„Malsena“ krakmolo gamybą pradės lapkritį, kitąmet tikisi dukart didesnių pajamų

Grūdų perdirbimo bendrovė „Malsena” lapkričio pabaigoje, keliais mėnesiais nei planuota, pradės krakmolo gamybą naujame komplekse Panevėžyje, į kurį investuota apie 80 mln. litų.

Planuojama, kad kitąmet krakmolo gamybos produktai padvigubins bendrovės pajamas, rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Pasak „Malsenos” generalinio direktoriaus Mindaugo Gedvilo, gamybos kompleksą po statybų Panevėžyje sudarys malūnas, kuris gamins miltus, žaliavą krakmolo gamyklai, krakmolo fabrikas su džiovyklomis bei pašarų ir gliukozės gamybos cechas.

Per tą laiką bendrovė pertvarkė veiklą – į savo valdomą Vievio malūną perkėlė fasuotų miltų gamybą, o Panevėžio malūnas ėmėsi aukštesnės pridėtinės vertės produktų – gamina specifinius miltus makaronams ir miltų mišinius.

„Lapkričio pabaigoje pradėsime krakmolo bei glitimo gamybą, o per 3 mėnesius planuojame ir gliukozės gamybą”, – teigė M. Gedvilas.

Krakmolą „Malsena” tieks popieriaus pramonei, didžiąją dalį eksportuos į Skandinaviją.

Pradėjusi gaminti gliukozę „Malsena” planuoja, kad jos pakaks aprūpinti visoms Baltijos šalims. Pasak „Malsenos” vadovo, Lietuvai gliukozės reikia apie 10 tūkst. tonų per metus, o naujojo fabriko našumas bus apie 20 tūkst. tonų.

Dabar 140 tūkst. tionų grūdų per metus perdirbanti „Malsena” jau kitąmet žada perdirbti jų apie 200 tūkst. tonų. . Anot M. Gedvilo, žvelgiant į kitų metų perspektyvą, galima prognozuoti, kad apyvarta išaugs dvigubai – vien iš krakmolo gamybos produktų bendrovė ketina gauti apie 90 mln. litų pajamų, tiek, kiek iš viso planuojama šiemet.

Išankstiniais duomenimis, šiemet per devynis mėnesius „Malsenos” pardavimai sudarė 66 mln. litų – 13 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu, kai jie buvo 74,5 mln. litų.

„Pajamos sumažėjo, nes grūdų prekybos verslo pelningumas mažas, todėl nuspręsta juo daugiau nebeužsiimti. Iš grūdų prekybos pajamos per metus sumažėjo 13 mln. litų, – sakė M. Gedvilas.

Pernai per sausį-rugsėjį bendrovė patyrė 0,5 mln. litų nuostolio, o šiemet, išankstiniais duomenimis, per šį laikotarpį uždirbta daugiau kaip 3 mln. litų ikimokestinio pelno.

„2005 metais pelningumą mažino tarptautinė konkurencija, nes grūdai buvo gerokai pigesni Lenkijoje, Latvijoje. Pernai padarėme klaidą, kad neimportavome kviečių, o šiemet jų perkame Latvijoje, kur kainos yra žemesnės. Pelningumą gerina ir prieš kelerius metus nukreipta investicija į antrinę bendrovę, gaminančią makaronus, „Amber pasta”, – komentavo „Malsenos” vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.