Postus gavo ne visi perbėgėliai

Dalijantis Seimo komitetų vadovų kėdes daugiausia jų gavo socialdemokratai. Savo interesus apgynė valstiečiai liaudininkai, o nusileisti teko liberalcentristams.

Po ilgų rietenų valdančioji koalicija vakar vis dėlto sukirto rankomis baigus dalytis parlamento komitetų pirmininkų postus. Dėl jų buvo nesutariama nuo pat rudens sesijos pradžios, ginčus kurstė ir siekis patenkinti frakcijoms „augti” padėjusius perbėgėlius. Tačiau išpildyti buvo ne visi pažadai.

Didžiausia Seimo frakcija neseniai tapę socialdemokratai išsikovojo šešis postus, kiti koalicijos partneriai – valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai ir „pilietininkai” – gavo po dvi kėdes. Opozicija esantys konservatoriai vadovaus trims komitetams. Valdantiesiems dar teks tartis dėl Seimo komisijų ir kai kurių komitetų pirmininkų pavaduotojų postų.

Gaus kiek mažiau

Kelias savaites vykusios kautynės dėl Seimo Kaimo reikalų komiteto baigėsi valstiečių liaudininkų naudai. Pas socialdemokratus iš „darbiečių” perbėgęs Jonas Jagminas neįveikė Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) lyderės žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės pasipriešinimo – minėtam komitetui vadovaus VLS atstovaujantis parlamentaras Viktoras Rinkevičius. Tačiau Jagminas irgi nebus nuskriaustas – jam naujieji bendražygiai „rezervavo” Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą.

Valstiečiai liaudininkai taip pat išsiderėjo postą vasarą jų gretas papildžiusiam buvusiam „darbiečiui” Virginijui Domarkui. Politikui žadama patikėti vadovavimą Švietimo, mokslo ir kultūros reikalų komitetui.

Ateina be vietos

Mažiau pastangų valstiečių liaudininkų derybininkai parodė dėl jų gretas nusprendusio papildyti buvusio socialliberalo Artūro Skardžiaus. Tiesa, kalbama, kad politikas parašė pareiškimą ateiti į frakciją gavęs patikinimą, jog per derybas bus mėginama jam užtikrinti Aplinkos komiteto pirmininko kėdę. Pasak vieno derybininkų, toks netikėtas valstiečių liaudininkų viražas suerzino kitus koalicijos partnerius. „Vos išgirdę Skardžiaus pavardę visi ėmė protestuoti”, – teigė LŽ šaltinis. Vadovauti Aplinkos komitetui patikėta socialdemokratui Broniui Bradauskui.

Skardžius LŽ patvirtino, kad ketina dirbti su valstiečiais liaudininkais, bet neigė reikalavęs posto. „Prisigalvoti galima visko. Lieku Audito komitete, turiu įdirbį”, – tikino jis.

Neoficialiomis žiniomis, Skardžius gali būti pamalonintas bent jau Audito komiteto pirmininko pavaduotojo vieta. Užsimenama ir apie tai, kad politikas tikisi valstiečių liaudininkų paramos per artėjančius savivaldos rinkimus į Vilniaus tarybą.

Nusileido iš nuobodulio

Socialdemokratai tarp vadovų naujokų pasodino ir Birutę Vėsaitę – į Ekonomikos komiteto pirmininko postą. Kiti trys komitetai išlaikyti ligšioliniams pirmininkams. Algirdas Sysas toliau vadovaus Seimo Socialinių reikalų komitetui, Julius Sabatauskas – Teisės ir teisėtvarkos, Justinas Karosas – Užsienio reikalų komitetui.

„Pilietininkai” irgi, atrodo, patenkinti. Jų narys Jonas Lionginas laiko Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadeles, o Algimantui Matulevičiui žadama patikėti Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą.

Teigiama, kad dėl šio komiteto kilo nesutarimų, kai įsikišę konservatoriai užprotestavo liberalcentristo Vytauto Bogušio kandidatūrą. Pats Bogušis LŽ sakė nematęs reikalo draskytis dėl posto. Liberalcentistams atiteko Žmogaus teisių komitetas, kuriam vadovaus Arminas Lydeka.

Liberalcentristų derybininkas Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas pasakojo, kad užtrukusios derybos tiesiog įgriso, todėl nusileista ir dėl švietimo reikalų – pasitenkinta Informacinės visuomenės plėtros komitetu, kuriam vadovaus Rimantas Remeika.

Pagal jau anksčiau pasiektą susitarimą konservatoriai vadovaus trims komitetams: Andrius Kubilius – Europos reikalų, Antanas Matulas – Sveikatos, o Donatas Jankauskas – Audito komitetui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.