Žaislų parduotuvėse karaliauja monstrai

Žaislų pardavėjai taikstosi prie vaikų norų ir lentynas užverčia agresiją skatinančiais žaislais.

Tai lemia televizijos ir reklamos įtaka, kuriai vaikai ypač neatsparūs.

Ugdo žiaurumą

Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė mano, kad daugėja žaislų, kurie vaikams sukelia siaubą ir stresą.

„Vaikams reikia daugiau žaislų, su kuriais žaisdami jie lavintų mąstymą. Per televiziją ir kompiuteriniuose žaidimuose vaikai mato personažų, keliančių siaubą. Tačiau kažkodėl vaikams patinka tokie žaislai, kurie skleidžia smurtą, žiaurumą. Manau, kad vis dėlto tėvai turėtų atkreipti dėmesį, kokius žaislus vaikams perka, pagalvoti, kokią naudą jie duos”,- teigė ji.

Medicinos psichologė Rasa Karalienė teigė, kad agresyvių žaidimų tėvai neturėtų pirkti.

Konstruoja pabaisas

Bendrovės „Limpopo” parduotuvės „Sanifinas” vedėja Margarita Kašetienė teigė, kad nors ir auga nauja karta, išliko žaislų, kurie buvo populiarūs tėvų vaikystėje. Atžalos vis dar mėgsta žaisti su kaladėlėmis. ABC popierinės kaladėlės parduodamos už 5 litus, medinės kainuoja 7 litus.

Populiarūs ir lego konstruktoriai. Ant kiekvienos jų pakuotės yra nurodytas vaiko amžius, kada labiausiai tinka žaisti šiais konstruktoriais.

Iš lego kaladėlių galima sukonstruoti ne tik lėktuvus, tankus, laivus, motociklus, bet ir įvairių animacinių filmų herojus, kurie dažnai atrodo kraupiai.

Iš brangesnių konstruktorių mėgstamos yra austriškos nuotoliniu pulteliu valdomos trasos. Jos kainuoja 339 litus.

Nori tikrų barbių

Mergaitės nuo ketverių metų nori virtuvėlių, didžiulių rūmų barbėms. Tėvai joms perka ir vežimėlius.

Barbių imitacijų įnoringos klientės neperka. Anot M.Kašetienės, mergaitės nori tikrų Barbės vardą turinčių lėlių.

Vaikai pageidauja, kad visame pasaulyje populiari lėlė turėtų ir priedą – veidrodėlį, žirgą, šukas, batukus ar kitus papildomus aksesuarus.

Tai, pasak M.Kašetienės, yra reklamos įtaka. „Reklama juos pasiekia ir iš lūpų į lūpas. Vaikai žino visus kriterijus, pagal kuriuos reikia tikrinti žaislo tikrumą”,- šypsojosi M.Kašetienė.

Pageidauja meškų

Iš minkštų žaislų vaikai dažniausiai renkasi lietuviškus gyvūnus – meškučius, kiškučius, šuniukus.

Minkštus egzotiškus gyvūnus renkasi 16-18 metų paaugliai.

Brangiausias žaislas parduotuvėje yra lubas siekianti baltoji meška. Ji kainuoja nuo 10 tūkstančių litų.

Meška, kaip ir kiti žaislai, yra iš natūralių medžiagų. Ji pagaminta Filipinuose. Meškos, elniai, paukščiukai yra gaminami pagal tikrų gyvūnų dydžius, kailių ir plunksnų atspalvius.

Pamėgti yra ir minkšti žaislai, galintys judėti ir groti melodijas. Jie yra daug brangesni negu paprasti. Vidutinio dydžio toks žaislas kainuoja apie 70 litų.

Užsisako gimtadieniui

M.Kašetienė teigė, kad labai daug žaislų yra perkama vaikų dovanoms. Mažieji geidžiamus žaislus užsisako iš anksto. Dovanas perkantys tėvai jas parenka savo nuožiūra. Vaikams tėvai dovanų kuponus dažniausiai perka už 50 litų. Atsiranda nepagailinčių ir 200 litų.

„Jeigu tėvai ateina žaislų pirkti su vaikais, tada jie atsižvelgia ir į vaiko nuomonę”, – teigė M.Kašetienė.

Filmų įtaka

Akivaizdžią reklamos ir televizijos įtaką teigė pastebėjęs ir žaislų parduotuvės „Vaikų miestas” direktorius Voldemaras Laurinaitis.

Kiekvienais metais į rinką yra išmetama žaislų – įvairių filmų herojų. Pavyzdžiui, „Play dantistas”, „Šrekas”.

V.Laurinaitis ir šiais metais tikisi pasakos ar animacinio filmo, kuris nulems naujo žaislo pasirodymą. Kino industrijos žaislų paklausos nesumažina net didelė kaina.

Lietuviški žaislai brangesni

„Vaikų mieste” brangiausias yra du variklius turintis „Beršet” firmos visureigis. Baterijų energijos varomas žaislas kainuoja 2449 litus.

Parduotuvėje yra žaislų ir po 50 centų. Tiek kainuoja minkštas žaisliukas, pakabukas raktams.

Lietuviški žaislai, V.Laurinaičio teigimu, yra brangesni už importinius gaminius. Lietuviai gamina ekologiškai švarius medinius žaislus.

Žaislai yra importuojami iš Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Baltarusijos, Kinijos.

Parduodama ir lietuvių gamybos minkštų žaislų, kuriuos gamina bendrovė „Garbaris”. Vien minkštų žaislų parduotuvėje yra per 2200.

Stato garažus

Pirkėja Irena Kubilienė teigė, kad jos sūnus Deividas labiausiai mėgsta konstruktorius. Berniukas konstruoja gyvūnus, namus, stato garažus ir mašinytes.

Vaikui taip pat patinka dėlioti mozaikas. 24 detalių mozaiką berniukas sustato per pusvalandį. Keturmetis mėgsta žaisti su mažomis mašinėlėmis. Moteris stengiasi berniukui daugiau pirkti tokių žaislų, kurie lavintų atmintį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.