Galvos skausmas dėl teisių – nepagrįstas

Pareigūnai karštligiškus vairuotojų mėginimus pakeisti savo pažymėjimus naujais laiko nereikalingais

Prieš pusmetį pasklidusios prognozės, esą nuo kitų metų pradžios vairuotojų pažymėjimus turėtų pradėti išdavinėti valstybės įmonė „Regitra”, vis dėlto nepasitvirtino. Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai ragina vairuotojus pernelyg neskubėti keičiant seno pavyzdžio teises naujomis bei praneša, kad šią funkciją jie vykdys ir toliau iki kitų metų gegužės.

Nusidriekė didžiulės eilės

Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos Eismo priežiūros tarnybos Vairuotojų pažymėjimų išdavimo ir keitimo skyriaus viršininkė Irena Biriukovienė teigė, kad šiuo metu skyriuje susidarė didelės norinčiųjų pasikeisti vairuotojų pažymėjimus spūstys, nuo pat ryto koridoriuose išsirikiuoja interesantų eilės. Pareigūnės manymu, pratęsus terminą, kol pažymėjimų keitimo ir išdavimo funkcija bus perduota „Regitrai”, vairuotojai tai padaryti gali be didelės skubos.

Anot I.Biriukovienės, anksčiau žmonės, turintys vairuotojų pažymėjimus be galiojimo datos, buvo raginami pasikeisti juos į naujo pavyzdžio pažymėjimus iki praėjusių metų pabaigos, tačiau tas punktas šiuo metu taisyklėse jau panaikintas ir senesnieji pažymėjimai galioja neribotą laiką, todėl būtinybės skubėti kol kas nėra.

„Kasdien mes sulaukiame per pusšimtį žmonių, norinčių pasikeisti senuosius vairuotojų pažymėjimus į naujo pavyzdžio. Be to, dar apie aštuoniasdešimt naujų vairuotojų kasdien išlaiko vairavimo egzaminus „Regitroje”, tad užimtumas ir eilės prie dokumentų nusidriekia tikrai ilgos. Norime nuraminti gyventojus, kad jų turimi senieji vairuotojų pažymėjimai be galiojimo datos dar tikrai kažkurį laiką galios, todėl pernelyg rūpintis jų pakeitimu nevertėtų”, – kalbėjo I.Biriukovienė.

Pareigūnė užtikrino, kad dokumentų keitimo kainos nekinta ir išlieka tos pačios. Šiuo metu vairuotojo pažymėjimo keitimas, pasak jos, kainuoja dvidešimt litų, o dublikato išdavimas vietoje prarasto dokumento siekia pusšimtį litų.

Tačiau niekas negali garantuoti, kad būtent tokios kainos išliks ir po kitų metų gegužės 1-osios, kai pastarąją dokumentų „atnaujinimo” funkciją į savo rankas perims valstybės įmonė „Regitra”. Pasiteiravus, ar, įvykus tokioms rokiruotėms, nepabrangs dokumentų keitimo bei išdavimo paslaugos, pareigūnai tegalėjo gūžtelti pečiais sakydami, kad „Regitra” taps vienintele įstaiga, teikiančia tokias paslaugas, todėl kainų už paslaugas šuolis yra visai tikėtinas. Manoma, kad ateityje vairuotojų pažymėjimų išdavimo ir keitimo tvarka gali tapti panaši į asmens pasų tvarkymą, kai greitesnis dokumento išdavimas kainuoja keleriopai daugiau.

„Regitrai” pritrūko laiko

Oficialiai teigiama, kad vairuotojų pažymėjimų išdavimas policijos įstaigų eismo priežiūros tarnybose pratęstas iki kitų metų gegužės 1-osios vien dėl to, jog tokiu būdu tikimasi visa tai vykdyti sklandžiai ir nepertraukiant. Vis dėlto patys teisėsaugininkai prisipažįsta girdėję, kad „Regitra”, ketinusi vykdyti šias pareigas jau nuo 2007-ųjų pradžios, nespėjo tinkamai joms pasirengti.

VĮ „Regitra” atstovė spaudai Laimutė Būzienė sakė, kad šiuo metu vairuotojų pažymėjimai išduodami ir keičiami aukštesnės pakopos Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos, Tauragės, Marijampolės, Utenos, Telšių, Alytaus, Jurbarko, Jonavos ir Mažeikių policijos komisariatuose.

Tuo tarpu „Regitra” vairuotojų pažymėjimus išduos ir keis ne tik tuose miestuose, kur tai šiandien jau atlieka policijos padaliniai, bet įkurs ir naujus pažymėjimų keitimo ir išdavimo padalinius Rokiškyje, Kėdainiuose ir Biržuose. Vilniuje pažymėjimai bus išduodami ne tik miesto pakraštyje, Lentvario gatvėje, esančiame klientų aptarnavimo padalinyje, bet ir naujame klientų aptarnavimo padalinyje miesto centre.

Šiuo metu Policijos departamentas vairuotojų pažymėjimus išduoda tik pagal asmens gyvenamąją, darbo ar mokymosi vietą, o „Regitra” nuo kitų metų gegužės vairuotojams žada didelių patogumų, mat tuomet šios procedūros bus atliekamos nepriklausomai nuo asmens gyvenamosios vietos.

„Šio darbo pradžios terminas atidėtas dėl to, kad užtruko kai kurių su šia veikla susijusių teisės aktų keitimas, o be to, „Regitra” yra valstybės įmonė ir, pirkdama prekes bei paslaugas, privalo laikytis Viešųjų pirkimų įstatymo, pagal kurį skelbiami viešojo pirkimo konkursai. Tokia procedūra užtrunka mažiausiai pusmetį”, – sakė L.Būzienė.

ES teritorijoje – be problemų

Eismo priežiūros tarnybos Vairuotojų pažymėjimo išdavimo ir keitimo skyriaus viršininkė I.Biriukovienė teigia, kad gyventojai dažnai neteisingai supranta pastaruoju metu galiojančias vairuotojų pažymėjimų išdavimo bei keitimo taisykles. Pastarosios yra gana klaidžios, todėl pareigūnė sako, jog gyventojams privalu į jas geriau įsigilinti, kad suprastų, kokia yra esama tvarka.

Vairuotojų pažymėjimų išdavimo ir keitimo taisykles reglamentuoja praėjusių metų birželį išleistas vidaus reikalų ministro įsakymas dėl jų pakeitimo. Čia teigiama, kad vairuotojų pažymėjimai išduodami nustatyta tvarka egzaminus išlaikiusiems asmenims, kurių nuolatinė gyvenamoji vieta yra Lietuvos Respublika ir sveikatos būklė yra tinkama vairuoti transporto priemones.

Taisyklėse nurodyta, kad nuolatinė gyvenamoji vieta yra valstybė, kurioje asmuo paprastai gyvena bent 185 dienas (pusmetį ir daugiau) kiekvienais kalendoriniais metais.

Beje, universiteto ar mokyklos lankymas svečioje šalyje nereiškia nuolatinės gyvenamosios vietos pakeitimo, todėl svetur studijuojantys ar besimokantys jaunuoliai gali visavertiškai ir be jokių trukdžių laikyti egzaminus ir gauti vairuotojo pažymėjimą ir Lietuvoje.

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, buvo pasirašyta direktyva, reglamentuojanti vairuotojų pažymėjimų išdavimą. Būtent ji ir numato, kad ES šalyse išduoti vairuotojų pažymėjimai Lietuvos Respublikos teritorijoje galioja be jokių apribojimų, todėl jų be reikalo keisti neprivaloma.

Tad jei iš Anglijos ar kitos ES valstybės sugrįžęs pilietis turi ten (ES teritorijoje) išduotas teises, jis gali jomis naudotis iki nurodyto galiojimo termino, kuris visuomet būna pažymėtas.

I.Biriukovienė patikslino, kad galima dokumentą pasikeisti į lietuvišką ir anksčiau laiko, jei pilietis to pageidauja, tačiau tai nėra privaloma. Pastaruoju atveju keitimo procedūrai nėra reikalingi jokie papildomi vairavimo egzaminai – tereikia turėti privalomus dokumentus, asmens nuotrauką bei sveikatos pažymą.

Vairuotojo pažymėjimo išdavimo ir keitimo taisyklėse neužsimenama apie asmens pilietybę, todėl I.Biriukovienė pabrėžė, kad tai suteikia galimybę, pavyzdžiui, prarastą dokumentą gauti kitoje ES šalyje: „Jei Lietuvoje nuolat gyvenantis koks nors lenkas ar kitos Europos Sąjungos šalies pilietybę turintis žmogus pametė savo vairuotojo pažymėjimą, jis gali čia gauti lietuvišką dokumentą. Lygiai taip svetur išvykę ir apsigyvenę Lietuvos piliečiai tokiu atveju gali pasinaudoti pastarąja galimybe, tačiau tik būdami Europos Sąjungos šalyse”.

Iš trečiųjų šalių – sudėtingiau

Tuo tarpu lietuviai, sugrįžę iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Rusijos Federacijos ar kitų ES nepriklausančių trečiųjų šalių turės susidurti su nemenkais keblumais.

Pasak I.Biriukovienės, tokiais atvejais vairuotojai privalo vykti į valstybės įmonę „Regitra” ir ten išlaikyti visus privalomus egzaminus bei pateikti jų rezultatų kopijas Eismo priežiūros tarnybai.

„Kalbant apie problemas, su kuriomis susiduria JAV išduotus vairuotojų pažymėjimus turintys Lietuvos piliečiai, reikia pastebėti, kad vargo tikrai netrūksta.

Amerikoje asmens duomenys yra apsaugoti itin griežtais įstatymais, o mums privalu sužinoti, ar iš ten parsivežtas vairuotojo pažymėjimas yra tikras, todėl per konsulinį departamentą reikia siųsti užklausas, ar dokumentas tikrai nėra padirbtas ir panašiai. Tik asmeniui pristačius dokumentą, patvirtinantį jo turimo amerikietiško vairuotojo pažymėjimo autentiškumą, galima pastarąjį pakeisti į lietuvišką”, – dėstė I.Biriukovienė.

Pareigūnė pripažino, kad situacija, susijusi su vairuotojų pažymėjimų keitimu yra ganėtinai paini, todėl kauniečiai, norintys gauti išsamesnę informaciją, gali skambinti į Eismo priežiūros tarnybą telefonais Kaune: 30 31 92, 30 32 11 arba 30 31 89. Be to, pagrindinės vairuotojų pažymėjimų išdavimo ir keitimo taisyklės yra nurodytos Kauno miesto VPK interneto svetainėje adresu www.kaunas.policija.lt, skyrelyje „Vairuotojams”. Tuo tarpu kitų miestų gyventojai išsamesnę informaciją gaus paskambinę į savo gyvenviečių teritorines policijos įstaigas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.