Oro kondicionierius: šaldo ir šildo

Įsirengti oro kondicionierių namuose – mūsų krašte dar naujas poreikis.

Gal todėl, kad dažna vasara būna karštesnė už praėjusiąją, be to, ir kylantys gyvenimo poreikiai skatina turėti nuosavą kondicionavimo sistemą. Vis dėlto daugelis žmonių oro kondicionierių suvokia tik kaip patalpos vėsinimo priemonę, o kondicionierius ir šildymas atrodo nesuderinami. Taip nėra, tiesiog daugelis nėra nieko apie tai girdėję. Mus konsultuoja bendrovės „Orgaiva” projektų vadovas Arūnas Petravičius.

Kodėl oro kondicionierius turėtų dominti pirkėją artėjant žiemos sezonui?

Šildantysis oro kondicionierius gali išspręsti būsto šildymo problemą, kol dar neįjungtas centrinis šildymas. Žinoma, tai nėra aktualu namuose, kur įrengtas autonominis šildymas, butuose, komercinėse ir kitokiose patalpose. Šildantysis oro kondicionierius gali būti papildoma šildymo priemonė. Dar neprasidėjus ar pasibaigus šildymo sezonui daugelis gyventojų griebiasi elektrinių šildytuvų, tačiau pasižiūrėję į skaitiklio rodmenis turi sunerimti dėl gerokai padidėjusių išlaidų už sunaudotą elektros energiją. Net ir ne šildymo specialistai puikiai žino, jog tai brangiausias šildymo būdas. Oro kondicionierius dėl šilumos mainų elektros energijos sunaudoja apytiksliai 3-4,5 karto mažiau nei elektrinis oro šildytuvas. Jis gali padėti ir tuomet, kai centralizuoto šildymo nepakanka.

Kuo skiriasi šaldantis oro kondicionierius nuo to, kuris ir šaldo, ir šildo?

Atsakymas paprastas: beveik niekuo. Išsamiau į šį klausimą būtų lengviau atsakyti aptarus kondicionieriaus veikimo principą.

Šaldymo agregatų sistema yra uždaro tipo, ji pripildyta darbinio agento – freono. Iš šilumos mainų veikimo principo žinome, kad darbo agentas perneša šilumą (arba šaltį) iš vienos zonos į kitą.

Paprasčiau kalbant, atšalusi sistemos pusė iš šiltos patalpos konvekciniu būdu paima šilumą ir ją perneša į įšilusią pusę, kur jis taip pat konvekciniu būdu išsklaido šilumą. Šildymo funkciją atliekančiame oro kondicionieriuje tas pats darbinis procesas gali vykti atvirkštine tvarka. Pagal konstrukciją tai atlieka papildomas vožtuvas, jis pakeičia freono judėjimo kryptį.

Renkantis šildymo funkciją turintį oro kondicionierių reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad egzistuoja minimali lauko temperatūra, kuriai nukritus žemiau oro kondicionieriumi nerekomenduojama šildyti patalpos. Taip yra dėl to, kad šildant patalpą esant žemai aplinkos temperatūrai mažėja šalčio išsklaidymas lauke, todėl didėja kondicionieriaus užšalimo grėsmė bei elektros sąnaudos. Skirtingų kondicionierių – skirtinga temperatūra, vidutiniškai ji svyruoja nuo -10 iki -20 laipsnių C, kai santykinė oro drėgmė neviršija 70 procentų.

Ką reikėtų žinoti renkantis oro kondicionierių?

Renkantis oro kondicionierių svarbūs trys pagrindiniai veiksniai: reikalinga galia, kondicionieriaus tipas ir montavimo vieta.

Parenkant oro kondicionieriaus galią reikia atsižvelgti į daugybę dalykų, tokių kaip patalpos plotas, joje esančių žmonių skaičius, langų dydis bei jų kryptis, sienų bei stogo šiluminė izoliacija, įvairių šilumos šaltinių šildymo galia bei jų skaičius. Norint optimaliai įvertinti reikiamą šaldymo ir šildymo galingumą, reikia apskaičiuoti, kiek prišildys pro langus saulė, langų bei durų sandarumą, sienų šiluminę izoliaciją bei kitus veiksnius.

Renkantis oro kondicionierių šaldymo galios skaičiavimo pagrindinis veiksnys yra patalpos plotas, o šildymo galios skaičiavimas priklauso nuo patalpos aukščio. Taip yra dėl to, kad šaltis leidžiasi žemyn, o šiluma kyla aukštyn. Oro kondicionieriaus reikiama galia skaičiuojama šaldymo režimui. Beje, šildančiojo oro kondicionieriaus šildymo galia yra didesnė negu šaldymo.

Štai todėl oro kondicionierių rinkimės atsižvelgdami į jo patalpos šaldymo poreikį. Tarkime, kad 10 kvadratinių metrų plotui atšaldyti reikia 1 kW šaldymo galios, tačiau tik tuo atveju, kai patalpoje nėra didelį šilumos kiekį generuojančių įrengimų arba daug žmonių. Pavyzdžiui, 20 kvadratinių metrų miegamasis kambarys, esantis ne viršutiniame aukšte, kurio langai žiūri į pietinę pusę. Patalpoje paprastai būna 2 žmonės, be to, nuolat įjungtas personalinis kompiuteris ir televizorius. Tokiu atveju reikiamą šaldymo galią skaičiuotume taip:

1. Patalpos plotas 20 m2 x 0,1kW = 2 kW.

2. Šaldymo galia, reikalinga pro langus saulės prišildytų daiktų išspinduliuotos šilumos kiekiui neutralizuoti: 3 m2 x 0,14 kW = 0, 42 kW.

3. Žmonių išskiriamas šilumos kiekis: 2 x 0,1 = 0,2 kW.

4. Kompiuterio ir televizoriaus išskiriama šiluma – apytiksliai 0,35 kW.

Vadinasi, tokiai patalpai reikalinga šaldymo galia ir bus lygi išvardytų veiksnių galios sumai, t.y. 2,97 kW. Net ir tinkamai parinkus oro kondicionieriaus galingumą neretai galima apsigauti ir netinkamai parinkti jo montavimo vietą. Štai todėl, kad būtų išvengta panašių klaidų, visada siūlytume pasikonsultuoti su šios srities specialistais.

Oro kondicionieriaus tipo ir montavimo vietos parinkimas yra ne ką mažiau svarbus už galios nustatymą. Labai dažnai oro kondicionieriaus pasirinkimą lemia patalpos planavimas, apstatymas, apdailos elementai, žmonių buvimo vieta, langų padėtis bei kiti veiksniai. Net ir tinkamai nustačius kondicionieriaus galią gali nepavykti pasiekti norimo rezultato, nes netolygiai paskirstytas šaltas (šildymo atveju šiltas) oras sukels diskomfortą. Išsamiai aptarti įvairius oro kondicionierių montavimo ypatumus nematant patalpos yra sunku, nes kiekvienu atveju tai gali skirtis.

Kokios dažniausiai daromos klaidos renkantis oro kondicionavimo sistemą?

Vienareikšmiškai atsakyti į šį klausimą būtų sunku. Galbūt pagrindine klaida galėčiau įvardyti galios pasirinkimą. Taip dažniausiai nutinka dėl to, kad pirkėjas, bandydamas sutaupyti nedidelę pinigų sumą, skaudžiai apsigauna. Kitas labai svarbus veiksnys – profesionalūs ir kokybiški montavimo darbai. Labai dažnai žmogus, pažiūrėjęs į prietaiso techninius duomenis, pamato, kad kondicionierius gali atšaldyti orą iki +16O laipsnių C, tačiau neįvertina, kad didelėje patalpoje tai sunkiai pasiekiama temperatūra naudojant nepakankamos šaldymo (šildymo) galios įrenginį. Tada kondicionierius nėra pajėgus net optimaliai veikdamas užtikrinti pageidaujamos temperatūros, be to, veikiant perkrautu režimu mažėja jo patvarumas.

Norėčiau atkreipti dėmesį ir į tai, kad dažnas vartotojas išeidamas iš patalpos išjungia oro kondicionierių, o sugrįžęs ir įjungęs stebisi, kad jis ilgokai neatvėsina patalpos. Rekomenduojama oro kondicionierių palikti įjungtą nuolat ir reguliuoti tik patalpos temperatūrą. Juk išeidami iš namų žiemą mes neišjungiame šildymo. Neretai pasitaiko vartotojų, nesusipažinusių su oro kondicionierių priežiūra. Dažniausias tariamas gedimas – neišvalytas oro kondicionieriaus filtras.

Ačiū už pokalbį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.