Vegetarai verčiami valgyti mėsą

Klaipėdoje greito maisto kioskai ir picerijos dygsta kaip grybai po lietaus, o sveiko maisto kavinės nėra nė vienos.

Sveikuoliai viešojo maitinimo įstaigose neranda pakankamo patiekalų asortimento, todėl arba gaminasi namie, arba tampa picų valgytojais.

Vietoj maisto – batai

Klaipėdoje veikia 19 picerijų, trys čeburekinės, panašiai tiek pat kebabinių, greito maisto restoranas „McDonald’s” ir keletas bistro barų.

O paskutinė sveiko maisto kavinukė užsidarė maždaug prieš 15 metų. Jos vietoje atsirado batų parduotuvė.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytoja Liuda Potapovienė pripažino, kad yra pageidavimų įkurti įstaigą, kurioje galima užsisakyti sveikų patiekalų.

„Neturėdami tokių galimybių, sveikuoliai ir vegetarai valgo namie arba kavinėje „komplektuoja” kelių patiekalų sudėtines dalis į vieną”, – pasakojo gydytoja.

L.Potapovienė pabrėžė, kad kiekvienos kavinės valgiaraštyje turi būti surašyti ne tik produktai, iš kurių susideda patiekalas, jo svoris, pagaminimo laikas, bet ir gaminimo būdas.

„Yra kavinių, kurios nuslepia, ar maistą gamina iš šviežių, ar iš šaldytų daržovių, o šis faktas – labai svarbus”, – aiškino ji.

Žudosi picomis

Visuomenės sveikatos centro gydytojos nuomone, Klaipėdoje nėra teisingos mitybos kultūros, todėl vargu, ar sveiko maisto kavinė ką nors sudomintų.

„Dabar karaliauja „sveikatos peilis” – picos, kurių pavalgyti savaitgaliais mamos vaikus veda kaip į muziejų. Taip nuo mažų dienų susiformuoja požiūris į maistą”, – aiškino L.Potapovienė.

Specialistė neabejojo, kad šiuo klausimu Klaipėda stipriai atsilieka nuo sostinės, kur žmonės labiau susirūpinę savo sveikata.

Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotoja Jūratė Grubliauskienė įsitikinusi, kad tikri sveikuoliai išeitį visada randa. „Propaguojantieji sveiką gyvenimo būdą žino vietas, kur galima paprašyti košės be garnyro ar salotų be majonezo”, – sakė ji.

J.Grubliauskienė nėra tokia kategoriška ir mano, kad sveiko maisto kavinukė būtų reikalinga ir paklausi, tačiau ji turėtų įsikurti visiems patogioje vietoje.

Atsiveža iš Vilniaus

Specializuota sveiko maisto parduotuvė Klaipėdoje yra vienintelė.

Parduotuvės „Praktiška ir sveika” direktorius Paulius Ojeras pripažino, kad kol kas čia nėra itin plataus maisto produktų asortimento, tačiau greitai situacija keisis.

„Kol mūsų nebuvo, klaipėdiečiai sveikuoliai maistą veždavosi iš Kauno ir Vilniaus. Dar ir dabar kai kuriems iš ten atvežame norimus produktus”, – teigė P.Ojeras.

Direktorius pritarė sveiko maisto kavinės idėjai. Jo nuomone, ji tikrai reikalinga.

„Žmonės klaidingai mano, kad sveikas maistas labai brangus. Kaune esanti tokia kavinė neatsigina klientų, nes ten galima pavalgyti ir skaniai, ir pigiai”, – pasakojo direktorius.

Ir ponai, ir darbininkai

Picų, dešrainių ir skrudintų bulvyčių tiekėjai argumentavo, kad taikosi prie visuomenės poreikių.

Picerijos „Kakadu” vadovas Gediminas Juška aiškino, kad skirtingų socialinių grupių žmonės renkasi skirtingas kavines ir skirtingus patiekalus.

„Jaunimas picas tiesiog mėgsta. Mes juk specialiai nesiūlome jiems jų valgyti, valgiaraštyje turime ir kitokių patiekalų”, – sakė G.Juška.

Perkomplektuoti patiekalo ar paruošti kitaip „Kakadu” picerijoje kol kas niekas neprašė. Kaip atsiskaityti už tokią paslaugą, taip pat nenumatyta.

Vienos Klaipėdos čeburekinės vadovės Dalios Grybienės teigimu, žmonės dietų prisilaiko namie, o į kavinę susiruošia kaip į šventę – pavalgyti to, kas jiems skanu.

„Čeburekų valgyti ateina nuolatiniai mėgėjai – ir ponai, ir darbininkai”, – tvirtino D.Grybienė.

Bulvytes valgo tonomis

Greito maisto karaliumi tituluojamas restoranas „McDonald’s” lankytojų skaičiumi taip pat nesiskundžia ir turi savo valgytojus.

Populiariausias „McDonald’s” patiekalas Lietuvoje yra keptos bulvytės ir sumuštiniai „Big Mac”. Jų praėjusiais metais buvo parduoda apie 334 tūkst., o bulvyčių – net 235 tonos.

Restorano rinkodaros vadovės Baltijos šalims Virginijos Girulskos teigimu, visi patiekalai, jei yra skanūs ir kokybiški, turi galimybę surasti savo vartotoją.

„Ir jei žmogus atsakingai žvelgia į maistą, energetines vertes, produktų įvairovę ir kokybę, jo mityba bus subalansuota ir sveika”, – tikino V.Girulska.

Dėl sveiko maisto kavinės atsiradimo „McDonald’s rinkodaros vadovė atsiliepė teigiamai.

„Mes tik sveikintume tokios veiklos aktyvėjimą ir noriai prie jos prisidėtume”, – sakė ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Vegetarai verčiami valgyti mėsą"

  1. Eimantas

    norėčiau sužinoti kaip galima padaryti dešrainių tešlą.

  2. Eimantas

    noreciau suzinoti kajp galimes pasigamite desrainiu tesla

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.