Demaskuota internetinė apgavystė

Apsimetę Anglijoje darbo ieškančiais bedarbiais, Centro policijos komisariato operatyvininkai sulaikė jį internetu siūliusį apgaviką.

Sulaikytasis – dvidešimt septynerių metų V.D. iš Jonavos rajono prisipažįsta pats labai norėjęs važiuoti ten dirbti, tačiau neturėjęs kelionei pinigų, todėl ir sugalvojęs šią apgavystę, kad juos susirinktų.

V.D. demaskuotas ne be aktyvios vieno už jį keleriais metais jaunesnio kauniečio, užkibusio ant šio sukčiaus meškerės, pagalbos.

Naršydamas po internetą ir ieškodamas darbo užsienyje, šis kaunietis užklydo į svetainę, kurios adresas: www.anglija.com. Joje aptiktas tokio turinio skelbimas: „Siūlomas darbas Anglijoje pagalbiniu darbininku viešbutyje”. Čia pat nurodytas ir telefonas, kuriuo skambinti, jeigu susigundėte – (8-677) 37758.

Kaip tik tokio pasiūlymo ieškojęs kaunietis teigia paskambinęs šiuo telefonu dar tą patį vakarą. Juo atsiliepęs asmuo pasiūlė kitą dieną susitikti Laisvės alėjoje. Čia net nesusimąstęs padiktavo nepažįstamajam (V.D. net neprisistatė) savo anketinius duomenis. Neva jų reikėjo darbdaviui Anglijoje, kuris po poros dienų atsiųs anketą. Po poros dienų V.D. jau paskambino pats. Teigė jau turintis ir sutartį ir dabar tereikia sumokėti du šimtus litų, kad „ši vieta jau tikrai būtų tavo”. Tačiau besirengiančiajam į Angliją pamačius šį „dokumentą”, kilo negeras įtarimas. Pirmiausiai, sutartis buvo surašyta lietuvių kalba. Antra, nors ant blanko buvo kažkokio miesto ir viešbučio neva Anglijoje pavadinimai, nebuvo nei ją pasirašiusiojo pavardės, nei parašo, nei spaudo. „Aš manau reikėtų šią sutartį išversti į anglų kalbą ir patvirtinti notariškai”, – buvo įsitikinęs ant V.D. kabliuko bespurdantis kaunietis. V.D. su tuo sutiko. Tačiau nuėjus į vertimų biurą, suteikti paslaugas atsisakyta. Motyvuota tuo, kad dokumentų, ant kurių nėra visų reikiamų rekvizitų, jie neverčia.

Turbūt V.D. supančiotas kaunietis labai jau norėjo to neaiškaus darbo Anglijoje, nes sutiko su sukčiaus pasiūlymu nueiti į paštą ir išsiųsti šią sutartį darbdaviams. Juk Anglijoje šiuo metu tiek lietuvių – kas nors išvers, o gal ir nereikės versti, nes darbdavys – pats lietuvis. Taip ir išsiųstas šis laiškas nežinia kur ir kam: vėliau, pradėjus sklaidytis apgavystės kerams, V.D. auka teigia išsiaiškinęs, kad nei tokio miesto, nei miestelio Anglijoje nėra. Išsiunčiant laišką sumokėti ir reikalauti du šimtai litų.

Praregėjimas atėjo kitą dieną po laiško išsiuntimo vėl susiradus tą pačią interneto svetainę. V.D. buvo pažadėjęs, kad į šią vienintelę, jo teigimu, vietą daugiau nieko neieškos. Atsidaręs svetainę, sukčiaus auka net nustėro. Į ją buvo įdėtas jau kitas skelbimas, siūlantis darbą Anglijoje pagalbiniu darbininku tik jau statybose, greta kurio nurodytas tas pats telefono numeris, kuris jį suvedė su apgaviku. Apgautasis nusprendė kreiptis į policiją. Dar neteistas V.D. sulaikytas, paskyręs operatyvininkams tokį patį pasimatymą kaip ir pareiškėjui. Jis prisipažįsta sukčiavęs, tačiau linkęs tvirtinti, kad minėtas skelbimas apie siūlomą darbą viešbutyje buvo pirmasis, ir daugiau niekas ant jo meškerės neužkibo.

Pareigūnai linkę tuo abejoti. Nukentėjusiuosius nuo šio sukčiaus (žr. nuotr.), ieškojusio aukų nurodytoje interneto svetainėje ir į ją įdėtu telefonu, pareigūnai prašo skambinti šiais Kauno Centro policijos komisariato telefonais: 30 35 93, 30 33 55 arba 30 33 09.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.