Buvęs šaltakraujis verslininkas palūžo

Vakar popiet Vilniuje savo namuose negyvas rastas garsus sostinės verslininkas 39 metų Vladas Bieliauskas

Buvęs SSRS KGB pasienio kariuomenės specialiosios paskirties žvalgybos būrio vadas, „Status finansinės pramoninės grupės” vienas steigėjų Vladas Bieliauskas savo gyvenimą baigė savižudybe.

Jo kūnas rastas vakar apie 14.30 val. Vilniuje, šalia Santuokų rūmų esančios Suvalkų gatvės 3-iojo namo bute. Bieliauskas šūvį į kaktą paleido iš nelegaliai laikyto rusiško pistoleto. Ginklas gulėjo šalia lavono.

Rado draugė

Apie Bieliausko savižudybę pareigūnams pranešė „Status” priklausančios saugos bendrovės „Ekaba” darbuotojai.

Kai kurių šaltinių teigimu, apsaugininkų pagalbos paprašė pas Bieliauską popiet atvažiavusi jo draugė – buvusi Seimo nario Jono Čekuolio žmona Veronika Badaraitė-Čekuolienė. Moteris buvo susitarusi su juo susitikti apie 14 val., tačiau negalėjo patekti į namus, jos draugas neatsiliepė mobiliojo ryšio telefonu.

Pasak šaltinių, svetainėje ant sofos išvydusi nusišovusį Bieliauską, Badaraitė-Čekuolienė apalpo, jai prireikė medikų pagalbos. Iš „Status” steigėjo namų Bieliausko draugę išvežė medikai, suteikę jai pagalbą paleido namo, moterimi rūpinasi artimieji.

Su 27 metų moterimi garsusis verslininkas artimai bendravo nuo šių metų pavasario. Badaraitė-Čekuolienė žurnalistams yra pasakojusi su Bieliausku susipažinusi 2000-aisiais per savo gimtadienio vakarėlį. Jį į svečius atsivedė jos draugė. „Vladas pasirodė be galo įdomus žmogus. Mudu turėjome apie daug ką pasikalbėti. Žavėjo jo asmenybė, intelektas”, – vienam žurnalui pasakojo jauna moteris.

Šį pavasarį atnaujinusi pažintį Badaraitė-Čekuolienė veikiai tapo labdaros fondo „Status-vaikams” vadove, o, neoficialiomis žiniomis, jai jau priklauso ir viena „Status” bendrovių.

Laiško nepaliko

Pareigūnų teigimu, Bieliauskas nepaliko jokio atsisveikinimo laiško. Nors sostinės policija dėl verslininko mirties atlieka ikiteisminį tyrimą, pareigūnai leidžia suprasti, kad kol kas iškelta vienintelė – savižudybės – versija.

Bieliausko mirties aplinkybėmis domėjosi ir anksčiau Vilniaus organizuotų gaujų nusikaltimus tyręs Vilniaus policijos viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis, nors paprastai tokio aukšto rango pareigūnai į įvykio vietas nevyksta. Jis susilaikė nuo komentarų apie Bieliausko mirtį. „Leiskite žmogui ramiai išeiti”, – praleidęs daugiau kaip dvi valandas Bieliausko namuose tepasakė Mikulskis.

Piktnaudžiavo alkoholiu

Nors verslininko namuose nebuvo matyti ženklų, kad Bieliauskas galėjo vartoti alkoholį, neatmetama versija, kad savižudybei jis ryžosi išgėręs.

Iš kur Bieliauskas galėjo gauti rusišką pistoletą, pareigūnai nekomentuoja, tačiau tikėtina, kad ginklų jis turėjo pasislėpęs nuo sovietinių laikų, kai dirbo KGB.

Bieliauskas anksčiau turėjo leidimą namuose laikyti šaunamąjį ginklą, tačiau policijai pradėjus tyrimą dėl verslininko nusikalstamos veiklos ir suabejojus vyriškio psichine būkle, ginklai iš jo buvo atimti.

Pasak Bieliauskui artimų žmonių, verslininko bėdos prasidėjo, kai jis ėmė piktnaudžiauti alkoholiu. „Jis buvo turtingas, bet labai vienišas ir nelaimingas”, – LŽ sakė gerai Bieliauską pažinojusi moteris.

Anot jos, vyras labai išgyveno praradęs šeimą. „Jis pats užaugo vaikų namuose, tad vaikai jam buvo viskas. Pastaruoju metu jis sakydavo, kad jeigu jį atstūmė jau vaikai, daugiau jis nebeturi dėl ko gyventi, – kalbėjo moteris. – Jis nematė prasmės gyventi, darbe jam jau buvo nebeįdomu. Bieliauskas nuolat jautė įtampą, buvo nervingas. Atrodė, kad jis labai pervargęs, niekaip negali bent trumpam atsipalaiduoti. Tačiau jis pabrėždavo, kad rankos prieš save negalėtų pakelti – yra buvęs karininkas, tvirtas žmogus. Tačiau, matyt, liga padarė savo”.

Bieliauskas kelis mėnesius teismo sprendimu praleido prižiūrimas psichiatrų. Jis buvo tiriamas Utenos teismo medicinos ekspertų ir sustiprinto režimo stebėjimo sąlygomis gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje. Tuo metu įvairių Lietuvos ir užsienio sporto organizacijų vadovai rašė įvairius raštus į Prezidentūrą prašydami tarpininkauti, kad Bieliauskas būtų išleistas iš ligoninės. Tačiau šie raštai jokio poveikio neturėjo, verslininkas į laisvę buvo paleistas tik prieš savaitę.

Prokurorai nepažino

Pastaraisiais metais Bieliausko pavardė ne kartą minėta įvairiose bylose ir skandalingose situacijoje.

Jis buvo vienas iš kaltinamųjų Lietuvos olimpinės bokso rinktinės nario Rolando Jasevičiaus užpuolimo ir sužalojimo byloje. Manoma, kad boksininko sumušimas gali būti susijęs su santykių aiškinimusi dėl žemės sklypų Vilniuje.

Jasevičius 2004-ųjų lapkritį buvo užpultas sostinės Viršuliškių gatvėje, namo, kuriame gyvena, laiptinėje. Du nepažįstami vyrai pasitiko sportininką prie lifto, laužtuvu vožė jam per galvą ir ėmė talžyti kumščiais bei spardyti. Boksininkas neprarado orientacijos ir sugebėjo užpuolikams pasipriešinti. Tada jie pabėgo.

Spalio 2 dieną Vilniaus miesto 3-iajame apylinkės teisme turėjo būti nagrinėjama Bieliausko byla, tačiau posėdis neįvyko, nes nebuvo gautos psichiatrų išvados, ar kaltinamasis už savo veiksmus gali būti teisiamas. Tuomet į posėdį atvykusio verslininko nepažino nei žurnalistai, nei prokurorai. Pasak jų, vyro išvaizda buvo smarkiai pasikeitusi, tačiau jo nuotaika buvo puiki, neatrodė, kad tuo metu jis išgyventų krizę.

Kelios bylos

Abejonių dėl garsaus verslininko psichinės sveikatos kilo, kai kovo pradžioje Bieliauskas buvo pastebėtas vaikštantis netoli Vilniaus Santuokų rūmų, išsitepęs uogiene ir apsinuoginęs apatinę kūno dalį. Į įvykio vietą atvykusiems policijos patruliams dėl savo elgesio Bieliauskas nieko paaiškinti negalėjo. Vyriškiui pareigūnai iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Medikai verslininką buvo išvežę į ligoninę.

Po incidento policijos pareigūnai apžiūrėjo Bieliausko butą, esantį netoli Santuokų rūmų. Beveik visi baldai ir buto sienos sukapotos kirviu. Anot liudininkų, tai padarė pats buto šeimininkas, ieškodamas neva Lietuvos specialiųjų tarnybų sumontuotos slapto pasiklausymo aparatūros.

Be to, Vilniaus policija buvo pradėjusi tyrimą ir dėl Bieliausko skambučio į Prezidentūrą. Policijos duomenimis, verslininkas balandžio pabaigoje paskambino prezidento Valdo Adamkaus sekretorės telefonu, reikalavo sujungti jį su šalies vadovu. Verslininkas iš pradžių gražiai paaiškino, kad nori pasikalbėti su Adamkumi apie Lietuvos karių misiją Afganistane, teigė norintis paprašyti, kad kariai ten nebūtų siunčiami. Tačiau sekretorei atsisakius sujungti Bieliauską su prezidentu, verslininkas pradėjo plūstis. Prezidentūros darbuotojai pasirodė, kad skambinantis žmogus gali būti išgėręs, nes jis pasakė tokių žodžių, dėl kurių vėliau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Bieliauskas dėl šmeižto teismui buvo apskundęs tuometinį sostinės policijos vadovą Eriką Kaliačių, tačiau bylą pralaimėjo. Kaliačius per vieną spaudos konferenciją buvo pareiškęs, kad už „Status” kyšo „Vilniaus brigados” likučiai, ausys”.

Dovanojo Gedimino pilį

Bieliauskas buvo vienas garsiausių ir prieštaringiausiai vertinamų Lietuvos verslininkų.

Buvęs KGB pasienio kariuomenės specialiosios paskirties žvalgybos būrio vadas su broliu Alvydu 1994 metais įsteigė „Status finansinę pramoninę grupę”. Pagrindinės jos veiklos kryptys – prekyba nekilnojamuoju turtu, vertybiniais popieriais. „Status” priklauso didelis pastatas pačiame Vilniaus centre Gedimino prospekte – vadinamasis Vaikų pasaulis. Be to, finansinė pramoninė grupė valdo variklių gamyklą „Elpava”, apsaugos firmą „Ekaba”, prekiauja prašmatniaisiais „Faberge” juvelyriniais dirbiniais. Prieš kelerius metus Bieliauskas Vilniaus miestui yra padovanojęs 200 tūkst. litų vertės „Faberge” kiaušinį. Iš tauriųjų metalų pagaminto kiaušinio viduryje puikuojasi brangakmeniais inkrustuota Gedimino pilis.

Beje, „Status” 1995 metais iš Amerikos lietuvės Liucijos Baškauskaitės buvo įsigijęs 32 proc. televizijos „Tele-3” akcijų. Naujieji savininkai nuo TV kanalo valdymo veikiai nušalino direktorę Baškauskaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Buvęs šaltakraujis verslininkas palūžo"

  1. NEZINOMA

    TAI CIA TIPO IR TO UNIFIGHT STATUS KLUBO ESANCIO SVITRIGAJLOS GATVEJ SAVININKAS?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.