Panevėžyje autobuso bilietas reikalingas ir vežimėliui?

Vienos jaunos panevėžietės kelionė į miesto centrą su šeima maršrutiniu autobusu vos nesibaigė Policijos komisariate. Mat jaunoji mama nežinojo, kad zuikius autobusuose gaudantys saugos tarnybos „Dorsimus” kontrolieriai reikalauja įsigyti važiavimo bilietą ir vežimėliu vežamam naujagimiui: jei tiksliau, labiau vežimėliui nei kūdikiui. Kontrolieriai tvirtina vykdantys naująsias keleivių vežimo taisykles, tačiau PB korespondentams tokio punkto Savivaldybės administracijos šią vasarą patvirtintose taisyklėse taip ir nepavyko rasti.

Į PB kreipėsi 31-erių metų panevėžietė Renata (tikrasis vardas redakcijai žinomas). Moteris pasiguodė maždaug prieš porą savaičių patekusi į nemalonią situaciją važiuodama vienu miesto maršrutiniu autobusu.

„Tą šeštadienį su visa šeima išsiruošėme į miesto centrą, – pasakojo Klaipėdos gatvės rajone gyvenanti moteris. – Nutarėme važiuoti autobusu, nes vežimėliu stumtis atrodė tolokai. Į 10-ojo maršruto autobusą įlipome Parko gatvės stotelėje. Vyras iš karto iš vairuotojo nupirko du bilietus ir juos pažymėjo. Vežimėlį pasistatėme prie lango, kur buvo lipdukas, nurodantis, jog čia vieta vežimėliams. Greta stovėjo dar viena jauna moteris su vežimėliu”.

Pasak ponios Renatos, jos nemalonumai prasidėjo, kai miesto centre, prie Muzikos mokyklos, į autobusą įlipo UAB „Dorsimus” kontrolieriai – vyras ir moteris.

Pareikalavo bilieto vežimėliui

„Kada kontrolierė priėjo prie mūsų, vyras jai ištiesė du pažymėtus bilietus, – pasakojo panevėžietė. – Kontrolierė perklausė: „Čia už jus ir vežimėlį?” Mano vyras atsakė, jog tai už du žmones. Tuomet kontrolierė pakėlė balsą: „Tai ką, neskaitot laikraščių, naujų taisyklių nežinot?! Norit, kad baudą jums išrašyčiau?!” Esą nuo liepos 1 dienos įsigaliojusios naujos taisyklės ir už vežimėlį taip pat reikia mokėti”.

Anot kontrolierės prie visų autobuso keleivių apšauktos moters, paaiškėjo, kad bilieto vežimėliui neturėjo ir kita juo važiavusi jauna mama. Veltui ponia Renata bandė įtikinti saugos tarnybos darbuotojus apie tokius pakeitimus taisyklėse nieko nežinojusi, o ir autobuse kabančiose taisyklėse panašaus punkto nemačiusi, – tik išklausė dar daugiau priekaištų dėl to, kad mamos su vežimėliais trukdo kitiems autobuso keleiviams.

Pasiryžusi išsiaiškinti konfliktą iki galo, ponia Renata paskambino mobiliuoju telefonu, nurodytu autobuse kabančiame skelbime nusiskundimų turintiems keleiviams. Atsiliepusi moteris sakė nieko nežinanti apie bilietus vežimėliui ir pasiūlė dėl išsamesnės informacijos kreiptis darbo dieną. O kontrolierė, nors ir neslepianti nepasitenkinimo, leido jaunoms mamoms išlipti „šį kartą” nenubaustoms, ir prigrasė kitąkart būtinai įsigyti bilietą ir vežimėliui.

Teko girdėti ir vairuotojams

Ponios Renatos prašymu, PB korespondentai pirmiausia pasidomėjo, ar visuose miesto maršrutiniuose autobusuose iškabintos naujosios keleivių vežimo taisyklės, kad kiekvienas galėtų su jomis susipažinti. Paaiškėjo, jog anaiptol: dažniausiai autobuse keleiviai gali susipažinti tik su informacija apie transporto lengvatas ir bilietų kainas.

Korespondentai taip pat įsitikino, kad visuose naujuose autobusuose, taip patogiuose įvažiuoti su vaiko ar invalido vežimėliu, jiems skirta speciali vieta, aiškiai pažymėta lipdukais.

PB kalbinti autobusų vairuotojai pasakojo, jog ir jiems yra tekę girdėti kontrolierius nurodant keleiviams pirkti bilietą ir vaiko vežimėliui: esą to reikalauja Seimo priimtas naujas įstatymas.

Neegzistuojantis punktas

Keleivių ir bagažo vežimo taisykles tvirtina ir priima kiekviena savivaldybė.

Mūsų miesto Savivaldybės interneto svetainėje galima rasti 2006 metų birželio 15 dienos įsakymu Nr.A-551 miesto Savivaldybės administracijos direktoriaus Visvaldo Matkevičiaus patvirtintas taisykles. Šios taisyklės skelbiamos ir Panevėžio autobusų parko interneto svetainėje.

Nuodugniai jas išstudijavę, PB korespondentai taip ir nerado punkto, kuriame būtų rašoma, jog privalu pirkti bilietą ir autobusu gabenamam vežimėliui su naujagimiu. Taisyklėse tik nurodyta, kad be bilieto galima vežti vaiką iki 7 metų.

Išsamiau taisyklėse kalbama tik apie bagažą, kurį galima vežti nemokamai. Pavyzdžiui, taisyklių 31 punkte teigiama: „Autobusais ir maršrutiniais taksi nemokamai galima vežti rankinį bagažą, kuris neužima papildomos keleivio vietos ir yra ne didesnis kaip 60x40x20 cm, arba kurio bendra matmenų suma neviršija 120 cm”. Kitame, 32-ajame, punkte rašoma: „Keleivis, pažymėjęs papildomą vienkartinį bilietą, gali vežti bagažą, kuris užima ne daugiau kaip vieną papildomą keleivio vietą, yra ne didesnis kaip 100x50x30 cm, ne sunkesnis kaip 40 kg, arba kurio bendra matmenų suma neviršija 180 cm”.

Vaiko vežimėlis neužima papildomos sėdimos keleivio vietos, jis nėra bagažas, tad pirkti bilieto pagal taisykles nereikėtų.

Direktorius nepatikėjo

PB pasidomėjo, ką apie tokią konfliktinę situaciją mano Panevėžio autobusų parko direktorius Rimantas Petukauskas.

„Visos taisyklės pagrįstos sveiku protu, o tai – tiesiog absurdiška”, – teigė korespondentams R.Petukauskas. Direktoriaus įsitikinimu, kontrolierės neturi teisės reikalauti keleivių turėti pažymėtą bilietą ir vaiko vežimėliui.

„Nežinau tokio punkto taisyklėse, kad būtų privalu vežimėliui bilietas. Vežimėlyje sėdintis ar gulintis mažasis pilietis autobuso sėdimos vietos juk neužima. Tiesiog neįsivaizduoju, kad tokia situacija iš viso galėjo susidaryti. Nesuvokiama, kad taip iš viso galėjo būti. Taisyklėse nėra išskirta, kad vaiko ar invalido vežimėliui reikėtų bilieto”.

Pažadėjo išsiaiškinti

R.Petukauskas žadėjo pasidomėti susiklosčiusia situacija miesto autobusuose: „Patikėkite, sureaguosim greitai. Juk dar prieš mėnesį buvo sukviestas susirinkimams kontrolieriams ir per jį būtent buvo aiškinama, kad leistina autobusu vežti vežimėlį su vaiku ir jokio bilieto nereikia. Visi tai žinojo. Visi buvo įspėti, kad nereikalautų iš keleivių to, ko nereikia”.

O į klausimą, kodėl ne visuose autobusuose pakabintos naujosios taisyklės, atsakė, jog dėl vietos stokos.

Tokio elgesio netoleruotų

UAB „Dorsimus” direktorius Romanas Glaveckij, žurnalistų informuotas apie kontrolierės ir keleivės konfliktą, sakė kol kas apie tai nieko negirdėjęs.

„Neįsivaizduoju, kad kontrolieriai tiek sužvėrėtų, kad iš mamos su vaiko vežimėliu dar reikalautų bilieto, – atvirai kalbėjo R.Glaveckij. – To neturėtų būti, tai – nesąmonė, absurdas. Jei ir reikėtų to bilieto, ko nėra, ir tai dar neturėtų reikalauti. Nors skundų sulaukiame įvairių, apie tai pirmą kartą girdžiu. Jei taip buvo iš tikrųjų, tikrai nenorėčiau, kad toks žmogus dirbtų mūsų bendrovėje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.