Buto remontas – galvos skausmas

Būsto remontas brangsta dėl nelegaliai dirbančių meistrų, o verslo liudijimą turinčių vidaus apdailos specialistų reikia ieškoti dieną su žiburiu.

Dažnas specialistas turi užsakymų net penkiems mėnesiams į priekį.

Įmonės, galinčios atlikti butų remontą, nenori šio darbo imtis, nes tai joms nuostolinga.

Stiklai – per siauri

Buto remonto darbai ne vieną klaipėdietį įsuka į ginčus su užsakymus vykdančiomis bendrovėmis.

Klaipėdietis Rolandas Kazlauskas, gyvenantis Ryšininkų gatvėje, rugsėjį užsisakė įstiklinti balkoną ir tris plastikinius langus.

„Pagal sutartį firma vėlavo pradėti keisti langus savaitę. Dirbo šešias dienas. Ateidavo kas antrą trečią dieną. Dar įpuolė savaitgalis, kai jie nedirbo”, – pasakojo Rolandas.

Anot jo, kai meistrai pradėjo stiklinti balkoną, paaiškėjo, kad langai yra šešiolika centimetrų siauresni nei balkono plotis.

„Iš pradžių jie nežinojo, ką daryti, o paskui atnešė plastmasės gabalus ir uždengė tarpus prie sienų. Meistrai sakė, kad taip ir turi būti”, – stebėjosi vyras.

Žada nemokėti

R.Kazlauskas rodė brėžinius, kurie buvo pridėti prie sutarties su firma.

„Vėl gavau tokį pat atsakymą iš vadybininkės: „Taip turi būti”. Nors pagal brėžinius jokių plastmasės tarpų nebuvo numatyta”, – teigė jis.

Paskui jis pastebėjo, kad vieno lango rėmas yra įtrūkęs penkis centimetrus.

Bendrovės specialistai jam paaiškino, kad atsiųs meistrus apžiūrėti defekto. „Aš jų tebelaukiu jau tris savaites”, – tvirtino Rolandas.

Jis ketina rašyti oficialų protestą bendrovei, po to – kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

„Nežadu jiems sumokėti. Esu pradinę įmoką – 1,5 tūkstančio litų – atidavęs, o likusių 3,2 tūkstančio litų jie iš manęs negaus”, – teigė Rolandas.

Nereikia kvalifikacijos

Su verslo liudijimu dirbantiems statybininkams nereikia įrodinėti savo kvalifikacijos.

Savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Zita Žižytė sakė, kad verslo liudijimas „Esamų statinių atstatymui ir remontui” metams kainuoja 1,8 tūkst. litų.

Klaipėdoje apie 300 asmenų turi šios rūšies verslo liudijimą.

Mokesčių inspekcija, išrašanti šiuos liudijimus, kvalifikacinių reikalavimų neprašo.

Geriau nei užsienyje

Galina ir Elvyra, neprasitęsusios verslo liudijimo, todėl nenorėjusios sakyti savo pavardžių, atlieka dalinę butų apdailą.

Moterys paruošia sienas, lubas ir jas apklijuoja tapetais arba dažo būsto vidaus paviršius. Jos turi užsakymų iki Naujųjų, o jau pradėjo plaukti nauji pasiūlymai.

Galinai ir Elvyrai reklamos nereikia. Meistres susiranda vienas per kitą remonto pageidaujantys patys butų savininkai.

Moterims teko dirbti ne tik Klaipėdoje, bet ir Palangoje, Šventojoje, Šilalėje.

„Jeigu užsakovai padengia kelionės išlaidas – įpila į automobilio baką benzino, tai už vieno kvadratinio metro ploto sienos, lubų su jų paruošimu apklijavimą tapetais imame 15 litų. Už vieno kvadratinio metro ploto dažymą mums moka 20 litų”, – sakė Galina.

Anot jos, darbo užtenka, pinigų – irgi. „Ir nėra ko lakstyti po užsienius”, – tvirtino Elvyra.

Galina darbe yra pasitempusi raiščius, koja sugipsuota. „Bet vis tiek dirbu, nes nenorime apgaudinėti klientų”, – teigė moteris.

Kadangi visų užsakymų Galina ir Elvyra nebeaprėpia, dalį jų perduoda savo jaunesnei draugei, kurią jos išmokė būsto apdailos.

Nemėgsta šykštuolių

Verslo liudijimą turintis Aleksandras, kuriam ne vienas klaipėdietis dėkingas kaip puikiam butų remonto meistrui ir nebrangininkui, sakė, kad vienas dirba neatsitiktinai.

Jis yra pakeitęs apie 40 pagalbininkų ir nė su vienu negalėjo ilgesnį laiką remontuoti butų.

„Vienas gėrė, kitas dirbo viena ranka, bet visi jie norėjo gauti daug pinigų”, – paaiškino meistras.

Jis vienas pats sugeba atlikti visus buto remonto darbus – nuo dažymo iki plytelių klijavimo ir santechnikos keitimo.

„Aš netaikau konkrečių įkainių, svarbu, kad per dieną uždirbčiau ne mažiau kaip 250 litų”, – sakė Aleksandras.

Jis neatlieka paslaugų tiems žmonėms, kurie yra šykštūs ir per daug skrupulingi, kimba dėl kiekvieno nieko.

„Aš jau seniai neberemontuoju individualių namų, nes dažnas jų savininkas – šykštus ir pretenzingas. Tvarkau tik 2-4 kambarių butus paprastiems, nuoširdiems klaipėdiečiams”, – sakė jau devynerius metus butų apdailos darbus Klaipėdoje atliekantis Aleksandras.

Jis turi užsakymų iki kitų metų kovo.

Šį meistrą butų savininkai susiranda per pažįstamus. Jis nevengia pasireklamuoti ir „Klaipėdoje”.

Dirbo it chirurgas

Klaipėdietė Lina, kuriai Aleksandras atliko dviejų kambarių remontą, sakė, kad meistras dirbo pusantro mėnesio.

Bute buvo gipso kartono plokštėmis iškaltos lubos, pakeista elektros instaliacija, nuplėšti seni ir išklijuoti nauji tapetai. Pakeista būsto santechnika.

Meistrui teko virtuvėje pašalinti parketą ir išklijuoti grindis plytelėmis. Senas sienų plyteles teko nudaužyti ir išklijuoti naujomis.

Buto remontas kartu su medžiagomis Linai kainavo apie 16 tūkst. litų.

Pinigų remontui ji gavo iš banko palankiomis sąlygomis. „Buvau anksčiau pasiėmusi kreditą butui pirkti. Ir sužinojau, kad tomis pačiomis sąlygomis galiu gauti ne vartojimo kreditą, kurio palūkanos visada didesnės, o padidinti paskolą, skirtą būstui įsigyti”, – džiaugėsi Lina.

Ją stebino, kad, grįžusi iš darbo, kai vyko remontas, visada rasdavo tvarkingą butą – grindys išplautos, dulkės nušluostytos.

„Aleksandras ir įrankius laikė lyg chirurgas. Visi daiktai idealiai tvarkingai išdėlioti”, – žavėjosi Lina.

Universalių nėra

Būsto remonto veiklos rūšį įsiregistravusios įmonės vengia užsiimti butų remontais, nes tai joms neapsimoka.

L.Sopino firmos „Ellips” savininkas Leonidas Sopinas sakė, kad būstų šeimininkų reikalavimai yra dideli, o darbo apimtys mažos. Todėl rezultatas dažniausiai – nuostolis firmai.

Anot jo, žmonės nori, kad viskas būtų padaryta už nedidelę kainą. „Pigiausia, žinoma, yra nieko nedaryti”, – šmaikštavo firmos savininkas.

„Pastarąjį kartą butą remontavome prieš vienerius metus. Vienas pažįstamas prašė suremontuoti tualetą, vieną balkoną ir virtuvę”, – pasakojo L.Sopinas.

Anot jo, tokie remontai pareikalauja daug specialistų. „Juk vien važinėjimas yra brangu. Per 20 minučių darbininkas gali paruošti darbui objektą ir neturi ko ten daugiau veikti, nes specialistas atlieka apdailos darbus”, – sakė firmos savininkas.

Jo teigimu, nėra universalių meistrų. „O jei kas nors save laiko universaliu, tai dažniausiai nuo jo kenčia darbų kokybė”, – teigė L.Sopinas.

Jis sakė, kad būsto remonto kainas sukelia be verslo liudijimo dirbantys meistrai.

„Kai turtingi savininkai nori greičiau apsigyventi statomame name, tai moka nelegaliai dirbantiems daugiau nei įmonėms. Nes trūksta specialistų, atliekančių apdailos darbus”, – paaiškino L.Sopinas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.