darbuose taip pat gausu smulkių, judrių detalių, supaprastintų geometrinių formų derinių, reikalaujančių nepaprastai didelio kruopštumo. „Viesulo artimųjų pageidavimu „Raudų” ciklas eksponuojamas ant specialių stendų, kurių apšvietimas paryškina darbų reljefą, o salėje skamba grafinį ciklą lydinti amerikiečio kompozitoriaus Alvino Currano sukurta muzika dzūkų raudos „Motula mano” tematika. Ji tarsi atspinti Viesulo stipriai išjaustą netekimo skausmą”, – pasakojo parodos kuratorė menotyrininkė Regina Urbonienė.

Romas Viesulas (Romualdas Veselauskas) gimė 1918 metų rugsėjo 11 dieną Latvijoje. Baigė Rygos lietuvių gimnaziją, paskui studijavo teisę, o 1941-aisiais persikėlė į Vilnių tęsti studijų. Baigiantis karui su inteligentų banga pasitraukė į Vokietiją, mokėsi Freiburgo meno mokykloje. Vėliau studijavo Paryžiuje, o nuo 1951-ųjų gyveno JAV. Po trejų metų jau surengė pirmąsias kūrybos parodas. Rašė dailės temomis į spaudą. 1985 metais išvyko į Europą, vadovavo Templio universiteto Romos filialui. Mirė 1986-aisiais Romoje. Po dešimtmečio buvo perlaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.