Gandrališkių dangoraižių statytojai patirties semiasi iš arabų

Prestižiniame Klaipėdos gyvenamųjų ir komercinių patalpų kvartale Gandrališkėse sparčiai dygstančių dangoraižių statytojai diegia pačias moderniausias pasaulyje naudojamas statybų technologijas.

Gandrališkių projektą įgyvendinančios Vakarų Lietuvos statybų kompanijos „Plienas” vadovai ir architektai patirties sėmėsi Jungtiniuose Arabų Emiratuose, kur jau statomi dangoraižiai iki 800 metrų aukščio. Šioje arabų valstybėje tokie pastatai, kaip Gandrališkėse, t.y. 30-40 aukštų ir maždaug 110-140 metrų aukščio, net nelaikomi dangoraižiais.

„Pasisėmę patirties, šiandien naudojame pačias pažangiausias technologijas, kurios taikomos statant aukščiausius ir moderniausius dangoraižius Jungtiniuose Arabų Emiratuose”, – sakė aukščiausią Lietuvoje gyvenamąjį namą Gandrališkių mikrorajone statančios UAB „Plienas” generalinis direktorius Gediminas Bartkevičius.

Unikalios technologijos

„Gandrališkėse itin daug dėmesio skyrėme namo laikančioms monolitinio gelžbetonio konstrukcijoms. Statyboms naudojamas pačios aukščiausios klasės betonas. Pastato pamatai yra įleisti į 10 metrų gylį, jiems sunaudota 350 kubinių metrų armuoto betono, 138 gręžtiniai poliai”, – sakė G. Bartkevičius.

Visa technologija apskaičiuota taip, kad pastato konstrukcija butų visiškai apsaugota nuo svyravimo, gamtos stichijų ir atmosferos poveikio.

„Pučiant uraganiniam vėjui, net viršutinių aukštų gyventojai nepajus nė menkiausio virptelėjimo”, – garantuoja G. Bartkevičius.

Atskirai suprojektuotas dvigubas dangoraižio fasadas be jokių problemų atlaikys didelius pajūrio vėjus ir drėgmę. Dangoraižio išorės apdailai naudojamos jūriniam klimatui atsparios fasadinės plokštės „Eternit”. Taip pat montuojami tokio tipo daugiaaukščiams pritaikyti medinio profilio langai, o jiems įstiklinti naudojami grūdinto stiklo paketai su specialia apsaugine plėvele. Todėl stiklai yra praktiškai neišdaužiami ir garantuoja gyventojų saugumą. Gandrališkių dangoraižiuose viskas padaryta taip, kad gyventojui nekiltų jokių nepatogumų.

„Mes tik pradedame įgyvendinti Gandrališkių projektą ir negalime sau leisti taupyti naudodami medžiagas ir technologijas, nes vėliau statysime ir pardavinėsime butus kituose dangoraižiuose”, – jau beveik du dešimtmečius statybų versle dirbančio „Plieno” aukštą darbų kokybę pristato jos vadovas.

Medžiagoms netaupo

Anot G. Bartkevičiaus, Gandrališkių pietvakarinėje dalyje, Kuosų gatvėje, statomame daugiaaukštyje bus įdiegta ir dar daugiau technologinių naujovių. Viena jų – pagal naujausią austrų technologiją įrengiamos butų grindys. Grindų dangai naudojamas garso izoliacinis mišinys iš polistirolo granulių, kuris vėliau padengiamas gipsiniu betonu. Tokios grindys užtikrins tiek gerą garso izoliaciją, tiek ir nepraleis šilumos.

„Dangoraižyje montuojami už įprastus 4 kartus brangesni vadinamieji betriukšmiai vamzdynai. Vidaus vandentiekio ir šildymo sistemai naudojami vokiški „Rehau” firmos vamzdžiai. Tai labai geros kokybės ir Vakarų Europoje itin populiarūs vamzdynai, tačiau dėl palyginti aukštos kainos retai naudojami Lietuvoje”, – sakė „Plieno” generalinis direktorius.

Autonominis šildymas

Gandrališkių pietvakarinėje dalyje statomame dangoraižyje bus įrengta ir nuo miesto šildymo sezoniškumo nepriklausanti moderni šildymo sistema, kuri taip pat yra gerokai brangesnė nei įprastos šildymo sistemos. Kiekviename bute bus įrengti maži ir kompaktiški vienos patikimiausios pasaulyje šilumos įrangos gamintojos danų firmos „Danfoss” šilumos mazgai.

Kiekvienas butas galės autonomiškai reguliuoti savo buto šildymo ir karšto vandens temperatūras. O nepriklausomai nuo sezoniškumo ir kaimyno bus galima bet kada įsijungti šildymą ar jį išjungti.

„Šie mazgai pabrangina sistemos įrengimą, bet nereikia po visą namą montuoti karšto ir cirkuliacinio vandentiekio vamzdynų. Todėl nebus šilumos nuostolių nuo centrinio šilumos mazgo iki buto, o paruošti karštą vandenį kainuos 15 procentų pigiau. Panašūs šilumos moduliai yra įrengti Klaipėdoje pastatytuose kotedžuose, tačiau butuose projektuojami pirmą kartą”, – sakė G. Bartkevičius.

Nekilnojamojo turto ekspertai jau šiandien vienareikšmiškai vertina, kad Gandrališkių mikrorajonas pagal gyvenimo kokybę ir prestižą yra pats patraukliausias Klaipėdoje.

„Perkantieji būstą jau supranta, kad taupyti kokybės sąskaita šiandien yra prabanga – tai patvirtina ir dešimtys interesantų, kasdien apsilankančių mūsų biure, pardavimų skyriuje”, – sako G. Bartkevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.