Konkurencijos taryba „Teo LT“ už veiksmus DSL paslaugų rinkoje skyrė 3 mln. litų baudą

Konkurencijos taryba (KT) ketvirtadienį didžiausiam interneto rinkos Lietuvoje žaidėjui „Teo LT” už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi DSL paslaugų rinkoje skyrė 3,011 mln. litų baudą.

Konkurencijos taryba įpareigojo pažeidimus pripažinusį „Teo” per nustatytą laikotarpį pakeisti ADSL (skaitmeninės abonento linijos, kurių pralaidumas iš tinklo į abonento pusę yra didesnis, negu atvirkščia kryptimi) prieigos paslaugos teikimo sąlygas taip, kad tiesiogiai ar netiesiogiai nebūtų nustatomos nesąžiningos kainos ar kitos šios paslaugos pirkimo sąlygos.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad „Teo” mažmeninėje rinkoje galutiniams vartotojams kai kurias DSL interneto paslaugas teikė mažesne kaina, nei buvo paslaugų teikimo kaštai. Tai buvo įvertinta piktnaudžiavimu savo padėtimi naudojant kainų spaudimą.

Tokie „Teo” veiksmai, anot Konkurencijos tarybos, apribojo kitų bendrovių galimybes konkuruoti galutiniams vartotojams teikiant minėtas paslaugas mažmeninėje rinkoje.

Konkurencijos taryba, siekiant išsiaiškinti, ar „Teo” nepiktnaudžiauja dominuojančia padėtimi rinkoje, tyrimą pradėjo pernai gegužę. Tyrimas pradėtas smulkesnių interneto tiekėjų – bendrovių „Microlink Lietuva”, „Baltnetos komunikacijos”, „Tele 2”, „Penki kontinentai”, „Elneta” ir „Infostruktūra” – prašymu.

Įmonės teigia esą „Teo” (tuomet veikusi pavadinimu „Lietuvos telekomas”) ne vieną kartą stipriai pagerino savo mažmeninius DSL paslaugos pasiūlymus iš esmės nekeisdamas didmeninių šios paslaugos pasiūlymų.

Minimos bendrovės nuomojasi telekomo linijas didmenine kaina ir skirsto savo vartotojams. Jos „Teo” kaltino primestomis nesąžiningomis kainomis ir diskriminacinių sąlygų taikymu.

Už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi „Teo” (anksčiau veikęs pavadinimu „Lietuvos telekomas”) pastaraisiais metais baudžiama jau trečią kartą.

2000 metais Konkurencijos taryba bendrovei už Konkurencijos įstatymo pažeidimus skyrė 150 tūkst. litų, o 2002 metais – virš 2 mln. litų.

„Teo” pajamos iš interneto ir duomenų perdavimo pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 24,2 proc. iki 87,045 mln. litų. Bendrovės DSL prieigų skaičiaus per metus padidėjo 93,7 proc. ir šių metų birželio pabaigoje siekė 135,3 tūkstančio.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) pirmojo ketvirčio duomenimis, bendrovės bendros interneto paslaugų teikėjų rinkos dalis pagal pajamas pirmąjį 2006-ųjų ketvirtį sudarė 43,1 proc., o „Teo” skirtųjų linijų rinkos dalis – 58,6 proc., duomenų perdavimo – 49,9 procento.

Per pirmąjį šių metų pusmetį telekomunikacijų bendrovė uždirbo 64,472 mln. litų neaudituoto grynojo pelno – 73,2 proc. daugiau nei pernai sausį-birželį, pajamos padidėjo 0,3 proc. iki 362,159 mln. litų.

Pernai „Teo” gavo 84,073 mln. litų grynojo pelno – 2,5 karto daugiau nei 2004 metais, o pajamas išaugino 1,5 proc. iki 733,495 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.