Briedis albinosas turi būti nužudytas

Norvegijoje visai neseniai buvo pastebėtas briedis albinosas – ir štai šiam retam gyvūnui jau paskelbtas mirties nuosprendis. Mokslininkai reikalauja, kad baltasis briedis būtų kuo greičiau nužudytas. Tuo tarpu nemažai Norvegijos gyventojų pinktinasi tokiu požiūriu į neįprastą gyvūną.

Estfolde, nuošaliame Norvegijos kampelyje, pastebėtas briedis albinosas sukėlė aršius debatus tarp gyventojų. Šiandien turėtų būti nuspręstas šio gyvūno likimas, nes rytoj Norvegijoje prasideda briedžių medžioklės sezonas.

Mokslininkai nori kuo greičiau atsikratyti baltuoju briedžiu. Pasak Morteno Bromdalio iš Oslo universiteto, palikti albinosą gyventi „būtų neteisinga rūšies grynumo atžvilgiu”. Jei šis gyvūnas nebus nužudytas artimiausiu metu, jis gali susilaukti palikuonių, kuriems jis perduos savo įgimtą pigmentacijos defektą, nuogastauja molekulinės biologijos specialistas. Bromdalis mano, kad laikui bėgant, tokie išsigimimai gali atsiliepti briedžių populiacijai.

Nepaisant mokslininkų argumentų, Estfoldo gyventojai nesutinka nušauti šį retą briedį. Diskusijos šia tema aršiai vyksta net internete. Specialiai jai sukurtame blog`e gausu įvairių komentarų. „Tai jau netelpa į jokius rėmus! O kitas žingsnis bus žmonių albinosų žudymas?” – piktinosi vienas internautas. Briedžio likimą siūloma spręsti įvairiai – nuo jo uždarymo zoologijos sode iki kastravimo. Dalis visuomenės mano, kad pati gamta viską sudėlios į savo vietas – baltas briedis yra gerai pastebimas grobis plėšrūnams, tad jis ilgai neišgyvens.

Pasak Norvegijos radijos stoties NRK, žmonės reikalauja, kad medžiotojai neleistų skriausti briedžio albinoso. Tačiau Estfoldo laukinių gyvūnų apsaugos komiteto vadovas teigia negalintis nieko pažadėti. „Kol yra žmonių, kurie nesutinka, kad briedis liktų gyvas, aš negaliu užtikrinti, kad jis išgyvens”, – sakė Zigmundas Lepheimas interviu dienraščiui „Aftenposten”. – Yra kvotos briedžių medžioklei, kuriose yra nurodomas gyvūnų amžius ir lytis. Tačiau niekur nėra parašyta, kad briedis turi būti rudas, pilkas ar baltas”.

Džonas Arnemo, dirbantis Norvegijos mokslo tyrimų veterenarijos institute, teigia nesuprantantis, kodėl iš viso kilo šis skandalas. Nors briedžiai albinosai sutinkami labai retai, tačiau jie nėra jokia sensacija. Veterinaro duomenimis, Skandinavijoje gyvena apie 450 tūkstančių briedžių. Kasmet nušaunama apie trečdalį jų, ir paprastai tarp nušautųjų gyvūnų pasitaiko bent vienas albinosas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

7 atsiliepimai į "Briedis albinosas turi būti nužudytas"

  1. bezodziu

    kazkoks siaubas, dar pradekime zmones zudyti, kurie neatitinka tam tikru grozio etalonu… na be komentaru

  2. piktas

    kas cia tokie nusprende kam gyvent o kam ne??? gamta pati kuo puikiausiai moka susitvarkyti.. ne zmogui sprest tokius reikalus. atsirado visagaliai tfu!

  3. baisu_su_su

    😕 👿 😥 suprasciau dar jei taip kalbėtų kokie neišprusę miesto valdininkai, kuriem tik pinigai galvoj., bet kad dabar dar mokslininkai???!!! kraupu!

  4. apakus

    as apakus…wisai zmones isdurnejo…dar mokslininkais wadinasi… 😯

  5. KUR_RITASI_ŠIS_PASAULIS_?

    Juos pačius reikia nušauti , todėl kad i vargšą gyvūną kėsinasi. Jis nekaltas , kad toks gimė, juk nepasirinksi išvaizdos gimdamas!

  6. Keyra

    Nekenciu tu antzmogiu! Ka,dar zmonemis vadinasi?!Iskrypeliai!O,kad jiems patiems mirties nuosprendi reikia paskelbt.Ar tas gyvulelis,Dievo padaras labai jau skiriasi?Tik kad baltas.Bet esu tikra,kad tai ne DEFEKTAS,ne NEGALE.Jam paciam i tai nusispjaut.

  7. roolS

    👿 GARANTOUTAI TIEMS MOKSLININKAMS UZ TAI PASIULE DIDELIUS PINIGUS NES TOKS BRIEDZIO BALTAS KAILIS BUTU VERTAS NE VIENO MILIJONO BET ANTRA VERTUS TIE MOKSLININKAI GALI BUTI DEBILAI . VIKSTIEK GAILA

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.