Degalinėse – dujų badas

Lietuvoje dujos praranda pigiausių degalų statusą. Dujų kainos auga kone kasdien ir, planuojama, dar didės.

Kai kurios degalinės iš viso nebeturi dujų, o tiekėjai kol kas negali prognozuoti, kada situacija pagerės.

Dujų stygių degalinės pajuto iškart po praėjusį ketvirtadienį „Mažeikių naftoje” įvykusio gaisro.

„Mes ir taip neaprūpindavome dujomis visos Lietuvos rinkos. Pavyzdžiui, žiemą mums pavykdavo dujomis aprūpinti tik pusę vairuotojų. Vasarą situacija kiek geresnė, tačiau visuomet tekdavo dujas importuoti iš Rusijos, Baltarusijos.

Dujų tiekimas iš „Mažeikių naftos” tiesiogiai susijęs su perdirbamu naftos kiekiu, ir dabar situacija labai bloga. Kadangi dirbame tik minimaliu pajėgumu – minimaliai pagaminame ir dujų”, – sakė „Mažeikių naftos” Komunikacijos skyriaus vadovas Giedrius Karsokas.

Kiek procentų suskystintų dujų rinkos dabar patenkina „Mažeikių nafta”, G. Karsokas negalėjo įvardyti.

Jis vylėsi, kad degalų, tarp jų ir dujų, importu užsiimančios bendrovės pačios susitvarkys su esama padėtimi. Šiuo metu šalyje yra 13 bendrovių, turinčių licencijas importuoti suskystintas dujas į Lietuvą.

Tačiau vienos degalų importu besirūpinančios bendrovės „Lukoil Baltija” generalinio direktoriaus pavaduotojas mažmeninei prekybai Romas Turlinskas pabrėžė, kad nėra paprasta taip greitai padidinti importuojamų degalų kiekius.

„Čia ne nueiti į parduotuvę ir nusipirkti pakelį pieno. Rusijos ir Baltarusijos kompanijos yra paskirsčiusios savo išteklius, tad per vieną dieną nieko nepakeisi. Sunku prognozuoti, kada galėtų pagerėti situacija”, – sakė R. Turlinskas.

„Šiuo metu dujų importas tiesiogiai iš Rusijos yra apsunkintas, nes jis užtrunka apie dvi savaites. Be to, ne visada gaunami reikalingi kiekiai”, – sakė ir bendrovės „Lietuva Statoil” Pardavimų ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas.

Pasak jo, šiuo metu ypač padaugėjo vairuotojų, degalinėse perkančių suskystintas dujas.

„Pasakyti, ar tikslinga kaupti dujų atsargas, ar nuraminti vairuotojus, deja, negalime. Galime tik įspėti apie tikėtinas problemas dujų rinkoje”, – sakė S. Mačiukas.

Suskystintų dujų litras kai kuriose šalies degalinėse vakar brango 10-15 centų. Tačiau, svarstoma, kad tai dar ne riba.

„Rusija išnaudodama esamą situaciją, pakėlė eksportuojamų dujų kainą. Prognozuoti, kada stabilizuosis ir kokios bus dujų kainos, kol kas sunku”, – svarstė S. Mačiukas.

„Kainos pradės mažėti tik tada, kai bus pakankamai dujų”, – prognozavo R. Turlinskas. Deja, jis kol kas negalėjo pažadėti, kad tai įvyks greitai.

„Mažeikių nafta” prognozuoja, kad prie įprastų pajėgumų pavyks grįžti tik po 6-9 mėnesių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.