Tėvą Stanislovą įamžino fotografijose

Fotomenininko Valentino Pečinino parodoje Paberžėje – visiems gerai žinomas, 2005 metų birželio mėnesį Anapilin išėjęs tėvas Stanislovas. Dvylikos fotografijų ekspozicija, pavadinta „Šventumas”, tėvo Stanislovo celę puoš du mėnesius.

Fotomenininkas Valentinas Pečininas parodą atidaryti norėjo per tėvo Stanislovo gimtadienį, rugsėjo 29-ąją. „Tą dieną surengti atidarymo nepavyko, bet ir sekmadienį, spalio 1-ąją, Paberžėje susirinko didelis būrys žmonių, pažinojusių tėvą Stanislovą”, – pasakojo menininkas.

Tądien tėvo Stanislovo celėje šv. Mišias aukojo klebonas Skaidrius Kondratavičius. Maironio eiles skaitė Kauno dramos teatro aktoriai, skambėjo muzika. „Žmonės vos tilpo celėje, kurioje tėvas Stanislovas gyveno apie 30 metų. Susirinkusieji į parodos atidarymą ne tik įdėmiai peržiūrėjo fotografijas, bet ir domėjosi, kaip man sekėsi bendrauti su tėvu Stanislovu, kaip jis leidosi fotografuojamas”, – pasakojo menininkas.

Apie eksponuojamas fotografijas autorius kalbėjo: „Šešios spalvotos ir šešios ne. Fotosesija vyko pernai balandžio 10 dieną. Susitariau su tėvu Stanislovu, ir jis mielai sutiko fotografuotis. Tik perspėjo, kad pozuoti nelinkęs. Visą dieną sekiojau jį su fotoaparatu ir fiksavau kiekvieną judesį”.

Anot V.Pečinino, jis buvo bene paskutinis fotografas, kuriam pavyko užfiksuoti nuotraukose gyvą tėvą Stanislovą. „Praėjus keliom dienom po fotosesijos, tėvo Stanislovo liga paūmėjo, o po dviejų su puse mėnesio jis mirė. Mano paroda tarsi dovana visiems, kurie pažinojo, bendravo su juo”, – tvirtino autorius.

Fotomenininkas sakė, kad fotografuojant teko nemažai paplušėti. „Mano fotografijos dvigubos. Iš pradžių nufotografavau šiurkščią retai austą drobę. O tada ant tų pačių kadrų fotografavau dvasininką. Labai džiaugiausi, kad tėvas Stanislovas ne pozavo, o tiesiog gyveno. Man atrodo, kad kiekvienas jo gestas, šypsena, rankos, akys daugiau pasako nei žodžiai. Nuostabu, kad pavyko sugauti įvairius jo dienos momentus”, – džiaugėsi V.Pečininas.

Tėvui Stanislovui skirta paroda Paberžėje bus demonstruojama du mėnesius. Po to ji keliaus į Vilnių, Kauną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.