Iš valstybės moterys maldauja gyvybės

Mirtiną ligą mėginančios įveikti silpnosios lyties atstovės beldžiasi į vyrų sąžinę

Agresyvios formos krūties vėžiu sergančios moterys visuomenės prašo parašais paremti „Rožinio kaspino” peticiją. Tūkstančiai moterų siekia, kad klastingai onkologinei ligai gydyti valstybė skirtų deramą dėmesį. Akcijai pasibaigus, minėta peticija bus įteikta Prezidentui, premjerui ir sveikatos apsaugos ministrui. Kasmet Lietuvoje krūties vėžys diagnozuojamas apie 1300 moterų.

Valią galima pareikšti internetu

Parašų rinkimo akciją Lietuvoje koordinuoja Nacionalinė moterų, sergančių krūties ligomis, organizacijų asociacija. Kaune akciją organizuoja „Almos” draugija. Vakar jos narės nuo 8 iki 11 val. kvietė žmones po peticija pasirašyti Kauno miesto savivaldybėje. Per tris valandas pasirašė apie 180 žmonių.

„Krūties vėžys klastinga liga, o jai gydyti reikia didesnio dėmesio, nei šiuo metu teikia valstybė, – sakė „Almos” draugijos vadovė Regina Malžinskienė. – Moterys nori efektyvesnių vaistų, kurie yra labai brangūs, bet nekompensuojami. Jie turi būti prieinami kiekvienai ligonei”.

Kol kas tik 50 šalies moterų pasinaudoja galimybe gauti gyvybę išsaugantį biologinės terapijos vaistą herceptiną. „Padovanokite kasmet gyvenimą dar 250 šalies moterų, laukiančių savo šanso”, – rašoma peticijoje. Po peticija galima pasirašyti Kaune, Vilniuje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Klaipėdoje. Tai padaryti galima ir internetu (www.roziniskaspinas.lt).

Dėl vaistų pardavė butą

Herceptinas tinka ankstyvam ir pažengusiam krūties vėžiui gydyti. Biologinė terapija gali visai sustabdyti ligą ir prailginti gyvenimą beveik pusei agresyvia krūties vėžio forma sergančių moterų. Ši forma nustatoma 25 proc. ligonių. Dažniau tai būna iki 45 metų amžiaus moterys.

Moterys, negydomos šiuo biologiniu preparatu ir sergančios agresyvios formos krūties vėžiu, numirtų daug greičiau nei kitos ligonės.

Po peticija pasirašiusi ponia Vaida sakė, kad jos kaimynė buvo priversta parduoti butą, nes krūties vėžio gydymo kursas jai kainuos apie 50 tūkst. litų.

„Pasirašiau ir dėl šiuo metu sergančių ir dar susirgsiančių moterų, juk negali būti tikra, kad ir manęs neužklups ši liga, o kokybiškų vaistų valstybė nekompensuoja”, – sakė Vaida. Pusvalandis gydymo biologine terapija kainuoja apie 6 tūkst. litų.

Tikisi surinkti 100 tūkst. parašų

Be kita ko, moterys prašo persvarstyti onkologijos finansavimą, reformavimą, praplėsti ir modernizuoti, aprūpinant naujausia diagnostine bei gydymo technika, jau esamus onkologijos centrus Klaipėdoje, Vilniuje, Panevėžyje, Šiauliuose ir Klaipėdoje. Taip pat prašoma onkologinių centrų poliklinikose prailginti onkologinių ligų diagnostikos kabinetų darbo laiką ir padidinti juose dirbančių specialistų skaičių.

Parašų rinkimo akcija vyks iki spalio 31 d. Tikimasi surinkti apie 100 tūkst. parašų. Iki vakar vakaro jau buvo surinkta apie 31 tūkstantis parašų.

Pasak „Almos” draugijos vadovės R.Malžinskienės, rytoj kauniečiai kviečiami prisijungti prie akcijos Kauno onkologijos ligoninėje. „Vėliau parašus rinksime ir Dainavos poliklinikoje”, – sakė R.Malžinskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.