Koks bosas yra blogas

Šiandien – Tarptautinė boso diena. Paprastai per tokias šventes įprasta liaupsinti savo viršininkus. Tačiau šį kartą „Vakarų ekspresas” įvairių įstaigų darbuotojų paprašė pasvarstyti, kokios savybės bosui netinka.

Koks viršininkas būtų blogas? Į šį klausimą lengvai atsakyti sekėsi toli gražu ne visiems.

„Blogi – tik darbuotojai”

„Blogų viršininkų nėra, yra tik blogi darbuotojai. Nuo paties žmogaus priklauso, kaip su juo elgiasi bosas”, – įsitikinusi Klaipėdos miesto ligoninėje referente dirbanti Gintarė Gutauskaitė.

Mergina svarstė, kad net tuo atveju, kai bosas darbe vaikšto piktas it širšė, ant visų rėkia, – kalti jo pavaldiniai. „Vadinasi, darbuotojai ko nors neatliko laiku, arba padarė blogai”, – svarstė G. Gutauskaitė.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos personalo grupės specialistei Jurgai Stonkutei taip pat sunkiai sekėsi įsivaizduoti, kokį viršininką būtų galima pavadinti netikusiu. Ji neįstengė įvardyti nė vienos blogos savybės ir sutiko pasakyti, koks viršininkas jai atrodo geras.

„Man svarbiausia, kad viršininkas būtų dalykiškas – žmogiškosios savybės nėra taip svarbu. Aišku, gerai, jei būtų linksmas, bet su saiku”, – lakoniškai kalbėjo J. Stonkutė.

Negalima pakelti balso

„Netaktiškumas”, – pačią blogiausią viršininko savybę šiaip ne taip išspaudė VĮ „Registrų centro” referentė Ona Varnelytė ir iš karto pabrėžė, kad jai su viršininkais labai pasisekė – visi puikūs.

„Jei viršininkas netaktiškai bendrauja, pakelia balsą kalbėdamas su pavaldiniais, – labai negerai. Žinoma, svarbu ir išvaizda – jei bosas apsileidęs, nesiskutęs, seniai buvęs kirpykloje, neplauta marškinių apykaklė, nemalonu į tokį būtų žiūrėti”, – vardijo O. Varnelytė.

Pasiteiravus, ar prie neigiamų savybių nereikėtų įrašyti seksualinio priekabiavimo, moteris skaniai nusijuokė: „Mano amžiuje tai nebegresia”.

Iš ryto – tik geros nuotaikos

„Blogas viršininkas yra tas, kuris nebendrauja su sekretore ir stengiasi viską padaryti pats, o paskui priekaištauja. O pati blogiausia savybė – iš pat ryto ateiti susiraukusiam ir ant visų pykti. Kad ir kas būtų, iš ryto viršininkas pavaldiniams turi sukurti gerą nuotaiką, velnių išrašyti galima ir vėliau”, – įsitikinusi bendrovėje „Klasco” sekretore-referentė dirbanti Birutė Grikšienė.

Taip pat, anot jos, negerai, kai bosas akivaizdžiai demonstruoja savo pranašumą.

„Viršininkas turi taip elgtis su pavaldiniais, kad jie jaustųsi esantys jo kolegos, o ne tarnai”, – sakė B. Grikšienė.

Moteris pabrėžė, kad labai svarbi ir boso išvaizda, nes jis formuoja visos bendrovės įvaizdį.

„Pats blogiausias dalykas – jei užuodi viršininko prakaito kvapą. Yra tekę matyti aukštas pareigas užimančių žmonių, nuo kurių trenkia prakaitu, lyg jie dušo nebūtų matę. Klaiku. Visa kita atleistina. Pavyzdžiui, jei viršininkas vyras nesiskutęs tris dienas, negali jo smerkti – gal jis tiesiog madingas?” – svarstė B. Grikšienė.

O lengvas flirtas tarp viršininko ir pavaldinių, anot moters, – geras bruožas. Žinoma, jei jis neperauga į seksualinį priekabiavimą.

Batai turi blizgėti

Pats vadovaujančias pareigas einantis Jūrų paieškos ir gelbėjimo koordinacinio centro viršininkas Raimundas Bagdonas pabrėžė, kad pati blogiausia vadovo savybė, kai jis savimi puikuojasi ir visus bendrovės nuopelnus priskiria tik sau.

„Žinoma, svarbu ir išvaizda – šukuosena kasdien turi būti padaryta, batai – blizgėti”, – sakė R. Bagdonas.

Jei tekėti nesiūlo – išvaizda nesvarbi

„Neprofesionalumas, bukumas ir kabinėjimasis prie smulkmenų”, – savybes, netinkančias geram vadovui, įvardijo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje sekretore dirbanti Violeta Ratkevičienė.

Visa kita moteris sakė galėtų atleisti. Net prastą išvaizdą. „Koks skirtumas, kaip viršininkas atrodo – juk tekėti nesiūlo, – kvatojosi moteris. – Tiesa, jei trenktų prakaitu, apsivemčiau, bet juk šitaip tikriausiai šiais laikais nebebūna”.

„Blogai, kai viršininkas laiku ateina ir laiku išeina iš darbo. Kodėl? Todėl, kad pavaldiniai irgi turi sėdėti, negali anksčiau pabėgti ar pramiegoti”, – šmaikštavo AB „Lietuvos dujos” Klaipėdos filialo vyresnioji administratorė-sekretorė Kristina Puslienė.

Negali būti jautrus

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro režisierius Ramūnas Kaubrys svarstė, kad vadovo pareigos netinka moterims.

„Moterų prigimtinės savybės – jautrumas, emocionalumas, atviraširdiškumas – nelabai tinkamos vadovui. Pas tokį viršininką gali nueiti, padejuoti, kad tau negerai, ir lengvai pelnysi jo palankumą. O vyrai viršininkai paprastai yra kur kas kietesni ir pragmatiškesni. Reta kuri moteris yra valdinga protingai”, – įsitikinęs režisierius.

Be to, anot jo, blogas yra tas bosas, kurio komanda yra nepatikima, pairusi.

„Jei „nesveikos” boso dešiniosios ir kairiosios rankos, vadinasi, jis niekam tikęs”, – sakė R. Kaubrys.

O viena blogiausių boso savybių jis įvardijo paskalų nešiojimą.

Blogas bosas yra:

* netaktiškas

* neprofesionalus

* bukas

* kabinėjasi prie smulkmenų

* pakelia balsą

* trenkia prakaitu

* nesiskutęs ilgiau nei 3 dienas

* neskalbia marškinių

* užmiršta nueiti į kirpyklą

* mažai bendrauja su sekretore

* „velnių išrašo” iš pat ryto

* demonstruoja savo pranašumą

* pavaldinius laiko tarnais

* neflirtuoja su pavaldiniais

* seksualiai priekabiauja

* laiku ateina ir išeina iš darbo

* yra per jautrus,

* emocionalus,

* atviraširdis

* tiki ir nešioja paskalas

* yra moteris

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Koks bosas yra blogas"

  1. netiesa

    Straipsnis tai tkra tragedija. Kad moteris bloga vadove, galejo pasakyt tik koks eilinis niekselis. Diskriminacija.
    Gal zmones blodu savybiu nzn ar kaip. 🙄

  2. Moteris

    Pačiais geriausiais vadovais būna tik vyrai. Renkantis darbovietę į tai atsižvelgčiau pirmiausiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.