Naujojo Rusijos kino dienos

Rusijos kinematografija žinoma ir vertinama visame pasaulyje dar nuo nebylaus kino laikų. Lietuvoje rusų režisierių kūryba visiems buvo gerai žinoma sovietmečiu, o dauguma garsiausių Lietuvos kino žmonių yra Maskvos ar Peterburgo kino mokyklų auklėtiniai. Nepriklausomoje Lietuvoje buvo pradėtas rengti kino festivalis „Gyvasis Rusijos kinas”, kuriame galėjome susipažinti su naujausiais rusų režisierių filmais. Tačiau nutrūkus šiai tradicijai apie Rusijoje kuriamą kiną, įvairiuose tarptautiniuose kino festivaliuose apdovanotus filmus, sužinome tik iš specializuotos kino spaudos. Deja, kino teatrų lankytojai šiuo metu gali pamatyti tik neva komercinę sėkmę žadančius naujus Rusijos režisierių filmus.
Šios pauzės metu ne vieno kino renginių organizatoriaus galvoje sukosi mintis – atnaujinti pažintį su Rusijos kinu. Skalvijos kino centras suvienijęs jėgas su Lietuvos kinematografininkų sąjunga ėmėsi šios idėjos įgyvendinimo. Naujojo Rusijos kino dienose žiūrovams bus pristatyta ne tik tai, kas per šį laiką buvo praleista pro akis, bet ir bus parodytos ką tik ekranuose pasirodžiusios premjeros.
Spalio 7-13 dienomis Skalvijos kino centre vyks Naujojo Rusijos kino dienos, kurių metu bus pristatyti aštuoni naujausi filmai: „Kosmoso nuojauta „,”977”, „Nandzingo peizažas”, „Švyturys”, „Pirmieji Mėnulyje”, „Atitolimas”, „Graffiti”, „Ilgas atsisveikinimas”.

Šiaulių dailės galerijoje spalio 11 – 12 d.

taip pat bus parodyti du filmai iš Naujojo Rusijos kino dienų:

Spalio 11 d. 18 val. „Nandzingo peizažas”
Naujausias režisieriaus Valerijaus Rubinčiko filmas „Nandzingo peizažas” („Nankinskij peizaž”, 2006) – tai filmas-sapnas. Režisieriaus „sapnai” nuneša tai į Kiniją, tai į stalinistinę Maskvą, kur jauna kirpėja Nadia laisvalaikiu gamina vyriškus perukus, o Tang dinastijos porceliano žinovas Aleksandras aludėje cituoja Osipo Mandelštamo poeziją.

Spalio 12 d. 18 val. „Atitolimas”
Atšiaurią šiandieninę tikrovę atspindi režisierės Svetlanos Proskurinos filmas „Atitolimas” („Udalionnyj dostup”, 2004). Autorė atskleidžia vieną iš esminių šių laikų problemų – žmonių dvasinį ir fizinį atitolimą, kurio priežastimi tampa neaikivaizdinis bendravimas. Ne vieną Rusijos festivalio prizą pelniusį filmą pristatys prodiuseris Jurijus Obuchovas ir Sergejus Losis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Naujojo Rusijos kino dienos"

  1. blairo

    Maciau tik tris is visu pasiulytu, nei vienu nenusivyliau
    du noreciau paziureti dar karta
    kazkaip pradziugino tos rusu kino dienos,
    garai, kad jos buvo 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.