Švediškas būstas stebino šiltumu ir patvarumu

Bendrovės „Švediškas būstas” surengtoje atvirų durų dienoje daugelis lankytojų stebėjosi modulinių gyvenamųjų namų paprastumu, šiluma ir tvirtumu.

Skandinavijos šalyse populiarius modulinius namus lietuviai visai nepagrįstai dar vertina skeptiškai. Tačiau argi geras, patogus, šiltas ir ekonomiškas šeimos namas turi būti statomas tik iš plytų?

Nepagrįstos abejonės

Panašių minčių ir abejonių skatinami apsilankėme bendrovėje „Švediškas būstas”, veikiančioje Agluonėnuose. Geriau vieną kartą viską pamatyti savo akimis nei klausytis ne visada pagrįstų komentarų ir vertinimų iš šalies.

Pirmiausia akį traukė gamybos aplinka: visi namai gaminami didžiuliame ceche, po stogu, sausoje aplinkoje, o tai ypač svarbu medienai, kuri yra pagrindinė kiekvienos namo dalies statybos medžiaga. Mediena jau gamybos metu apsaugoma nuo pelėsio ar grybelio, į statybos vietas pagaminti moduliai vežami uždengti plėvele.

Abejones dėl namo tvirtumo išsklaido ir tai, kad pirmojo aukšto moduliai sutvirtinti metalinėmis sijomis arba klijuotais balkiais, kurių tikrai neįveiks jokie mūsų vietovėse siaučiantys „tornadai”.

Viskas iš vienų rankų

Bendrovės atstovai aiškino, kad moduliai statybos vietoje tampa gyvenamu namu per keletą savaičių. Užsakovui reikia pasirūpinti tik pamatais, tačiau ir juos liejančius statybininkus gali rekomenduoti „Švediškas būstas”.

Modulinius namus gamina, transportuoja ir sumontuoja viena kompanija, o tai patogu bet kuriam užsakovui – nereikia blaškytis, papildomai ieškoti meistrų ar tarpininkų, „Švediškas būstas” rūpinasi ir atsako už savo produkciją.

Žiūrint į pagamintus ir pradėtus gaminti gyvenamojo namo modulius galima greitai įsitikinti, kodėl tokį būstą mėgsta ir vertina skandinavai. Namo sienų storis – 26 cm, lauko sienų šiluminė varža 4,02, o stogo – 5,4. Bent kiek statybų duoną išmanančiam turėtų būti aišku, kad tokiam būstui nebaisūs šiaurės šalčiai, o viso namo energetinio naudingumo klasė – ne žemesnė nei C pagal Lietuvos statybos techninį reglamentą. Tokį namą šildyti pigu.

Patogus šeimai

Nepamačius visų modulinių namų galimybių atrodė, kad jie turėtų būti vienodi, kaip sakoma – be fantazijos. Tačiau ir ši išankstinė nuostata sugriūna. „Švediškas būstas” klientams siūlo namelius, kurių plotas nuo 70 iki 170 kv. metrų. 100-150 kv. metrų namo visiškai pakanka 3-4 asmenų šeimai. Namų išorė gali būti apkalama medinėmis dailylentėmis, kurių spalvą renkantis galima fantazuoti į valias.

Perkamo namo įrangą taip pat galima pasirinkti bent iš kelių variantų. Vadinamojo „tuščio” varianto namo kvadratinio metro kaina svyruoja nuo 2 400 iki 2 700 litų už kv. metrą, su daline apdaila – nuo 2 600 iki 3 000 litų, o variantas „Liuks” – nuo 3 800 iki 4 400 litų už kv. metrą.

Matyt, nedaug bendrovių gali pasiūlyti panašių įrangos ir kainų galimybių. Namo „Liuks” variante įmontuoti mediniai, kaustyti aliuminiu langai, stogas dengtas bituminėmis „Midos” čerpėmis, mažą balkoną juosia metalinė tvorelė, hole – šildomos grindys, kambariuose – ąžuolinis parketas, įrengti vonios ir dušo kambariai, virtuvėje – virtuvės baldai ir kompanijos „Whirlpool” buitinė technika. Įrengta visa šildymo sistema su šilumos siurbliu „Nibe”.

Į namo kainą įeina namo modulių nuvežimas į statybos vietą Klaipėdos regione, sumontavimas ant kliento paruoštų pamatų, visų namo inžinerinių sistemų (vandentiekio, nuotekų, elektros) prijungimas prie įvadų pamatuose ir sistemų išbandymas, taip pat visi kiti namo baigiamieji darbai.

Greita, patogu, ekologiška

„Švediškas būsto” namų populiarumą Skandinavijoje liudija šiuo metu Stokholme statomas ištisas Agluonėnuose pagamintų 14 namų kvartalėlis. Pamatyti „gyvą” modulinį namą jau senokai galima Palangoje.

Pasak „Švediško būsto” vadovo Džimio Engelbrektsono, ne tik skandinavus, bet ir lietuvius patraukia tai, kad moduliniai namai pastatomi ir perduodami savininkams taip greitai.

„Žinau lietuvių įpročius – namą statyti vos ne pusę gyvenimo, o kitą pusę – jame gyventi. Tačiau tai, ko gero, jau praeityje. Be to, vis daugiau žmonių įvertina ir mūsų namų ekologinį aspektą – jame vien medis, natūralios medžiagos. Juose gyventi tikrai patogu, neveltui jie tokie populiarūs visoje Skandinavijoje”, – sakė Dž. Engelbrektsonas.

Atvirų durų dieną bendrovėje „Švediškas būstas” apsilankę Klaipėdos rajono gyventojai daugiausia stebėjosi, kad tokius puikius namus galima pasistatyti per porą mėnesių.

Ieškantieji „Švediško būsto” turėtų kreiptis telefonu +370 650 63 622, elektroniniu paštu s.bustas@takas.lt arba gali apsilankyti interneto svetainėje www.svediskasbustas.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.