Vėžlio žingsniu judantį Kauną pralenkė Šiauliai

Krepšinio sostinėje besitęsiant ginčams dėl sporto rūmų projekto, Šiauliuose iškilo modernios arenos konstrukcijos

Prieš porą savaičių tvirtinę, kad Vyriausybei pateikti visi dokumentai, reikalingi nacionaliniam statusui gauti, šiandien Kauno atstovai Ūkio ministerijai žada pristatyti papildomus duomenis.

„Lieku optimiste, kad kitą savaitę Kauno sporto ir pramogų arenai bus suteiktas nacionalinis statusas. Mane stebina, kad po premjero pažado iš kauniečių pasipylė įvairūs skundai. Galbūt tai susiję su rinkimais? Tačiau tokios vidinės intrigos kenkia visam miestui”, – teigė Ministro Pirmininko patarėja Jūratė Juozaitienė.

Praėjusią savaitę premjeras Gediminas Kirkilas dalyvavo iškilmėse Šiauliuose, kur ant būsimosios arenos pastato jau iškeltas statybų vainikas. Tiek kauniečiai, tiek šiauliečiai beveik vienu metu pradėjo rūpintis naujųjų sporto rūmų projektais.

Triukšmas pasiekė premjerą

Kauno savivaldybės sudarytos derybų grupės koordinatorius Kęstutis Kriščiūnas vakar teigė, kad šiandien į Ūkio ministeriją pagaliau bus nuvežti visi dokumentai.

„Tai gana formalus dalykas. Tiesiog prieš tai viską pateikėme premjero patarėjams. Šį pluoštą dokumentų reikia pateikti ir Ūkio ministerijai. Papildomai teikiame tik keletą raštų apie planuojamų renginių skaičių, patobulintą architektūrinį projektą”, – tikino K.Kriščiūnas.

Premjero patarėja J.Juozaitienė patvirtino, kad jau kitą savaitę klausimą dėl Kauno arenos nacionalinio statuso bus bandoma įtraukti į Vyriausybės posėdžio darbotvarkę.

„Iš tiesų trūko kelių dokumentų, tačiau tai nebuvo esminės kliūtys. Labiausiai nustebino kilęs triukšmas, pasiekęs ir premjerą. Kauno arena nusipelnė nacionalinio statuso. Jis suteikiamas objektui. Ir nesvarbu, kas jį statys, – lietuviai ar prancūzai”, – teigė J.Juozaitienė.

Skundų autoriai neįvardijami

Ministro Pirmininko patarėja neįvardijo, kas iš Kauno politikų Vyriausybėje sukėlė sąmyšį dėl nacionalinio statuso.

Kauno meras Arvydas Garbaravičius neslėpė, kad jam yra žinomi šių intrigų dalyviai. „Man tai žinoma, tačiau negaliu jų įvardyti. Galiu pasakyti tik tiek, kad tai susiję su atskirų grupių interesais. Jų atstovų galima rasti visur – ir Savivaldybės administracijoje, ir miesto Taryboje, ir sostinėje. Mane taip pat stebina, kad kažkas vis bando trukdyti įgyvendinti sporto rūmų projektą”, – teigė A.Garbaravičius.

Neformaliuose pokalbiuose užsiminta, kad premjerą galėjo pasiekti kalbos, jog Kaune areną neva būtų galima pastatyti už mažesnę kainą. Kol kas prancūzai įvardijo tik statybos kaštus – apie 40 milijonų eurų. Koks bus koncesijos mokestis – nežinia.

Pristatymas atidedamas

K.Kriščiūnas vakar patvirtino, kad nukeliamas ir naujojo Kauno arenos projekto pristatymas. Iš pradžių derybų grupei buvo pažadėta, kad jis bus surengtas rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje. Dabar jau kalbama apie šio mėnesio pabaigą.

„Kalbėjausi su prancūzų atstovais. Jie patvirtino, kad architektūrinė projekto dalis baigiama tobulinti, baigiamas rengti arenos techninis projektas. Potencialūs investuotojai pageidauja su Savivaldybe pasirašyti dar vieną sutartį dėl urbanistinės aplinkos projektavimo. Jie norėtų pakoreguoti architekto Eugenijaus Miliūno pateiktus pasiūlymus”, – vakar sakė derybų grupės koordinatorius, negalėjęs pasakyti, ar tokia sutartis bus pasirašyta.

„Dar aiškinamės, ar tam nereikia skelbti papildomo konkurso”, – teigė K.Kriščiūnas. Nuolat keičiamas grafikas ir atidėliojami konkretūs darbai optimizmo nesuteikia.

Kol kas koncesijos projektą analizuoja Savivaldybės pasamdyti teisininkai. Vėliau dar laukia derybos su prancūzais. K.Kriščiūnas pripažino, kad kol kas lieka nemažai niuansų. Įdomiausia, kad dar net nėra įvardytas koncesijos mokestis. Tai gali sukelti papildomų diskusijų.

Pavasarį kviečia į atidarymą

Kaunas ir Šiauliai beveik vienu metu nusprendė statyti naujas arenas. Tačiau šiauliečiai jau seniai gavo nacionalinį statusą bei sulaukė ES struktūrinių fondų ir Vyriausybės paramos. Pati Šiaulių savivaldybė į Aukštabalio multifunkcinį kompleksą žada investuoti šiek tiek daugiau nei 12 milijonų litų. Bendra projekto vertė 65 milijonai litų.

„Praėjusį penktadienį kartu su premjeru teko lankytis Šiauliuose. Statybų vainikas iškeliamas, kai pasiekiamas aukščiausias statinio taškas. Šia proga šiauliečiai surengė šventę. Galima tik džiaugtis, kad šiame mieste arena statoma greitai ir kokybiškai. Skirtingai nei Kaune, čia dirbama, o ne ginčijamasi”, – teigė premjero patarėja.

Šiauliuose 5 tūkstančių vietų sporto arena statoma pagal kauniečio architekto Eugenijaus Miliūno projektą. Jis buvo parengęs ir Kauno arenos projektą, tačiau prancūzai jį atmetė ir dabar kuria savąjį variantą.

Pernai prasidėję statybos darbai bus baigti jau kitų metų pavasarį. „Ketvirtame pagal dydį šalies mieste yra visi didmiesčiui reikalingi svarbūs objektai. Iki šiol neturėjome tik šiuolaikiškos salės, kurioje galėtų vykti įvairaus lygio sporto bei kultūros renginiai. Šios problemos greitai neliks, nes duris atvers Aukštabalio multifunkcinis kompleksas”, – sakė Šiaulių meras Vytautas Juškus.

Kauno meras A.Garbaravičius pripažino, kad dėl įvairių priežasčių Šiauliuose projektas įgyvendinamas kur kas sparčiau.

„Pirmiausia šiame mieste nebuvo konkurencijos. Jie turėjo žemės sklypą. Be to, statomas mažesnis objektas. Šiauliuose projektas įgyvendinamas greičiau, nes niekas nekaišo pagalių į ratus, nėra vidinių intrigų”, – tikino A.Garbaravičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.