Ar šios darbuotojams teismo priteistos darbo užmokesčio bei kompensacijos už nepanaudotas atostogas sumos gali būti priskiriamos leidžiamiems atskaitymams?

– Ar šios darbuotojams teismo priteistos darbo užmokesčio bei kompensacijos už nepanaudotas atostogas sumos gali būti priskiriamos leidžiamiems atskaitymams?

– Pagal Lietuvos Respublikos darbo kodekso 297 str. 1 dalį, jeigu nustatoma, kad būtinosios darbo sutarties sąlygos buvo pakeistos, darbuotojas buvo nušalintas nuo darbo be teisėto pagrindo ar pažeidžiant įstatymus, tai pažeistos darbuotojo teisės turi būti atkurtos ir jam išieškotas vidutinis darbo užmokestis už visą priverstinės pravaikštos laiką arba užmokesčio skirtumas už laiką, kurį darbuotojas dirbo mažiau apmokamą darbą.

Pagal anksčiau minėto kodekso 297 str. 3 dalį, jeigu darbuotojas buvo atleistas iš darbo be teisėto pagrindo ar pažeidžiant įstatymų nustatytą tvarką, teismas grąžina jį į pirmesnį darbą ir priteisia vidutinį darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką nuo atleidimo iš darbo dienos iki teismo
sprendimo įvykdymo dienos.

Pagal Pelno mokesčio įstatymo 31 straipsnio 1 dalies 13 punkto nuostatas kitos nesusijusios su pajamų uždirbimu ir neįprastinės vieneto vykdomai veiklai sąnaudos priskiriamos neleidžiamiems atskaitymams.

Vadovaujantis PMĮ 31 str. 1 d. 13 punktu, su pajamų uždirbimu nesusijusioms sąnaudoms yra priskiriamos darbuotojams teismo priteistos darbo užmokesčio bei kompensacijos už nepanaudotas atostogas sumos, už visą Darbo kodekse numatytą priverstinės pravaikštos laiką, t.y. nuo darbuotojo atleidimo iš darbo dienos iki teismo
sprendimo įvykdymo dienos, jeigu darbuotojas buvo atleistas iš darbo be teisėto pagrindo ar pažeidžiant įstatymų nustatytą tvarką.

Todėl darbuotojams priteistos darbo užmokesčio bei kompensacijos už nepanaudotas atostogas sumos priskiriamos neleidžiamiems atskaitymams.

Nuo darbuotojams teismo priteistų darbo užmokesčio bei kompensacijos už nepanaudotas atostogas sumų apskaičiuotos įmokos į Garantinį fondą bei pagal Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sudarymo ir vykdymo taisyklėse nustatytus tarifus bei tvarką socialinio draudimo įmokos priskiriamos leidžiamiems atskaitymams, t.y. atskaitomos iš pajamų pagal PMĮ 24 straipsnio 1 dalies nuostatas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.