Pasirūpinkite senatvės pensijai skirti reikalingais dokumentais iš anksto

Teisė į valstybinio socialinio draudimo senatvės pensiją ir jos dydis priklauso nuo asmens valstybinio socialinio pensijų draudimo stažo ir turėtų draudžiamųjų pajamų (atlyginimo).

Kuo didesni stažas ir pajamos, tuo didesnė ir senatvės pensija. Todėl labai svarbu pateikti visus reikalingus senatvės pensijai skirti dokumentus apie stažą ir pajamas.

Dokumentų surinkimas yra atsakingas ir neretai didelių pastangų reikalaujantis darbas. Jo efektyvumas priklauso ne tik nuo darbdavių atsakingumo ir jų išduodamų dokumentų teisingumo, bet ir nuo pačių būsimų senatvės pensijos gavėjų aktyvumo. Nemažai įmonių, įstaigų ir organizacijų likviduojama, keičiasi jų pavadinimai ar statusas, ne visada dokumentai perduodami į archyvus, todėl kiekvienais metais vis sunkiau surasti senatvės pensijai skirti reikalingus dokumentus.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos („Sodros”) duomenų bazėje duomenys apie stažą ir pajamas sukaupti tik nuo 1994 m. sausio 1 d.

Dėl šių ir daugelio kitų priežasčių labai svarbu pasirūpinti būsimai senatvės pensijai skirti reikalingais dokumentais nelaukiant pensinio amžiaus – surinkti juos ir atnešti į „Sodros” teritorinius skyrius. Dokumentų nereikia pateikti tik tiems asmenims, kurie jau dabar yra senatvės pensijos gavėjai ir tiems, kurie pradėjo dirbti nuo 1994 m. sausio 1 d.

Svarbus darbdavių požiūris

Pagal savivaldybių bei Lietuvos gyventojų registro tarnybos duomenis 2006 m. birželio 30 d. Lietuvoje buvo 1 186 858 asmenys, kurių duomenys apie iki 1994 m. sausio 1 d. įgytą stažą bei pajamas, vykdant LR Vyriausybės 2003 m. balandžio 3 d. nutarimą Nr. 403-3 (Žin., Nr. 34-1430), turėtų būti sukaupti iki 2009 metų.

Iš planuojamų sukaupti duomenų iki š. m. birželio 30 d. buvo sukaupti 270 637 asmenų duomenys. „Sodros” Klaipėdos skyriuje iki 2009 m. planuojama sukaupti 87 288 asmenų duomenis. Iki š. m. birželio 30 d. buvo sukaupti 17 581 asmens duomenys.

Lyginant su 2006 m. I ketvirčiu, duomenų sukaupimo lygio vidurkis „Sodros” Klaipėdos skyriuje padidėjo, tačiau asmenų aktyvumas nėra didelis. Dėl šios priežasties „Sodros” Klaipėdos skyriaus duomenų kaupimo specialistai nuolat vyksta į tas įmones, įstaigas ir organizacijas, kurių vadovai sudaro sąlygas savo darbuotojams būsimai senatvės pensijai skirti reikalingus dokumentus pateikti jų darbo vietose. Atvykę į įmones, įstaigas ar organizacijas specialistai paaiškina darbuotojams, kokie dokumentai reikalingi būsimai senatvės pensijai skirti, kokius dokumentus reikia surinkti, kur jų ieškoti, kaip įforminti, palieka informacinių lankstinukų, taip pat priima jau surinktus asmenų dokumentus bei kiekvienam jų išduoda kvitą, kuriame nurodo, kada ir kokie dokumentai priimti. Jeigu asmenys patys neturi galimybės surinkti visų būsimai senatvės pensijai skirti reikalingų dokumentų, „Sodros” specialistai tarpininkauja gaunant šiuos dokumentus.

Džiugu, kad nemaža dalis įmonių, įstaigų ir organizacijų vadovų bendradarbiauja su „Sodros” Klaipėdos skyriaus specialistais. Daugiausiai dokumentų būsimai senatvės pensijai skirti pateikė „Baltijos” laivų statykla, „Klaipėdos duona”, „Klaipėdos mediena”, „Pajūrio mediena”, Klaipėdos jūrų krovinių kompanija, „Lietuvos dujos”, „Geonafta”, „Espersen Lietuva”, „Gargždų statyba”, „Gargždų Mida”, Jūrininkų, Klaipėdos apskrities, Vaikų ligoninių ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos darbuotojai. Dėkojame šių įmonių, įstaigų ir organizacijų vadovams ir darbuotojams už supratingumą ir bendradarbiavimą vykdant Vyriausybės nutarimą.

Deja, tenka pripažinti, kad yra įmonių, įstaigų ir organizacijų, kurių vadovai mano, jog dokumentų būsimai pensijai skirti rinkimas nėra skubus ir svarbus, o Vyriausybės nutarimas skirtas tik „Sodros” darbuotojams. Toks požiūris klaidingas – anksčiau ar vėliau reikės surinkti ir pateikti visus reikalingus senatvės pensijai skirti dokumentus, tačiau šį darbą reikės atlikti per trumpesnį laiką.

Kokie dokumentai reikalingi?

Asmenys, kuriems pensinį amžius sukaks iki 2008 m. gruodžio 31 d. (vyrai, gimę iki 1946 06 30 imtinai, ir moterys, gimusios iki 1948 12 31 imtinai), turi pateikti: darbo (kolūkiečio) knygeles arba darbo stažo pažymėjimus, darbdavių išduotus remiantis turimais dokumentais, sistemos, kurioje asmuo dirbo, aukštesniųjų įstaigų pažymėjimus, remiantis turimais dokumentais, valstybinės archyvų sistemos įstaigų ar savivaldybių archyvų pažymas arba šiose įstaigose ir archyvuose saugomų dokumentų nuorašus ar išrašus bei kitus dokumentus, liudijančius iki 1993 m. gruodžio 31 d. įgytą darbo stažą, jei tam tikri darbo stažo laikotarpiai nenurodyti darbo (kolūkiečio) knygelėse (pvz., antraeilis darbas) bei pažymas apie 1984-1993 m. laikotarpiu gautas pajamas.

Asmenys, kuriems pensinis amžius sukaks po 2009 m. sausio 1 d. (vyrai, gimę po 1946 06 30, ir moterys, gimusios po 1948 12 31), turi pateikti aukščiau nurodytus dokumentus, įrodančius darbo stažą, įgytą iki 1993 m. gruodžio 31 d., ir pažymą, kurioje turi būti nurodyta, ar buvo priskaičiuotas atlyginimas už laikotarpį nuo 1991 m. birželio 1 d. iki 1993 m. gruodžio 31 d., nuo kurio priskaičiuotos valstybinio socialinio draudimo įmokos ir ar asmuo buvo nemokamose atostogose (nurodant laikotarpį, įsakymo numerį ir datą). Duomenų apie 1984-1993 m. laikotarpiu gautas pajamas pateikti nereikia, nes senatvės pensija šiems asmenims bus skiriama pagal pajamas, turėtas nuo 1994 m. sausio 1 d. iki išėjimo į pensiją mėnesio.

Asmenys, kuriems 1994 metais buvo priskaičiuotos nedarbingumo, nėštumo ir gimdymo pašalpos, papildomai turi pateikti pažymas apie tais metais gautas pašalpas (jeigu šių duomenų nėra pateikę jų darbdaviai arba įmonė, įstaiga ar organizacija yra likviduota ir šie dokumentai saugomi archyvuose), o pareigūnai ir kariai – apie 1994 metais turėtas pajamas.

Norėtume atkreipti vadovų dėmesį, kad vadovaujantis Duomenų apie 1994 metais draudėjų mokėtas ligos, nėštumo ir gimdymo pašalpas tvarkos aprašu (Žin., 2005, Nr. 147-5378), draudėjai, kurie 1994 metais apdraustiesiems mokėjo ligos, nėštumo ir gimdymo pašalpas, iki 2006 07 01 turėjo užpildyti ir pateikti „Sodros” Klaipėdos skyriui formą 8a-SD „Pranešimas apie apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ligos ir motinystės pašalpas”. Dar kartą raginame draudėjus, kurie dar nepateikė formos 8a-SD, tai padaryti nedelsiant.

Asmenys, kurių duomenys kaupiami, taip pat turi pateikti:

– asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (LR piliečio pasą, asmens tapatybės kortelę, leidimą nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje);

– valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą (jei tokį turi);

– sovietinį karinį bilietą, karinį liudijimą arba LR Krašto apsaugos ministerijos institucijų išduotas pažymas, patvirtinančias būtinąją karinę tarnybą;

– santuokos liudijimą (moterims dėl pavardės keitimo).

Atkreipiame dėmesį, kad turi būti pateikti minėtų dokumentų originalai arba jų kopijos, patvirtintos notaro. Jeigu dokumentų originalai neišsaugoti arba perduoti valstybinių ar žinybinių archyvų sistemos įstaigoms, savivaldybių archyvams, gali būti pateikiami šių įstaigų ir archyvų pažymėjimai arba šiose įstaigose ir archyvuose saugomų archyvinių dokumentų nuorašai ar išrašai.

Kreipkitės į „Sodros” Klaipėdos skyrių

Maloniai kviečiame visus klaipėdiečius ir rajono gyventojus nelaukti senatvės pensijos amžiaus ir būsimai senatvės pensijai skirti reikalingais dokumentais pradėti rūpintis jau šiandien. Jums atvykus į „Sodros” Klaipėdos skyrių bus suteikta išsami informacija būsimos senatvės pensijos skyrimo klausimais bei pareikalauta tų dokumentų, kurių patys surasti neturite galimybių. Pateikus visus būsimai senatvės pensijai skirti reikalingus dokumentus, Jums pageidaujant, bus paskaičiuotas turimas stažas ir prognozuojamas senatvės pensijos dydis.

Visi sukaupti būsimai senatvės pensijai skirti reikalingi dokumentai apie Jūsų stažą ir pajamas bus registruojami „Sodros” kompiuterinėje duomenų bazėje ir saugomi Jūsų asmens byloje „Sodros” teritorinio skyriaus archyve. Sulaukus senatvės pensijos amžiaus, „Sodros” teritoriniam skyriui reikės pateikti tik prašymą skirti senatvės pensiją.

Tikimės Klaipėdos miesto ir rajono gyventojų iniciatyvos ir aktyvumo bei įmonių, įstaigų ir organizacijų vadovų supratingumo ir paramos vykdant duomenų apie stažą ir pajamas, reikalingų būsimai senatvės pensijai skirti, kaupimo darbą.

Dokumentus priima ir informaciją teikia:

VSDFV Klaipėdos skyriaus Naujamiesčio pensijų skyrius, Vytauto g. 24, 206 kab., tel. (8 46) 390 795, mob. tel. (8 610) 540 40; Gargždų skyrius, Kvietinių g. 9 a, 101 kab., tel. (8 46) 470 682, mob. tel. (8 610) 541 58, Nidoje – Taikos g. 11, tel. (8 469) 527 00.

Darbo laikas: VSDFV Klaipėdos ir Gargždų skyriuose – I-IV nuo 7.30 iki 17.30 val., V – nuo 8 iki 15.45 val. (be pietų pertraukos).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.