Įtarimų kamuolys permestas mokesčių inspektoriams

Socialinės apsaugos ir darbo ministrei gresia nemalonumai dėl finansinių pažeidimų prieš dvejus metus kandidatuojant į Prezidento postą

Mokesčių inspektoriai turės nuspręsti, ar dėl rinkimų kampanijos finansavimą reglamentuojančių įstatymų pažeidimų turi būti baudžiama Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai), ar jos į Prezidento postą 2004 metais iškelta socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbė įtarianti, kad prieš dvejus metus būta politinės kampanijos finansavimo pažeidimų, už kuriuos gali būti baudžiami atsakingi socialliberalų veikėjai ar net pati ministrė.

Įrengė reklaminius stendus

Vakar posėdžiavusi VRK patvirtino beveik du mėnesius dirbusios darbo grupės, kuriai vadovavo komisijos narys Jonas Udris, išvadą. Joje pažymėta, kad 2004 metais NS kandidatės į prezidentus V.Blinkevičiūtės rinkimų kampanijos metu galėjo būti panaudota finansinė parama, kuri nebuvo pagal įstatymo reikalavimus oficialiai deklaruota. Išvadoje leidžiama suprasti, kad atsiskaitant už V.Blinkevičiūtės rinkimų kampanijos finansus dalis paramos – 70 870 litų – galėjo būti nuslėpta.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad su „Olympic Casino” tinklu siejama lošimų bendrovė „Mecom grupp” 2004 metų birželį padengė dalį V.Blinkevičiūtės rinkimų kampanijos išlaidų. „Mecom grupp” Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kituose miestuose prieš Prezidento rinkimus užsakė įrengti keliasdešimt šios kandidatės reklamos stendų. Už paslaugas „Mecom grupp” atsiskaitė tiesiogiai su reklamos stendus įrengusia bendrove „JCDecaux Unicom”.

Bendrovė „JCDecaux Lietuva” VRK patvirtino, jog „Mecom grupp” buvo sudariusi reklamos paslaugų teikimo sutartį dėl 22 reklaminių skydų didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Lauko reklamos monitoringą vykdanti bendrovė „SIC Gallup Media” patvirtino VRK, kad „Mecom grupp” užsakytuose stenduose buvo socialliberalų kandidatės į Prezidentus rinkimų agitacijos medžiaga.

Sumokėta ne iš specialios sąskaitos

VRK konstatavo, kad V.Blinkevičiūtės rinkimų kampanijos finansavimo ataskaitoje nėra nurodyta, jog kandidatė ar jos patikėtiniai už minėtus reklaminius stendus būtų sumokėję iš specialios rinkimų sąskaitos. „Įstatymas reikalauja, kad visas su rinkimų kampanija susijusias išlaidas reikia apmokėti iš specialios rinkimų sąskaitos. Konstatuota, kad V.Blinkevičiūtės plakatų atveju tai nebuvo padaryta, nes pinigai reklamos vykdytojams pervesti tiesiogiai iš vienos įmonės”, – pažeidimo esmę paaiškino VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

V.Blinkevičiūtės rinkimų štabui tuomet vadovavęs Naujosios sąjungos atsakingasis sekretorius Vaidas Pliusnis VRK atsiuntė raštą, kuriame teigia, jog V.Blinkevičiūtė rinkiminės kampanijos reklamines paslaugas užsakė įmonėje „Creative media services”, o šios išlaidos buvo deklaruotos finansinėje ataskaitoje. Tuo tarpu informacijos apie tai, jog už V.Blinkevičiūtei suteiktas paslaugas bendrovė „Mecom grupp” atsiskaitė tiesiogiai su reklamos stendus įrengusia bendrove „JCDecaux Unicom”, V.Pliusnis tvirtina neturintis.

Premjeras neskuba daryti išvadų

Prieš kelis mėnesius socialdemokrate tapusi V.Blinkevičiūtė yra pareiškusi, kad už jos rinkimų kampanijos finansavimą buvo atsakingas socialliberalų partijos suformuotas rinkimų štabas.

„Todėl atsiriboju nuo bet kokių pastaruoju metu vykstančių spekuliacijų šia tema”, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Z.Vaigauskas patvirtino, kad VRK neturi pretenzijų V.Blinkevičiūtei, tačiau negalėjo pasakyti, kaip situaciją įvertins VMI, kuriai perduoti tyrimo rezultatai.

VMI atstovai nekomentuoja situacijos tvirtindami, kad būtina atlikti papildomą tyrimą ir išanalizuoti turimą medžiagą, tik tada bus galima spręsti, ar dėl padarytų politinės kampanijos finansavimo tvarkos pažeidimų kas nors gali būti baudžiamas.

Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas neskuba daryti jokių išvadų ir kol kas nekomentuoja situacijos: „Asmeniškai kalbėjau su ministre V.Blinkevičiūte, ji su pateiktais kaltinimais nesutinka. Kol kas neturiu galutinių išvadų, todėl šios situacijos niekaip nevertinsiu”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.