„Paukščių palydų” savaitgalį į šiltuosius kraštus palydėjome daugiau nei 800

Praėjusį savaitgalį daugiau nei 1400 žmonių įvairiose Lietuvos vietose rinkosi į Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) koordinuojamus paukščių stebėjimo renginius, norėdami pamatyti į Pietų kraštus keliaujančių paukščių pulkus. Tradicinė, jau daugiau kaip dešimtmetį Lietuvoje organizuojama, „Paukščių palydų” vardu vadinama, atsisveikinimo su sparnuočiais šventė kasmet sulaukia vis didesnio visuomenės susidomėjimo.
Šiais metais renginių koordinatoriai – Lietuvos ornitologų draugijos nariai, saugomų teritorijų darbuotojai ir kiti paukščių stebėtojai – surengė per 60 renginių, kurių metu buvo suskaičiuota daugiau nei 800 000 paukščių. Tai kol kas didžiausias „Paukščių palydų” metu užfiksuotas mūsų kraštą paliekančių sparnuočių skaičius, tačiau ornitologai mano, kad esant palankesnės oro sąlygoms Lietuvoje galima pasiekti ir geresnių rezultatų, nes per Lietuvos teritoriją, Baltijos pajūriu, nusidriekusiu paukščių migravimo keliu kasmet praskrenda milijonai iš šiaurinių regionų į žiemavietes migruojančių paukščių.
Patyręs ornitologas, Juodkrantės paukščių žiedavimo stoties vedėjas Vytautas Pareigis sakė: „Praėjusio savaitgalio orai paukščių stebėjimui nebuvo itin palankūs – pajūryje buvo labai vėjuota, lijo, tačiau šiuo metu itin intensyviai išilgai Kuršių nerijos migruojančių didžiųjų, juodųjų ir mėlynųjų zylių pulkai pietų kryptimi juda nepertraukiamu srautu”. Visą rudenį migruojančius paukščius stebintis ir žieduojantis ornitologas, „Paukščių palydų” savaitgalį suskaičiavęs net 238 000 didžiųjų zylių, pastebėjo, kad didžioji šių paukščių migracijos banga po truputį ima slūgti, nes gerokai gausesni jų būriai traukė praėjusios savaitės pradžioje. Kiek anksčiau mūsų kraštą paliko ir šiuo metu paprastai gausūs kikiliai. O štai plėšriųjų paukščių stebima neįprastai mažai – ornitologas tikisi, kad suopiai, paukštvanagiai, vištvanagiai ir kiti plėšrūnai intensyviau migruos kiek vėliau.
Toliau nuo pajūrio paukščius stebėję šventės dalyviai galėjo pasidžiaugti buvimui gamtoje palankesniu oru ir galimybe pasigrožėti, nors ir ne tokiais gausiais, bet vis tik pakankamai skaitlingais išskrendančių sparnuočių pulkais. Vidutiniškai viena paukščių stebėtojų grupė pastebėdavo 29 skirtingų rūšių paukščius, o iš viso Lietuvoje „Paukščių palydų” savaitgalį atsisveikinta su 149 rūšių paukščiais.
Dėl palyginti švelnaus klimato Lietuvoje paukščių migracija stebima iki vėlyvo rudens, todėl laisvalaikį leidžiant gamtoje nepamirškime pasigėrėti ir mūsų kraštą pamažu paliekančiais sparnuočiais. Spalis – atsisveikinimo su išskrendančiais paukščiais mėnuo.

Šventės „Paukščių palydos 2006” rezultatai:

Bendras stebėtų paukščių skaičius – 815 648

Paukščių stebėjimo renginių skaičius – 63

Bendras visų renginių dalyvių skaičius – 1387

Bendras stebėtų rūšių skaičius – 149

Dažniausiai stebėti paukščiai:

Didžioji zylė – 441 291

Kikilis ir šiaurinis kikilis – 216 193

Juodoji zylė – 56 640

Mėlynoji zylė – 11 507

Laukys – 6 722

Alksninukas – 6 279

Pempė – 5 323

Žąsys (visos stebėtos rūšys) – 5 193

Didžioji antis – 4 833

Varnėnas – 4 386

Rudagalvis kiras – 2 846

Keršulis – 2 393

Gervė – 2 301

Didysis kormoranas – 1 414

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "„Paukščių palydų” savaitgalį į šiltuosius kraštus palydėjome daugiau nei 800"

  1. dalia

    be galo skaudu, kai vadinamieji ornitologai „žieduoja „paukštelius -tai tiesioginis jų žalojimas. Tegul patys sau užsideda metalinius žiedus ant kojų ir gyvena šaltyje, lietuje.. o paukšteliui dar reikia toli skristi…O kiek paukštelių sužeidia, užmuša gaudydami. Nejaugi neatsiras Lietuvoj valdžios žmoniu , kurie uždraus šitą vandalizmą. Kažkoks senis Ventės rage keli dešimtmečiai žaloja paukštelius ir dar drįsta girtis, o ir atlyginimą, matyt , gauna. Apsurdas. Tegul visus panašius „veikėjus” nubaus Visagalis. Būtų gera , kad Lietuvoj atsirastų žmonių sugebančių nutraukti tą nusikalstamą veiklą. Tik tegul paukstelių žalotojai nepostringauja apie vykdomą „mokslą”… tai daro tie, kurie aplamai gyvenime nieko daugiau nesugeba.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.