Dirbtinis apvaisinimas moters kūne – viltis bevaikėms poroms

Spėjama, kad Lietuvoje yra apie 10-15% porų, negalinčių natūraliai susilaukti vaikų. Tik dalis jų kreipiasi į Lietuvoje esančius vaisingumo centrus, kur gali sulaukti efektyvios pagalbos. Dirbtinis apvaisinimas moters kūne –”natūraliausias”, nesudėtingas, palyginti nebrangus ir plačiai taikomas apvaisinimo būdas. Nuo rugsėjo mėnesio jis taikomas ir Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje, kur pradėtos naudoti pažangiausios pagalbinių apvaisinimo būdų technologijos.

Dirbtinis apvaisinimas in vivo, t.y. apvaisinimas moters kūne, medicinoje vadinamas intrauterinine inseminacija (IUI) – tai specialiai paruoštos vyro spermos sušvirkštimas į moters gimdą vaisingų dienų metu.

Tai yra viena iš nevaisingumo gydymo grandies dalių. Atlikus intrauterininę inseminaciją, apie 15% natūraliai nepastojančių moterų gali pastoti vieno ciklo metu.

Šis apvaisinimo būdas taikomas gydant moters ovuliacijos sutrikimus, esant neaiškios kilmės nevaisingumui arba nežymiems vyro vaisingumo sutrikimams. Jis patrauklus tuo, kad nereikia nei chirurginės invazijos, nei narkozės. Vyro spermatozoidams tiesiog palengvinamas, pagreitinamas perkėlimas į moters gimdą, kur jau laukia susiformavęs kiaušinėlis.

„Moterims, turinčioms nevaisingumo problemų, jokiu būdu nereikia savęs kaltinti”, – įspėja Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja Reda Žiobakienė. Paprastai nevaisingų porų problema 30-40% atvejų yra dėl moters sveikatos ir vaisingumo sutrikimų, 10-30% – dėl vyro, o 15-30% – dėl abiejų partnerių, tad porai visuomet patariama tirtis ir gydytis kartu.

Psichologai mini, kad nevaisingumas kartais tampa ir poros išsiskyrimo priežastimi, tačiau su šiuolaikinės medicinos pagalba tokią problemą galima spręsti. Kartais prireikia visai nedaug, kad pasaulį išvystų dar vienas mažas stebuklas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.