Jaunimui – neonacizmo pamokos

Klaipėdos universiteto (KU) rektorius Vladas Žulkus, sužinojęs apie uostamiesčio alma mater platinamo leidinio turinį, pavadino jį skandalu.

Tokią KU vadovo reakciją sukėlė „Vakarų ekspreso” žurnalistų klausimas apie universiteto auklėtiniams nemokamai dalijamą „Studentų dienoraštį”.

Šoką patyrė ir šį leidinį šalies studentams rekomendavusi Lietuvos studentų sąjunga bei patys jo leidėjai iš Švedijos, mat jame jauniems žmonėms „rekomenduojama” neonacistinė ideologija.

Gavo dovanų

Mūsų dienraštis leidiniu „Studentų dienoraštis 2006/2007” susidomėjo gavęs anoniminių KU auklėtinių laiškų. Studentai stebėjosi, kodėl kartu su studentų pažymėjimais nemokamai dalintoje mokomojo reklaminio pobūdžio užrašų knygutėje yra neonacių reklama.

Maža to, rasinę bei tautinę neapykantą skatinančios organizacijos „Lietuvos nacionalinis frontas” puslapis internete priskirtas prie populiariausių meno ir kultūros svetainių.

KU Studentų sąjungos prezidentas Vitalijus Kondrat „Vakarų ekspresui” sakė, kad atsakomybės už šio leidinio turinį sąjunga neprisiima, o dienoraštį išleido ir studentams dovanojo Šiauliuose registruota bendrovė „Vizijos grupė”.

Anot V. Kondrat, uostamiesčio aukštąsias mokyklas pasiekė 9 500 leidinių: „Tai, kad juose – neonacistinė propaganda, atvirai kalbant, net nepastebėjau. Tikrai keista, kad „Lietuvos nacionalinis frontas” atsirado menui ir kultūrai skirtoje skiltyje. Gal tai – tiesiog klaida ir vietoj fronto turėjo būti Lietuvos nacionalinis fondas?”

Tačiau sąjungos prezidento dvejonės dingo, kai jis pats įvedė nurodytą svetainės adresą ir kompiuterio ekrane išvydo užrašą „Lietuva – šeimininkams!!!”

Apgailestauja

Lietuvos studentų sąjungos viceprezidentė tarptautiniams ryšiams Katerina Samoilovič į iš Klaipėdos atskriejusią žinią apie „Studento dienoraštį” reagavo audringai.

Anot jos, sąjunga rekomendavo studentų atstovybėms aktyviai platinti naują nemokamą leidinį, todėl pašnekovė neslėpė pasibaisėjimo.

„Esame išsigandę ir sutrikę. Nuoroda į neonacistų svetainę internete tikrai negali būti studentams skirtame leidinyje. Kvepia skandalu, tačiau nelieka nieko kito, kaip tik atsiprašyti studentų, kuriuos tokia informacija įžeidė”,- sakė K. Samoilovič.

Apie skandalingą situaciją nedelsiant informuotas „Studentų dienoraštį” išleidusios bendrovės „Vizijos grupė”, įsikūrusios Šiauliuose, verslo vystymo direktorius Nikas Madenas buvo šokiruotas.

Švedijos pilietis tvirtino esąs nesusijęs su jokiomis rasistinėmis organizacijomis, o nuoroda į Lietuvos neonacių puslapį leidinyje atsiradusi per klaidą.

Pasirodo, kad tokios knygelės jau daugelį metų pasiekia įvairių Europos ir Amerikos aukštųjų mokyklų studentus, o šių metų pradžioje bendrovė nusprendė per gan trumpą laiką įžengti ir į Lietuvą.

Pasak N. Madeno, kaupdami Lietuvos studentams įdomią informaciją, jie prašė dizainerių surinkti informaciją apie lankomiausias lietuviškas svetaines. Jų turinio niekas netikrino, o Lietuvos nacionalinio fronto svetainė menui ir kultūrai skirtų populiariausių puslapių internete reitingų lentelėje ir dabar užima 8-ąją vietą.

„Mes tikrai apgailestaujame dėl to”,- sakė užsienietis.

Siūlys drausti

Tuo metu apie leidinyje publikuojamą informaciją sužinojęs KU rektorius Vladas Žulkus buvo lakoniškas: „Tai skandalas! Pirmą kartą apie tai girdžiu. Taip negali būti! Tai labai blogai! Nežinau, koks gali būti ryšys tarp akademinės visuomenės ir neonacizmo propagandos”.

Rektoriaus teigimu, Klaipėdos universitetas turi būti nuošalyje nuo bet kokios ideologijos: „Ypač tokios, kuri pasmerkta istoriškai.”

V. Žulkus žadėjo apie lyg yla iš maišo išlindusią problemą skubiai tartis su kolegomis: „Siūlysiu uždrausti „Studentų dienoraščio” platinimą Klaipėdos universitete.”

„Studento dienoraštis” – tai 167 puslapių leidinys, kurį sudaro informaciniai puslapiai su telefonų numeriais bei žemėlapiais, kita naudinga informacija. 100 tūkstančių egzempliorių tiražu išleista darbo ir užrašų knygutė nemokamai dalijama vienuolikoje Lietuvos aukštųjų mokyklų ir skirta dieninių studijų studentams.

Išblėso

Valstybės saugumo departamento Klaipėdos skyriaus viršininkas Algirdas Grublys, kalbėdamas apie neonacizmo propagandą tarp studentų, buvo lakoniškas: „Visada buvau prieš nacių simbolikos ir idėjų reklamą.”

Tuo metu mūsų dienraščio šaltiniai teigia, kad Lietuvos nacionalinio fronto klaipėdietiška kuopelė bandė burtis praėjusiais metais. Keli lietuvybės propaguotojų susitikimai įvyko vienoje senamiesčio kavinėje, tačiau po to kovotojų, vienijusių uostamiesčio menininkus ir nedidelę grupę skustagalvių, iniciatyva išblėso.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Jaunimui – neonacizmo pamokos"

  1. lietuwe

    neonacizmas? kur koks neonacizmas? 😯

    nejuokinkit, zurnaliugos

  2. Marius

    Kažin, ar atsitiktinai lietuvybės akcentais pasipiktinusiai organizacijai vadovauja vieni okupantai?

  3. Sangis

    Prieš rašydami tokias nesamones nueikit į tą tinklapį ir pažiūrėkit ar tikrai ten neonacių propagandos bent kiek yra.

    Ten žmonės aukoja savo laiką ir pinigus tam tinklapiui išlaikyti, kad skleisti patriotines idėjas, o jūs juos neonaciais išvadinat…

  4. Si

    atvirai pasakysiu,kol cia nepradejo niekas rekaut,tol tos nuorodos net nemaciau.Ot reikia klykt ane? rado is ko muilo burbulus pust.nebutu autores pavarde -aja… 🙄

  5. Vika

    man tai lb juoinga visiska nesamone skaitai ir juokas ima

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.