Inauguracinis skrydis oro balionu

Naujasis Vytauto Didžiojo universiteto vadovas prisiekė rūpintis universiteto gerove ir būti ištikimas akademinei dvasiai

Vakar buvo iškilmingai inauguruotas pavasarį išrinktas naujasis Vytauto Didžiojo universiteto rektorius profesorius Zigmas Lydeka, kuris pakeitė dvi kadencijas VDU vadovavusį Vytautą Kaminską. Naujasis universiteto vadovas, savo darbą atsakingame poste pradėjęs nuo audito ir naujos komandos sudarymo, teigia, kad ieškos dialogo su visais bendruomenės nariais.

Nebus kabinetiniu vadovu

„Smagiausia man buvo inauguracijos dieną nuo savo bendraminčių gauti pirmąją dovaną – buvau paskraidintas oro balionu”, – sakė profesorius Z.Lydeka.

Pirmieji darbo mėnesiai jo kol kas nenuvylė, nors nuo pat darbo pradžios teko ryžtis pertvarkai: buvo pakeisti visi prorektoriai, kai kurių tarnybų vadovai, pusė dekanų. Visus vadovus pakeisti naujais nebuvo prasmės, daugelis jų, pasak rektoriaus, dirba kūrybingai. Rektorius teigė nežadantis būti kabinetiniu vadovu, jis su akademine bendruomene pasirengęs bendrauti kuo daugiau.

Pradėjęs darbą Z.Lydeka kreipėsi į auditorius, prašydamas įvertinti ankstesnio rektorato veiksmus, ar juose nebūta pažeidimų. „Tai padaryti prašiau per tris savaites, bet auditoriai panoro pratęsti tikrinimo terminą”, – sakė Z.Lydeka. „Mes palaikome naująjį rektorių, laukiame naujų pokyčių. Tikime, kad VDU taps liberalus ir naujoviškas universitetas, jame atgims buvusi tarpukario universiteto dvasia”, – prieš inauguruojant rektorių sakė VDU magistrantas, Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Jonas Okunis.

Į naujojo VDU vadovo inauguraciją susirinko ne tik dėstytojai ir studentai. Pagerbti rektoriaus atvyko šalies Prezidentas Valdas Adamkus, daug svečių iš įvairių šalies bei švietimo institucijų.

Inauguraciją universiteto kapelionas Audrius Mikitiukas pradėjo malda, linkėdamas rektoriui siekiant mokslo aukštumų neprarasti žmogiškumo. Tada, kai VDU senato pirmininkė profesorė Margarita Teresevičienė rektoriui įteikė rektoriaus regalijas, salė plojo atsistojusi kelias minutes. Girdėjosi pritariantys jaunimo šūksniai, studentai mojavo rektoriui rankomis, o Z.Lydeka atsakė tuo pačiu.

Rektorius buvo apvilktas toga – globos ir saugumo simboliu. Jam taip pat buvo įteikta rektoriaus grandinė – visuotinio ryšio ženklas, taip pat kepurė, didysis universiteto ženklas bei skeptras. „Linkime, kad dorai ir teisingai valdytumėte”, – linkėjo senato pirmininkė.

Ragino vadovautis garbės ir moralės kodeksu

Rektorius, padėjęs ranką ant universiteto statuto, prisiekė būti ištikimas akademinei VDU dvasiai, nepažeidinėti šalies įstatymų, rūpintis, kad universitetas ugdytų mokslui ir kultūrai pasišventusius, pasauliui atvirus specialistus. Z.Lydeka – šešioliktasis VDU rektorius ir penktasis atkurtojo universiteto vadovas. Jis – ekonomikos mokslų habilituotas daktaras, yra apdovanotas aukščiausio laipsnio valstybės stipendija, skirta nusipelniusiam mokslininkui. Prieš tapdamas VDU rektorium Z.Lydeka dirbo ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto prorektoriumi.

„Ar šiandien skambiai kalbėdami apie universiteto viziją ir strategiją, o kartais ir apie labai pragmatiškus dalykus suvokiame didžiąją alma mater misiją – tarnauti tautai, nes iš jos gyvybinių versmių, kultūros, kalbos, istorijos, gyvena universitetas? – savo inauguracinėje kalboje retoriškai klausė Z.Lydeka. – Akcentuodami mokslo ir praktikos, mokslo ir visuomenės poreikio ryšį kartais nutolstame nuo esminės universiteto misijos, susmulkėjame”.

Siekis tobulėti, pagarba laisvam žodžiui, garbės ir moralės kodeksas – tuo, sakė profesorius, turėtų vadovautis kiekvienas, kuris jaučiasi esąs VDU bendruomenės narys. Z.Lydeka padėkojo dvi kadencijas VDU vadovavusiam rektoriui V.Kaminskui. Buvusio VDU vadovo teigimu, universitetas gali savo absolventais didžiuotis, nes dauguma jų savo alma mater gėdos nepadarė. V.Kaminskas, priminęs svarbiausius savo vadovavimo metais VDU įtvirtintus pasiekimus, sakė: diplomus jis įteikė daugiau kaip 12-ai tūkstančių bakalaurų ir magistrų.

Palinkėjo permainų

Inauguracijos proga Z.Lydeką sveikino ir šalies Prezidentas Valdas Adamkus. „Rektoriaus rinkimai – aukščiausia universiteto bendruomenės savivaldos išraiška, o kartu ir priminimas: tai didelė vertybė. Todėl mokėkime ją branginti”, – sakė Prezidentas. Šalies vadovas pasidžiaugė, kad būtent VDU profesūra iškėlė viešumon universitetų veiklos trūkumus, atkreipė į juos ne tik akademinės bendruomenės dėmesį. Universitetai, pasak Prezidento, suteikia galimybę atviram dialogui su visuomene, juose turi būti puoselėjama humanistinė kultūra.

Aukštosios mokyklos, teigė V.Adamkus, turi būti šiuolaikinio mokslo ir intelektualaus lavinimo židiniu. Šalyje seniai pribrendo laikas mokslo ir studijų reformai, šis procesas vyksta daug lėčiau, nei norima. VDU bendruomenei Prezidentas linkėjo ryžtingai pradėti šias permainas.

„Aukštajame moksle šios permainos būtinos, nes pasikeitė ir pati visuomenė”, – sakė ir Seimo pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius. Jis teigė tikįs, kad už VDU vairo stojus naujam rektoriui universitete įsivyraus sutarimas ir pasitikėjimas vieni kitais, ko anksčiau šioje aukštojoje mokykloje stigo.

VDU tarybos pirmininkas, arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius padovanojo naujajam rektoriui Šiluvos Dievo Motinos atvaizdą – kad ji globotų nuo visų negandų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.