Gyventojų baimę sklaidys trijų lygių monitoringais

Uostamiesčio ir Klaipėdos aplinkosaugininkams vis svarstant dėl bendrų veiksmų vykdant privalomą aplinkos monitoringą, daugiausia dėmesio sulaukianti gamykla „Klai-PET” jau kitą mėnesį pradės kontroliuoti savo veiklos poveikį aplinkinės teritorijos orui, požeminiam vandeniui ir gruntui.

Tai paaiškėjo vakar uostamiesčio Savivaldybėje vykusio susirinkimo metu, kuriame buvo aptariama aplinkosauginė situacija Klaipėdos laisvosios ekonominėje zonoje (LEZ) ir jos apylinkėse.

Kreipsis į Vyriausybę

Lietuvoje aplinkos monitoringus vykdo valstybinės aplinkosaugos institucijos, savivaldybės ir ūkio subjektai. Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Daivos Berankienės, iki šiol Klaipėdos savivaldybės vykdytuose aplinkos monitoringose nebuvo aprėpiama LEZ teritorija ir nebuvo įvertinama bendra suminė tarša.

Šią problemą tikimasi išspręsti įrengus penkis papildomus matavimo taškus, taip pat keičiantis informacija su Klaipėdos rajono savivaldybe bei analizuojant įmonių vykdomų monitoringų duomenis.

Visgi ir šioje situacijoje iškyla problema, nes kol kas nėra institucijos, kuri galėtų atlikti reikalingus oro taršos matavimus, mat visuomenės sveikatos centrai pagal ministerijų instrukcijas negali atlikti matavimų negyvenamosiose teritorijose. Pasitarime sutarta, kad uostamiesčio ir Klaipėdos rajono merai kreipsis į Vyriausybę, kad būtų išspręstas šis kazusas.

Pateiks visus atsakymus

Daugiausia gyventojų dėmesio sulaukia šalia Rimkų veikianti bendrovės „Neo Group” PET granulių gamykla „Klai-PET”. Ypatingas ažiotažas buvo kilęs, kai gegužę atlikus vienkartinį matavimą buvo užfiksuotas tam tikrų medžiagų normų viršijimas.

„Iš vienkartinio matavimo nieko negalima spręsti – čia fiksuojama ir kitų įmonių veiklos, ir automobilių išmetamųjų dujų įtaka. Nepaisant to, bendrovė buvo įpareigota padaryti gamyklos projekto aplinkosauginės dalies korektūrą bei vykdyti ilgalaikę žinybinę aplinkosauginę stebėseną, kuri ir pateiks visus atsakymus”, – sakė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Rolandas Aušra.

Anot jo, Aplinkos ministerijos padalinys Aplinkos apsaugos agentūra jau patvirtino „Neo Group” aplinkos monitoringo programą, kurioje numatyta stebėti gamybos poveikį aplinkos orui, požeminiam vandeniui ir gruntui.

„Oro taršos tyrimus bendrovė įpareigota atlikti teritorijoje iki pat Rimkų”, – aiškino A. Aušra.

Anot „Neo Group” vadovo Andriaus Pečkio, aplinkos monitoringą tikimasi pradėti vykdyti jau kitą mėnesį. Kas ketvirtį paaiškėsiantys tarpiniai aplinkos monitoringo rezultatai bus pateikiami ne tik aplinkosaugininkams, bet ir visuomenei.

Planuojama, kad kas mėnesį aplinkos monitoringas „Neo Group” atsieis apie 10 tūkst. litų. A. Pečkio žiniomis, keletas Lietuvos bendrovių jau siekia akredituotis, kad galėtų atlikti tokį monitoringą. Jei joms nepavyktų to padaryti, bus kreipiamasi į Aplinkos apsaugos agentūrą.

Anot pasitarime dalyvavusio LEZ valdymo bendrovės valdybos pirmininko Povilo Vasiliausko, tokie konkretūs valdžios ir privačių bendrovių veiksmai turėtų padėti suvaldyti žmonių baimę, kuri dažniausiai būna be realaus pagrindo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.