Sraigtasparnio nuskraidinta širdis plaka kitoje krūtinėje

Jaunas vyras, tragiškai žuvęs avarijoje, prieš mirtį motinai buvo prasitaręs, kad, atsitikus nelaimei, jo organai būtų paaukoti kitiems

Sekmadienio vėlyvą vakarą iš Aleksoto oro uosto pakilęs Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparnis „Mi-8” į Vilniaus universiteto Santariškių klinikas skubiai skraidino donoro širdį. Avarijoje sunkiai sužaloto ir Kauno medicinos universiteto klinikų reanimacijoje mirusio 27 metų vyro organus mama sutiko paaukoti tarp gyvenimo ir mirties balansuojantiems, nepagydomiems ligoniams. Vyro užgesusi gyvybė įžiebė viltį gyventi dviem vyrams ir dviem moterims. Naktis iš sekmadienio į pirmadienį buvo kupina įtampos Vilniaus ir Kauno medikams. Sostinėje buvo atlikta širdies transplantacija, o kepenys ir inkstai persodinti ligoniams Kaune.

Laukė medikai ir ligonis

Sraigtasparnis, valdomas kapitono Rimanto Lidės vadovaujamos įgulos, iš Kauno pakilęs 22 valandą po 28 minučių leidosi aikštelėje prie Vilniaus universiteto Santariškių klinikų. Čia širdies transplantacijos laukė 38 metų vyras.

Pasak profesoriaus Vytauto Sirvydžio, šiam ligoniui beveik prieš metus buvo implantuota vidinė dirbtinė širdis. Vadovaujant profesoriui V.Sirvydžiui, medikų brigada sėkmingai persodino širdį. Po 10 valandų trukusios operacijos vyras gydomas Santariškių klinikų reanimacijos skyriuje. Santariškių klinikų vyr. specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė teigė, kad tai trečioji širdies persodinimo operacija Lietuvoje ligoniui, kurio gyvybė buvo palaikoma vidinės implantuotos širdies. Ši operacija išsiskiria nuo kitų širdies transplantacijų savo sudėtingumu.

Kaune persodinti inkstai ir kepenys

Tą pačią naktį Kauno medicinos universiteto klinikose vyko kepenų ir inkstų persodinimo operacijos. Klinikų generalinio direktoriaus profesoriaus Juozo Pundziaus vadovaujama chirurgų brigada kepenis persodino sunkia kepenų liga sirgusiai 60 metų moteriai. Jos sveikatos būklė buvo sunki ir vienintelė likusi išeitis – kepenų transplantacija. Beveik visą naktį trukusi operacija pavyko sklandžiai, ligonės būklė patenkinama.

Vienas donoro inkstas KMU klinikose persodintas aštuoniolikos metų merginai iš Kauno, kitas – 43 metų vyrui iš Šiaulių.

Ragenas ketinama persodinti šiandien. Kaip informavo KMUK transplantacijos koordinatorė Sondra Kybartienė donorinės akių ragenos yra Klinikų akių donorinės medžiagos banke, kadangi tą pačią dieną jų persodinti neįmanoma dėl ilgiau užtrunkančio recipiento parinkimo.

Kilnus motinos poelgis

Kazlų Rūdos laidojimo namuose vakar buvo pašarvoti tėvas bei sūnus Sigitas ir Nerijus Rabikauskai. Jų gyvybę nusinešė kraupi automobilio avarija Kauno rajone, kelyje Kaunas-Suvalkai. 50 metų Sigitas Rabikauskas žuvo vietoje, o 27 metų jo sūnus mirė beveik po paros Kauno medicinos universiteto Neurochirurgijos klinikos reanimacijoje. Nerijus neturėjo Donoro kortelės, todėl medikai prašė artimųjų sutikimo paaukoti jo organus.

Jo mama Marytė Rabikauskienė net nedvejodama sutiko.

„Mes su sūnum buvome kalbėję apie tai, kad jei, neduok Dieve atsitiktų kokia nelaimė, jis paaukotų savo organus, kad bent kitas žmogus galėtų gyventi, – išgyvendama sūnaus ir vyro netektį prie jų abiejų karstų gedėdama vakar sakė Marytė Rabikauskienė. – Nelaimė yra nelaimė, bet jeigu gali padėti kitiems, tai net neverta dvejoti. Tai, ką atiduotum žemei, geriau atiduoti kitai gyvybei išgelbėti”.

Nerijaus mama norėtų pamatyti tą žmogų, kurio krūtinėje plaka jos sūnaus širdis. Ji taip pat norėtų sužinoti likimą tų žmonių, kurių gyvybę gelbėjo sūnaus ir jos auka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Sraigtasparnio nuskraidinta širdis plaka kitoje krūtinėje"

  1. Eglė

    Tikrai kilnus mamos poelgis. Manau, daugelis turėtume susimąstyti. Juk kūnas anksčiau ar vėliau supus, tai juk nepalyginamai geriau yra padėti žmonėms, kurie dar turi šiokios tokios vilties gyventi… 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.