OKT / Vilniaus miesto teatro aštuntas sezonas – sugrįžimai ir atradimai

Užakar OKT / Vilniaus miesto teatro meno vadovui ir režisieriui Oskarui Koršunovui įteiktas Lenkijos prezidento apdovanojimas – Auksinis padėkos kryžius už nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą. Vakar, spalio 4 d., į Nacionalinio dramos teatro mažąją sceną po dviejų metų pertraukos grįžo Oskaro Koršunovo režisuotas spektaklis „Ugnies veidas” pagal šiuolaikinio vokiečių dramaturgo Marius von Mayenburg pjesę. Lietuvoje sukėlęs šoką, šis spektaklis tapo geidžiamiausiu tarptautinių festivalių svečiu ir buvo įtrauktas į geriausių šiuolaikinių pjesių pastatymų antologiją. Spektakliu „Ugnies veidas” OKT / Vilniaus miesto teatras (OKT) tęsia aštuntąjį sezoną, kurį pradėjo tarptautiniu teatro festivaliu „Sirenos” bei gastrolėmis „Pasaulio teatrų festivalyje” Zagrebe.

Festivaliai

OKT veikla nenutrūko ir vasarą – jau antrus metus teatro iniciatyva Druskininkų kurorte sėkmingai rengiamas festivalis, pratęsiantis Lietuvos teatrų sezoną ir pristatantis geriausius jo spektaklius. Šiemet festivalis išaugo tiek, jog truko beveik du mėnesius, buvo padalintas į didžiąją ir mažąją programas bei tapo konkursiniu. Ateinančiais metais Druskininkų festivalį tikimasi paversti tarptautiniu.
Vasarą Oskaro Koršunovo teatrui antrą kartą trijų metų kadencijai suteiktas sostinės teatro vardas už geriausią programos atitikimą konkurso nuostatų reikalavimams dėl dalyvavimo tarptautiniuose festivaliuose, jų organizavimo bei atstovavimo Vilniui. Taip pat aukščiausiai buvo įvertintas šio teatro repertuaro aktualumas ir novatoriškumas.
Spalio pradžioje pasibaigė OKT drauge su Vilniaus festivaliais organizuojamas trečiasis Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos”, tyrinėjęs teatro ir erdvės santykį. Festivalio lietuviškojo teatro vitrinoje, skirtoje tarptautinių festivalių „pirkliams” bei užsienio kritikams metu buvo pristatyti ir du režisieriaus O. Koršunovo darbai – kartu su Birute Mar kurta „Grimo opera” bei Klaipėdos dramos teatre repetuojamo spektaklio „Į Damaską” pagal Augusto Strindbbergo trilogiją eskizas.

Sugrįžimai

Pagaliau OKT pradeda intensyvią repertuarinę ir gastrolinę veiklą. Aštuntąjį sezoną Lietuvoje pradeda nuolat užsienyje gastroliuojanti ir trumpam į Lietuvą sugrįžtanti „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija”, du metus nematytas „Ugnies veidas” bei nuotaikinga ir moderni „Grimo opera”. Pagaliau pamatysime ir žiūrovų numylėtą spektaklį „Shopping and fucking”, kurio pereitą sezoną nepavyko parodyti dėl Airidos Gintautaitės patirtos traumos ir Rasos Samuolytės nėštumo. Žinoma, neapsieisime be „Meistro ir Margaritos” ir naujausio „Vaidinant auką”, o lapkričio 28 d. spektakliu „Oidipas karalius” paminėsime ir aktoriaus Laimono Noreikos 80 – metį.

Premjeros

Gruodžio mėnesį OKT įvyks dailininkės Jūratės Paulėkaitės ir aktoriaus Dainiaus Gavenonio inicijuoto pastatymo pagal Daivos Čepauskaitės pjesę „Pupos” premjera. O Italijos operoje Turino mieste O. Koršunovo laukia W. A. Mozarto „Užburtoji fleita”, kuriama su žymiu rašytoju Alessandro Baricco bei lietuvių desantu. Metų pabaigoje OKT gerbėjų Lietuvoje laukia kompozitoriaus Gintaro Sodeikos ir režisieriaus O. Koršunovo kamerinės operos „Vinter” premjera, kurios koncertinis atlikimas Šv. Kristupo vasaros festivalyje rugpjūčio viduryje sulaukė didžiulio susidomėjimo.
Režisierius O. Koršunovas taip pat tęsia darbą ir ruošiasi „Hamleto” pastatymui bei nacionalinės dramaturgijos pastatymui pagal Lauros Sintijos Černiauskaitės pjesę „Liučė čiuožia”.
OKT taip pat laukia režisierės iš JAV Yana‘os Ross kūrybinės viešnagės.

Gastrolės

Beveik be pertraukų OKT tęsia ir intensyvų gastrolinį „sezoną”, kuris šiemet išmargintas žymiausių tarptautinių teatro festivalių vardais. Rugsėjo viduryje spektakliu „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija” OKT prisistatė Zagrebo „Pasaulio teatrų festivalyje” greta garsiausių šiuolaikinio teatro žvaigždžių: Levo Dodino, Peterio Brooko, Jano Fabre, Danio Manfredini. Spalio viduryje su šiuo spektakliu teatro kolektyvas pirmą kartą išvyksta į Madridą – didžiausią tetaro festivalį Ispanijoje. Šiemet į jį pakviesta apie 20 trupių. Euroscene festivalyje Leipcige, kuris šiemet pristato muzikinius eksperimentus bus parodyta „Grimo opera”. Pirmą kartą net trys spektaklius – „Meistrą ir Margaritą”, „Romeo ir Džuljetą” bei „Vaidinant auką” bus pristatyti Rusijoje Nižnij Novgorode organizuojamose Lietuvos dienose. Pasak teatro atstovės ryšiams su užsieniu Audros Žukaitytės, be gastrolių taip pat siekiama skatinti tarptautinį bendradarbiavimą ir bendrus projektus. Vienas jų – Europos kultūros sostinė Stavangeris 2008 (Norvegija), kurios atstovai domisi galimybe tapti naujo O. Koršunovo pastatymo „Hamletas” kūrybiniais ir finansiniais partneriais. „Galbūt ten ir įvyks „Hamleto” premjera, taip pat planuojamas OKT pastatymų pagal Šekspyrą mini festivalis”, – kūrybinius planus atsargiai išduoda A. Žukaitytė. Pasak jos, OKT sėkmingai pasirodžius Frankfurto knygų mugėje, teatras džiaugiasi šiemet gavęs naują kvietimą dalyvauti Turino knygų mugėje.

Pastogė

Greta kūrybinių rūpesčių ir teatro be teatro statuso, OKT vadovai džiaugiasi, kad eilę metų jiems pavyko išlaikyti puikius santykius su ilgamečiais teatro rėmėjais bei naujų partnerių atsiradimu bei susidomėjimu, kuris gali padėti įgyvendinti ne vieną ilgai brandintą projektą.
Artėjant 2009 metams, kuomet Vilnius taps Europos kultūros sostine, teatro meno vadovas O. Koršunovas naujai akcentuoja ir Vilniaus miesto teatro plačiąja žodžio prasme būtinybę: „Miesto teatrą aš įsivaizduoju kaip municipalinį teatrą, kurį galime aptikti visuose dideliuose Europos miestuose”, – sako jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.