Kūno kultūros pamokos – per prievartą

Daugelyje Kauno mokyklų dėl statybininkų kaltės vėluojama renovuoti sporto sales ir aikštynus

Kauno savivaldybė miesto mokyklų sporto salėms ir aikštelėms renovuoti skyrė 7 mln. litų. Nors jau baigėsi pirmasis mokslo metų mėnuo, darbai mokyklose baigti dar ne visur. Kai kuriose mokyklose dėl statybininkų nerangumo kūno kultūros pamokos moksleiviams yra nevisavertės.

Vietoj pamokų – paskaitos apie mitybą

„Vyturio” vidurinės mokyklos mokiniams kūno kultūros pamokas diktuoja oro sąlygos: jei lauke giedra, mokiniai sportuoja lauke, o lyjant lietui jie priversti sėdėti klasėse arba aktų salėje. „Tada klausomės paskaitų apie sveiką mitybą arba teoriškai mokomės žaidimo taisyklių, – pasakojo dešimtokės Vaiva ir Sigita. – Tai mums neįdomu. Norėtume pajudėti, pažaisti sportinius žaidimus, bet sporto salė kol kas remontuojama”.

Uždaroji akcinė bendrovė „Maksimali idėja” remonto darbus turėjo baigti iki rugsėjo 30 dienos, bet jie nusikėlė dar mėnesiui. „Dirbama lėtai, trikdosi mokymo procesas, mokytojai negali normaliai vesti pamokų”, – piktinosi mokyklos direktorė Irena Gerčienė. „Kauno dienai” dėl įstrigusių salės remonto darbų skundėsi ir mokinių tėvai. Kūno kultūros mokytojos Regina Grinevičiūtė ir Dalia Ziberkaitė sakė: jos stengiasi visaip užimti mokinius per pamokas, bet kai nėra salės, darbas betikslis. Mokiniams, jei jie sportuoja lauke, nėra kur persirengti, o patalpose vaikai sėdi tik iš bėdos.

Sporto salėje ir prie jos esančiame koridoriuje dirbo tik 4 vyrai. Jie nuo sienų daužė ištrupėjusį tinką, prieš dažymą atliko kitus parengiamuosius darbus. Salėje norima ne tik išdažyti sienas, bet ir pakeisti grindų dangą, sutvarkyti rūbinę. Suversto betono atliekos, kitomis statybinėmis medžiagomis užgriozdintos patalpos bylojo, kad mokiniai greitai čia dar nesportuos. „Kalbėkit su valdžia, mes nieko nežinom”, – paklausti, kodėl lėtai juda darbai, atsakė darbininkai. Staliumi Linu prisistatęs vyras buvo kalbesnis – esą remontininkai nespėjo baigti darbų kitose mokyklose, todėl „Vyturyje” nuo grafiko atsiliekama.

UAB „Maksimali idėja” projekto vadovas Algirdas Batutis turėjo savų argumentų: „Norime, kad būtų gera darbų kokybė, todėl nenorime jų šturmuoti. Iš Olandijos laukiame užsakytų dažų siuntos”. Kartu pašnekovas atskleidė kitą bėdą: dėl darbo drausmės pažeidimų (buvo galima numanyti, kokių) ne vieną darbuotoją teko iš darbo atleisti. Salės remontą darbų vadovas pažadėjo baigti iki spalio 20 dienos.

Trys klasės vienoje pamokoje

J.Urbšio vidurinės mokyklos sporto salėje, atrodė, nebuvo net kur kojos pastatyti ir kuo kvėpuoti: kūno kultūros pamoka vyko iš karto trims klasėms. Skirtingo amžiaus mokiniai vykdė savas pamokos užduotis, su jais dirbo trys mokytojai. „Galėtume vyresniuosius išsivesti į lauką, oras šiandien gražus. Bet dėl prastos stadiono būklės nerizikuojame mokinių sveikata. Duobėtais takeliais, juolab kai juose telkšo balos, vaikų neversi bėgioti”, – teigė kūno kultūros mokytojas Gintaras Jankevičius.

Nors sporto salė irgi neblizga (joje neveikia ventiliacija, dėl neapšiltintos sienos žiemą šalta), pedagogai nutarė verčiau sutvarkyti aikštyną. Už mokyklai skirtus 149 tūkst. litų čia norima įrengti modernią krepšinio aikštelę, užtverti tvorą. Dalis darbų jau padaryta, tačiau pabaigos dar nesimato. Darbus vykdo UAB „Eismas”, su kuria sudaryta sutartis. Pasak mokyklos direktoriaus Pauliaus Martinaičio, nuo grafiko atsiliekama.

„Jei pinigų Savivaldybė būtų skyrusi anksčiau, nereikėtų dirbti per rudens darganas, – sakė direktorius. – Laiku sutvarkius aikštelę dalį pamokų galėtume vesti ne tik salėje, bet ir lauke”. Mokyklos vadovo teigimu, kūno kultūros pamokomis mokiniai ir taip nelepinami: ugdymo plane numatyta, kad per savaitę jų turi būti trys, bet neturint geros sportinės bazės tenka mažinti iki dviejų. Pinigų reikia ne tik sporto aikštynui: pro prakiurusį stogą vanduo veržiasi į geografijos kabinetą, mokytojai nuo lietaus ginasi pasistatę ant grindų dubenis. „Kai Savivaldybėje pasakiau, kad reikia stogui pinigų, išgirdau: mokykla turės gražų aikštyną, ko esą daugiau norim”, – pasakojo direktorius. – Kabinetą suremontavę aštuntokų tėvai piktinosi, kad jų pastangos nuėjo perniek”.

Piktinamasi nerangumu

„Dainavos” vidurinėje mokykloje aikštyną tvarko irgi UAB „Eismas”. „Darbai juda labai lėtai, jie net kelioms savaitėms buvo visai sustoję, – sakė mokyklos direktorius Vytautas Kvederaitis. – Firmos vadovams nusiunčiau laišką, kad mokyklos bendruomenė labai piktinasi tokiu nerangumu, įspėjau, kad nesitaikstysime su prastu darbu”. Direktoriaus teigimu, prastas oras tik dar labiau komplikuos aikštės rekonstrukciją – negi bus galima ant neišdžiūvusio asfalto dangos kloti dirbtinę dangą?

UAB „Eismas” verslo plėtros direktorius Aivaras Šidla „Kauno dienai” pripažino, kad tikėtasi darbus atlikti greičiau, bet nuo grafiko esą neatsiliekama. Kitoje mokyklos aikštelėje antrokams kūno kultūros pamoką vedusi mokytoja Virginija Makackienė sakė: kai tokia nesaugi danga, vaikus reikia atidžiai „ganyti”, kad nepargriūtų ir nesusižeistų. Pasak Savivaldybės Finansinės apskaitos ir ūkio skyriaus Ūkio poskyrio vedėjo Petro Astraičio, už 7 mln. litų paskolą ketinama atnaujinti 26 lauko aikštynus ir 22 sporto sales. Mokyklų bendruomenės galėjo pasirinkti, ko jiems reikia labiau: geros sporto salės ar modernios lauko aikštelės. „Sunkiausia rasti kalbą su uždarąja akcine bendrove „Eismas”. Ji apsiėmė sutvarkyti 14 lauko aikštelių, bet dar nė viena nėra visiškai užbaigta” , – sakė P.Astraitis. Sales remontuojančios įvairios kitos firmos, pasak pašnekovo, dar nebaigė darbų „Rasos” gimnazijoje, S.Lozoraičio, J.Basanavičiaus, Centro, Julijanavos, Šv. Mato vidurinėse mokyklose, Maironio gimnazijoje ir kitose mokyklose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.