Būtiniausiems produktams teks atseikėti daugiau

Dėl kylančių degalų kainų, didėjančio atlyginimo, brangstančios žaliavos ir kitų priežasčių šiemet brango svarbiausias maisto produktas – duona. Greitu laiku brangs ir pienas. Pasak gamintojų, kitokiu būdu amortizuoti brangstančių resursų paprasčiausiai nebėra iš ko.
AB „Rokiškio sūris” pranešė, kad nuo spalio 20 dienos brangins visą produkciją. Pasak bendrovės gamybos direktoriaus Daliaus Trumpos, produkciją bendrovė brangino maždaug prieš pusantrų metų. Per tą laiką, jo teigimu, smarkiai išaugo pagrindinės žaliavos – pieno – kainos, brango energetikos ištekliai, kilo darbo užmokestis ir kita.

D.Trumpa aiškino, kad bendrovė taupė, kiek galėjo, tačiau mažinti išlaidų ir tokiu būdu amortizuoti brangstančių resursų nebėra iš ko.

Ši įmonė gaminius brangins vidutiniškai 5 procentais. Tačiau tai nereiškia, kad visi produktai tiek ir pabrangs. Kai kurių kainos šoktels tik 1-2 procentais, o kai kurių ir 8-9. Pavyzdžiui, pienas, kefyras, D.Trumpos teigimu, brangs 3-5 procentais. Tiek pabranginta produkcija bus tiekiama į prekybos centrus, o galutinė kaina išeis kiek kitokia: prekybos centrai dar pasiims savo dalį.

Daugiausia brangs bendrovės gaminami natūralūs fermentiniai sūriai. Jų kaina didės ne vien dėl minėtų priežasčių, bet ir dėl to, kad šiuo metu Rusijoje susiklostė palankios sūrių pardavimo sąlygos. „Bendrovės politika tokia, kad tas pats produktas visose rinkose turi duoti vienodą pelną”, – sakė D.Trumpa.

Beje, kainas kelia ir dar viena priežastis. Nuo lapkričio 1 dienos bendrovė smulkiems pieno gamintojams už pieną mokės 12,5 procento daugiau.

Paseks ir kiti?

Įmonės gamybos direktorius nemanė, kad dėl brangimo jų produkcijos bus nuperkama mažiau.

„Statistika rodo, kad perkamoji gyventojų galia yra padidėjusi. Be to, manome, greitu laiku tokį žingsnį turėtų žengti ir kitos pieno perdirbimo įmonės”, – sakė D.Trumpa.

Naujienų tarnybos jau pranešė apie produkcijos branginimą ir „Pieno žvaigždžių” bendrovėje, tačiau kol kas nežinoma, nei kada, nei kiek.

Daržovės dvigubai brangesnės

Kyla ne tik būtiniausių maisto produktų – duonos ir pieno – kaina, bet ir kitų. UAB „VP Market” duomenimis, palyginti praėjusių metų ir šių metų devynių mėnesių duomenis, pastebima, kad duonos gaminiai vidutiniškai brango 15 procentų. Pasak UAB „VP Market” atstovės ryšiams su visuomene Viktorijos Jakubauskaitės, kol kas nesikeičia mėsos kaina, tačiau paukštienos tiekėjai jau pranešė, kad artimiausiu metu 3-5 procentais gali pakilti šviežios paukštienos kaina.

„Pagrindinės brangimo priežastys, pasak tiekėjų ir gamintojų, yra brangstanti žaliava, pašarai, kylančios darbuotojų algos”, – aiškino V.Jakubauskaitė.

Be to, ūkininkai jau kalba apie galinčias brangti bulves – gautas ne toks derlius, kokį jie planavo. Tačiau kol kas nekalbama apie kopūstų, burokėlių, morkų kainos kilimą. Net, atvirkščiai, prognozuojamas kopūstų pigimas.

Dabar turguje kai kurių daržovių kainos yra vos ne dvigubai didesnės nei praėjusiais metais, o bulvės kainuoja kiek pavasarį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.