Prokurorai pergudravo Uspaskicho gynėją

Maskvoje besislapstančio Darbo partijos įkūrėjo advokatas Vytautas Sviderskis sieks, kad teismas garsiajam bėgliui panaikintų suėmimą

Maskvoje jau keletą mėnesių gyvenančio Viktoro Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis gali švęsti pirmąją pergalę prieš Generalinę prokuratūrą.

Vilniaus miesto 2-osios apylinkės teismas prokurorams pavedė leisti advokatui susipažinti su jo ginamajam teismo skirta suėmimo nutartimi. Joje nurodyti ne tik konkretūs Uspaskichui už akių pateikti įtarimai, bet ir motyvai, dėl kurių teisėjas Darbo partijos įkūrėjui skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

„Nieko naujo iš šios nutarties nesužinojau, nes kiekvienas advokatas suvokia, kas tokiose nutartyse būna parašyta”, – LŽ sakė Sviderskis. Teisėjas, išnagrinėjęs Lietuvos teisinėje sistemoje precedento neturintį skundą, prokurorams pavedė susipažinti su teismo nutartimi, tačiau kai kurių teisininkų teigimu, Generalinė prokuratūra galėjo šios nutarties nevykdyti.

Sviderskis tikino greičiausiai skųsiąs teismo nutartį dėl Uspaskicho, tačiau pirmiausia į teismą kreipsis, kad būtų atkurti terminai skundui pateikti.�”Galiu konstatuoti, kad prokurorai nepaprastai gerai sužaidė – Uspaskichą leidžiančią suimti teismo nutartį buvo galima skųsti per 20 dienų, – sakė Sviderskis. – Kai nutartį gavau, šis terminas jau buvo baigęsis. Man dabar telieka siekti atnaujinti terminus”.

Advokatas neslėpė, kad jo tikslas – nutarties dėl Uspaskicho suėmimo panaikinimas. Jeigu tai pavyktų padaryti, Generalinė prokuratūra būtų priversta atšaukti Rusijai išsiųstą ekstradicijos prašymą. „Jei žmogus nėra suimtas, jis negali būti persekiojamas”, – teigė Sviderskis. Pasak jo, tada Darbo partijos įkūrėjas automatiškai atsisakytų Rusijos valdžios prašomos „teisinės užuovėjos” ir galėtų grįžti į Lietuvą.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka mano, kad pagrindas suimti Uspaskichą yra rimtas, nes jis vengė atvykti į apklausas.

Uspaskichas įtariamas pateikęs Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai apgaulingus duomenis apie jo vadovaujamos partijos pajamas, jų naudojimą. Teismas politiką leido suimti rugpjūčio 25-ąją, netrukus paskelbta oficiali jo paieška. Rugsėjo 15-ąją Uspaskichą sulaikė Maskvos milicija, tačiau po apklausos paleido, nes Lietuvos pilietis Rusijoje pasiprašė politinio prieglobsčio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.