Biurokratiniai žaidimai dėl Nemuno pakrantės

Buvusio Panemunės paplūdimio teritorijoje pradėtas formuoti 20 arų sklypas

Dar vasarą Kauno politikai, kalbėję, kad A.Smetonos al. 4-uoju numeriu pažymėtas apleistas prekybinis paviljonas turėtų būti nugriautas, atrodo, pamiršo šiuos pažadus. Buvusio Panemunės paplūdimio teritorijoje šiam statiniui rengiamas detalusis planas ir formuojamas 20 arų sklypas.

„Savivaldybė tarsi žaidžia dvigubą žaidimą. Kilus triukšmui, šio paviljono nepavyko įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. Dabar vėl pradedama kažką daryti. Šį statinį reikia griauti, kad nebūtų jokių pagundų. Kitu atveju neišvengsime statybų invazijos”, – sakė Panemunės bendruomenės centro pirmininkas Gediminas Žukauskas.

Privatizacija neišdegė

„Kauno diena” rašė, kad A.Smetonos alėjoje esantį 135 kvadratinių metrų prekybinį paviljoną siūlyta įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. Tam buvo pritarę net trys miesto Tarybos komitetai. Tačiau po publikacijos politikai staiga pakeitė savo nuomonę.

Net Privatizavimo komisijos pirmininkas Algimantas Kurlavičius ėmė tikinti, kad Savivaldybės administracija komisiją suklaidino, pateikdama nekokybišką apleisto pastato nuotrauką, kurioje net nesimatė, kad jis iškilęs ant Nemuno kranto.

Tuomet Ekonomikos departamento direktorius Alvydas Gineitas tikino, kad šį statinį galima parduoti arba nugriauti. Miesto Tarybos nariai nepritarė, kad jis būtų įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą.

„Visiškai atsitiktinai praėjusią savaitę perskaičiau skelbimą, kad A.Smetonos alėjoje, prie to paviljono, formuojamas žemės sklypas, bus nustatoma jo paskirtis. Paskambinęs nurodytu telefono numeriu jokios informacijos negavau. Kelia nerimą, kad vėl bandoma užvaldyti buvusį paplūdimį”, – sakė G.Žukauskas.

Apie skelbimą nežinojo?

Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius vakar teigė, kad nežinojo, jog jau paskelbta apie detaliojo plano rengimą.

„Jis buvo užsakytas dar praėjusių metų pabaigoje, kai šį statinį planuota įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. Dabar situacija pasikeitė. Apie buvusio Panemunės paplūdimio viziją kalbėjome ir su kelių miesto Tarybos komitetų nariais. Detaliojo plano rengėjams teks keisti užduotį”, – sakė valdininkas.

Nepaisant miesto urbanistų pažadų, detaliojo plano rengėjai kol kas remiasi oficialiai pateikta užduotimi. Joje net nėra nurodyta, kokios paskirties sklypą derėtų suformuoti vaizdingoje Nemuno pakrantėje. Čia gali būti leista statyti ir gyvenamąjį namą, ir kitus objektus.

„Susidaro įspūdis, kad valdininkai ieško būdų, kaip kauniečiams užkirsti galimybę lankytis buvusiame Panemunės paplūdimyje. Galbūt, suformavus 20 arų sklypą, vėl bus bandoma jį parduoti. Mūsų nuomone, tą paviljoną būtinai reikia nugriauti”, – teigė Panemunės bendruomenės centro pirmininkas.

Prakalbo apie 2 hektarus

Miesto plėtros komitete svarstyta, kaip būtų galima atgaivinti buvusį Panemunės paplūdimį, o buvusį prekybos paviljoną – išnuomoti. Negana to, siūlyta prie šio statinio suformuoti jau ne 20 arų, o 2 hektarų sklypą. Tai patvirtino ir Urbanistikos skyriaus vedėjas.

„Artimiausiu metu šį klausimą žadame dar kartą svarstyti su komiteto nariais. Jeigu bus pritarta formuoti 2 hektarų sklypą, bus nurodyta ir jo rekreacinė paskirtis. Nemanau, kad būtų įmanoma privatizuoti paplūdimį”, – tikino N.Valatkevičius. Valdininkas abejojo, kad būtų nutarta apleistą paviljoną nugriauti. Jo teigimu, čia galėtų būti įrengti tualetai, kavinė.

Tačiau Panemunės gyventojai valdininko pažadais nelinkę tikėti. „Mūsų bendruomenė tikrai aktyvi, tačiau apie šiuos planus nebuvome informuoti. Galbūt iš pradžių prekybos paviljone ir veiks kavinė, tačiau žiemą čia nebus daug lankytojų. Bijau, kad anksčiau ar vėliau neišvengsime drastiškų pasikeitimų, ir buvęs Panemunės paplūdimys taps uždara teritorija”, – tvirtino G.Žukauskas.

Įteisino per teismą

Prieš dvejus metus Kauno miesto apylinkės teismo sprendimu A.Smetonos alėjoje 4 numeriu pažymėtas pastatas tapo miesto Tarybos nuosavybe. Savivaldybės administracijos atstovams per teismą pavyko įrodyti, kad šis turtas yra bešeimininkis.

Oficialiuose dokumentuose vieno aukšto mūrinis pastatas įvardytas kaip prekybos paviljonas. Vidutinė jo rinkos vertė – 151 tūkstantis litų.

„Labai jau netikėtai šį objektą norėta įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. Kyla įvairių įtarimų. Galbūt kažkas dėl jo jau buvo ir susitarę”, – svarstė G.Žukauskas. Kitiems Panemunės gyventojams kilo įtarimų, kad prieš kadencijos pabaigą kai kurie miesto politikai tiesiog užsimojo atsiriekti dalį vaizdingos Nemuno pakrantės.

Panemunės bendruomenės centro atstovai teigė, kad dabar formuojamas sklypas ir rengiamas detalusis planas šiuos įtarimus tik sustiprina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.