Prieš lietuvius – airių atakos

Šiaurės Airijos policija prisipažįsta esanti bejėgė prieš pastaraisiais metais padažnėjusius rasistinius išpuolius, nukreiptus prieš geresnio gyvenimo ieškoti atvažiavusius Lietuvos piliečius.

Vien šiemet policija užregistravo 17 tokių incidentų, tačiau į teisiamųjų suolą neatsisėdo nė vienas airis.

„Tai buvo jų kerštas. Neseniai teko girdėti, kad protestantai, sužinoję apie jų rajone gyvenančius lietuvius, geriausiu atveju ateina ir perspėja, jog duoda savaitę išsikraustyti iš šių namų. Tačiau išpuoliai nesiliauna – kiti neperspėję puola atvykėlius”, – vakar LŽ pasakojo Šiaurės Airijos miestelyje Danganone gyvenanti Oksana Janukienė.

Praėjusį savaitgalį vėl pasikėsinta į lietuvių nuomojamus namus – išdaužus langą į vidų įmestas degiojo skysčio butelis. „Tai labai rimta situacija, mes ją bandysime spręsti kartu su Šiaurės Airijos valdžia”, – sakė vakar Danganone lankęsis Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Vygaudas Ušackas.

Airių išpuoliai paprastai nukreipti prieš naujuosius imigrantus iš Lietuvos, Lenkijos ir Portugalijos.

Padidintos rizikos zona

Į Šiaurės Airiją geresnio gyvenimo ieškoti atvažiavusius lietuvius pirmoji rasistinė teroro banga užplūdo prieš kelerius metus. Jungtinei Karalystei priklausančios salos gyventojai piktinosi imigrantais, kurių dauguma yra katalikai.

Danganone ir kituose miesteliuose jau apie 20 metų tarp čia gyvenančių protestantų ir katalikų yra kilę nemažai susirėmimų. Vietos policija pabrėžia, kad jų padaugėjo, kai miestelius ir kaimus užplūdo naujųjų Europos Sąjungos (ES) šalių gyventojai. Vien 2005-2006 metais šiame miestelyje policija užregistravo daugiau kaip 90 išpuolių. Laimei, per incidentus atvykėliai nebuvo mirtinai sužaloti.

Vakar Danganone, kur rasistiniai išpuoliai užregistruojami dažniausiai, apsilankęs ambasadorius Ušackas ieškojo būdų, kaip pagerinti ekonominių imigrantų iš Lietuvos gyvenimą. Pasak jo, prieš atvažiuodami į Šiaurės Airiją lietuviai turėtų žinoti, kad dėl rimto katalikų ir protestantų bendruomenių konflikto šis rajonas paskelbtas padidintos rizikos zona. „Prieš atvykstant lietuviams reikėtų išsiaiškinti, į kuriuos rajonus galima važiuoti, į kuriuos – nerekomenduojama”, – sakė Ušackas.

„Man neramu, kad šių išpuolių nemažėja, todėl su vietos valdžia ieškosime būdų, kaip paskatinti vietos gyventojų toleranciją atvykėlių atžvilgiu”, – pabrėžė ambasadorius.

Išdaužė namo langus

Daugiau kaip prieš metus į Danganoną iš Vilniaus atvažiavusi Janukienė praėjusį rudenį tapo vieno didžiausių rasistinių išpuolių auka.

Į susitikimą su ambasados darbuotojais atėjusi moteris pasakojo, kad tą naktį, apie 3.30 val., ji išgirdo, kaip dviejų aukštų name ėmė dužti langų stiklai. „Iš pradžių nesupratau, kas dedasi, tačiau atsikėlusi pro langą pamačiau lauke minią žmonių, – LŽ pasakojo Janukienė. – Tame pačiame name buvome įsikūrusios kelios šeimos, dauguma jų – moterys su mažais vaikais. Vaizdas siaubingas: jie verkia, aplink – šukės. Skambinome į policiją kas 15 minučių, tačiau pareigūnai atvažiavo tik daugiau kaip po dviejų valandų. Jokios pagalbos iš jų nesulaukėme”.

Pasak moters, išpuolį prieš juos surengė 30-40 airių. „Vienas jų iš po megztinio išsitraukė kirvį ir patarė mums kuo greičiau iš čia nešdintis, ir daugiau niekada nesugrįžti, – su siaubu prisiminė Janukienė. – Airiai buvo neblaivūs, nusiteikę agresyviai, todėl nežinojome, ko galima iš jų tikėtis. Tą pačią naktį jie nusiaubė daugiau imigrantų namų, automobilių. Vaizdas buvo kraupus”.

Moteris neslėpė, kad jai pasisekė – tame pačiame miestelyje gyveno giminaičiai, kurie sutiko ją laikinai priglausti. Sunkiau buvo vienišiems atvykėliams – naują būstą čia iš karto nelengva susirasti.

Policija – bejėgė

Janukienė pasakojo, kad kitądien policija surengė susitikimą su nukentėjusiais lietuviais ir lenkais, tačiau realios pagalbos jiems negalėjo pasiūlyti.

„Pareigūnai pripažino, kad taip neturėtų būti, tai neeilinis įvykis, tačiau išpuoliai nesiliovė”, – Šiaurės Airijoje gyvenanti moteris šiandien stebisi, kaip jai išvis pavyko net septynis mėnesius išgyventi protestantų rajone.

Po išpuolio lietuvė sužinojo, kad airiai nusprendė pamokyti visus atvykėlius vien todėl, kad vienas tautietis buvo sumušęs airį.

Pasak Janukienės, pastaruoju metu išpuolių šiek tiek sumažėjo, nes daugelis imigrantų atvažiuoja pas draugus ar giminaičius. „Vieni kitiems paaiškina, kur galima gyventi, o kur buvo padegiami namai, automobiliai”, – Šiaurės Airijoje gyvenanti lietuvė pabrėžė, kad ši problema buvo aktualiausia pirmiesiems imigrantams, nežinojusiems apie protestantų ir katalikų konfliktus. Pasak jos, kai kurie airiai baiminasi, jog atvažiavę lietuviai gali įvesti savo tvarką ir paskui vietos gyventojams diktuos taisykles.

Priklausomi nuo atvykėlių

Danganono policijos atstovas Lietuvos ambasados Didžiojoje Britanijoje atstovams pranešė, kad vien šiemet prieš lietuvius surengta 17 rasistinių išpuolių. Nė vienas jų neišaiškintas.

„Pareigūnai aiškino, kad nė dėl vieno išpuolio nėra nutrauktas tyrimas, – LŽ sakė Ušackas. – Jie minėjo, kad lyg išaiškino du asmenis, kurie galėjo dalyvauti rasistiniuose susibūrimuose. Apskritai policijai pavyksta išaiškinti tik maždaug 27 proc. visų išpuolių. Paraginau, kad valdžia į tai žiūrėtų kiek galima griežčiau ir atsakingiau”.

Ušackas sakė, kad po susitikimų su Danganono meru ir savivaldybės tarybos nariais jis supratęs, jog valdžia savikritiškai žvelgia į padažnėjusius išpuolius. „Manau, mes visi kartu turime kurti palankią ir saugią aplinką Šiaurės Airijoje esantiems mūsų broliams ir sesėms, – sakė ambasadorius. – Svarbu, kad lietuviai žinotų, kur atvažiuoja ir ko siekia. Juk dabar jie net nemoka kalbėti angliškai – net 45 proc. visų Danganone prašančių vertėjų paslaugų yra lietuviai”.

Ušackas pabrėžė, kad problemą pripažįstanti vietos valdžia žadėjo ieškoti būdų, kaip sumažinti ar išvis užkirsti kelią rasistiniams išpuoliams. „Turime skatinti vietos gyventojus vertinti įnašą, kurį daro lietuviai ir kiti atvykę europiečiai, jų ekonomikai”, – ambasadoriaus teigimu, jeigu ne naujoji imigracijos banga, daugelis maisto perdirbimo įmonių būtų uždarytos arba savo veiklą perkeltų į kitas šalis.

Ambasadoriui pritarė ir vietos policijos atstovas Vincentas Currie, išpuolius prieš lietuvius pavadinęs „keliančiais pasipiktinimą”. „Manau, išpuolius įvykdę žmonės yra trumparegiai ir kvaili, – sakė Currie. – Juk mūsų visuomenė priklausoma nuo čia dirbančių atvykėlių”.

Lietuviai – su peiliais

Ušackas prisipažino, kad tarp airių pasklidę nemažai neigiamų mitų apie lietuvius. „Teko ir man juos sklaidyti, – vakar kalbėjo ambasadorius. – Jeigu vienas žmogus ką nors blogo padarė, neigiama etiketė klijuojama visai tautai. Pavyzdžiui, čia buvo paplitęs mitas, kad visi lietuviai vaikšto su peiliais kišenėse. Žmonėms bandžiau paaiškinti, kad Lietuvoje tikrai taip nėra, pas mus žmonės su peiliais nebent į medžioklę eina”.

Ambasadorius pabrėžė dėsiąs nemažai pastangų, kad Šiaurės Airijos gyventojai kuo daugiau sužinotų apie Lietuvą, jos istoriją, aktualijas. „Viešoji diplomatija turėtų skatinti žmonių toleranciją lietuvių atžvilgiu”, – įsitikinęs Ušackas. Jis mano, kad situacija ateityje Šiaurės Airijoje tikrai pagerės – iš Dublino jau atvažiuoja lietuvis kunigas. „Skatinsime kurti bendruomenių judėjimą, kad lietuviai čia jaustųsi kaip namuose”, – teigė ambasadorius.

Manoma, kad Šiaurės Airijoje gyvena apie 5000, o rasistinių išpuolių kamuojamame Danganone – apie tūkstantis lietuvių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.