Monospektakliai skinasi kelią į pripažinimą

Vakar Visagine prasidėjo pirmasis tarptautinis monospektaklių festivalis „Atspindys”.

Per tris renginio dienas bus parodyti šeši spektakliai, sukurti Lietuvoje, Lenkijoje, Estijoje ir Bulgarijoje.

Festivalio atidarymo dieną Vilniuje vyko spaudos konferencija, per ją „Atspindžio” sumanytoja, renginio meno vadovė ir direktorė Marija Tanana supažindino su festivalio programa, kai kuriais renginio dalyviais ir svečiais.

Geriausi

Festivalį pradėjo vienas garsiausių – Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) aktorės Birutės Marcinkevičiūtės-Mar spektaklis „Meilužis”, sukurtas pagal Marquerite Duras to paties pavadinimo prozos kūrinį. Jau vaidino ir iš užsienio atvykęs aktorius Viačeslavas Rybnikovas (Estija), parodęs Nikolajaus Gogolio „Pamišėlio užrašų” interpretaciją.

Šiandien Visagino žiūrovams bus parodyti trys festivalio spektakliai: Aleksandro Rubinovo „Spektaklis po spektaklio” (Kauno kamerinis teatras), kurį sukurti aktorių įkvėpė Williamo Shakespeare’o kūryba. Sumanymą įgyvendinant talkino režisierius Stanislovas Rubinovas, rašytoja Daiva Čepauskaitė, kompozitorius Giedrius Kuprevičius. Lenkų scenos žvaigždė Januszas Stolarskis parodys psichologinio monologo virtuozo Philippe’o Gymitry Galaso „Raudonųjų batelių kerštą”, kuriame atskleidžia šou biznyje dirbančio aktoriaus išgyvenimus. Menininką Patrico Suskindo „Kontrabose” vaidina ir Šarūnas Puidokas – dar vienas LNDT aktorius. Spektaklio režisierius – Valentinas Masalskis, kompozitorė Raminta Šerkšnytė, scenografė Renata Valčik.

Šeštadienį bulgarų aktorius Nikolajus Urumovas parodys ir Lietuvos teatralams pažįstamos režisierės Nevenos Mitevos pastatytą Ivano Kulekovo tragikomediją „Gyvenimas kartoninėse dėžėse”.

LŽ pasiteiravus Tananos, kurį spektaklį ji ypač išskirtų, festivalio vadovė atsakė: „Rekomenduočiau pažiūrėti visus, nes tai – vieni geriausių Europos monospektaklių”.

Kuklus biudžetas

Profesionali teatro kritikė Tanana jau apie dešimtį metų stebi susidomėjimą monospektakliais, važinėja į tarptautinius festivalius ir konkursus, dalyvauja vertinimo komisijų darbe. Jau prieš keletą metų ketino surengti monospektaklių festivalį Lietuvoje, tačiau nei tąkart, nei vėliau vis neatsirasdavo lėšų. Šįkart į „Atspindžio” projektą dėmesį atkreipė keli šalies fondai – iš viso tarptautiniam festivaliui skyrę 6 tūkst. litų. „Visa laimė, kad aktoriai sutiko atvažiuoti už savo lėšas, neprieštaravo, kad honoraras už spektaklį priklausys nuo bilietų pardavimo”, – LŽ pasakojo Tanana.

Užsienio svečiai

Atrodytų, dėl ko tada vargti, apskritai rengti festivalį? „Lietuvai reikia tokių festivalių, turime pratinti žiūrovus prie vieno aktoriaus teatro, – LŽ kalbėjo Tanana. – Yra daug puikių aktorių, dirbančių ne tik Vilniuje ar Kaune, bet ir kituose šalies miestuose. Gaila, kad dėl kuklių lėšų į renginį nepakvietėme daugiau dalyvių iš Lietuvos, neturime galimybių žiūrovus ir festivalio svečius supažindinti su platesne šalies monospektaklių panorama”.

Tikrai gaila, nes į „Atspindį” atvyko tarptautinių festivalių direktoriai, kurie labiausiai patikusius spektaklius kvies į savo renginius. Tai – vieno aktoriaus teatro asociacijos prie UNESCO viceprezidentė, tarptautinių festivalių Kijeve („Atgarsis”) ir Hanoveryje (Vokietija, „Integro”) direktorė Nina Mazur; jau 40 metų Vroclave (Lenkija) vykstančio monospektaklių festivalio sumanytojas ir organizatorius Wieslawas Geras; vieno aktoriaus asociacijos prie UNESCO prezidentas Valerijus Chazanovas (Maskva, Rusija).

Beje, spektaklius įdėmiai stebės ne tik užsienio svečiai, taip pat įsteigę ir direktorių prizą. Įdomiausius darbus ir kūrėjus apdovanos Visagino žiūrovai, žiniasklaidos atstovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.