Premjero įkurtuvės – ne už kalnų

Naujo Kirkilų būsto Turniškėse nuoma Vyriausybės kanceliarijai kas mėnesį atsieis maždaug 9 tūkst. litų

Į naują premjero Gedimino Kirkilo ir jo žmonos Liudmilos būstą baigiami vežti baldai. Penktadienį Turniškes pasiekė miegamojo lova, šią savaitę čia atkeliaus svetainės komplektas. Trijų kambarių buto įrengimas užtruko apie tris mėnesius. Turniškėse Vyriausybės vadovas, iki šiol gyvenantis standartiniame sostinės daugiabutyje Šeimyniškių gatvėje, ketina įsikurti iki spalio 10 dienos.

„Būstas bus jaukus, tačiau per daug kuklus premjero pareigas einančiam žmogui”, – LŽ sakė Vyriausybės kanceliarijos Ūkio skyriaus vadovas Jonas Šniaukšta. Anot jo, buto nuoma su visais baldais ir apsaugos paslaugomis Vyriausybės kanceliarijai per mėnesį kainuos apie 9 tūkst. litų.

Matyti darbų pabaiga

Praėjusią savaitę visiškai įrengtas buvo tik darbo kambarys. Jame tėra stalas, kėdės ir sekcija. Anksčiausiai iš visų patalpų buvo įrengta virtuvė. Jau rugpjūčio viduryje meistrai sumontavo medinius baldus, taip pat įmontavo virtuvės techniką.

Bendrovės „Tukompa”, iš kurios Vyriausybės kanceliarija nuomoja premjerui trijų kambarių butą Turniškių gatvės 11 name, direktorius Valdas Račkys LŽ yra sakęs, kad visi virtuvės baldai pagaminti vietos meistrų. Pasak jo, maždaug 6 kvadratinių metrų virtuvės įrengimas kainavo apie 8 tūkst. litų.

Baldų gamybą šiek tiek sutrikdė baldininkų vasaros atostogos, tačiau šiuo metu dauguma firmų užsakymus jau atliko. „Kai kurių detalių gal ir nebus, bet tai netrukdys įsikurti ir gyventi”, – kalbėjo Šniaukšta.

Pasak jo, greičiausiai buvo pagamintos spintos ir pasiūtos užuolaidos, kuriomis rūpinosi interjero dizainerė. Dauguma baldų yra lietuviški, iš užsienio bus parvežti tik šviestuvai. „Reikia atsižvelgti ir į tai, kad čia laikina rezidencija, o išsikėlus butą reikės išnuomoti kam nors kitam”, – sakė Ūkio skyriaus vadovas.

Perkraustyti premjerą iš Šeimyniškių gatvės į Turniškes ketinama savo jėgomis, nesamdant jokių firmų, nes, anot Šniaukštos, „baldų vežti juk nereikia”.

Netikėta problema

Kirkilą paskyrus premjeru, Vyriausybės kanceliarija netrukus susizgribo, kad nėra kur jo apgyvendinti. Kol ministrų kabinetui vadovavo Algirdas Brazauskas, problemų dėl būsto nekilo: su žmona Kristina gyveno jam, kaip kadenciją baigusiam prezidentui, priklausančiame name. Buvusioje premjero rezidencijoje šiuo metu įsikūręs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, o pernai Turniškėse, šalia Adamkaus ir Brazausko valdų, ministro pirmininko būstinei parinktas dar prieškarinės statybos namas, kuriame kažkada buvo tarnybiniai butai, yra avarinės būklės.

Tinkamo stogo Kirkilui ieškota gana ilgai. Pirmiausia gyvenamąjį būstą premjerui Vyriausybė norėjo nuomoti iš Prezidentūros. Jai Turniškėse priklauso suremontuotas prezidento namas, į kurį po rekonstrukcijos, kainavusios maždaug 500 tūkst. litų mokesčių mokėtojų pinigų, taip ir nespėjo persikraustyti per apkaltą 2004 metų balandį nušalintas valstybės vadovas Rolandas Paksas su šeima. Tačiau Prezidentūra paaiškino nematanti jokių teisinių prielaidų tuščią rezidenciją išnuomoti ir ketina ją naudoti valstybės reprezentacinėms reikmėms.

Buvo atsisakyta ir idėjos Kirkilą apgyvendinti Žvėryno rajone esančiuose didžiuliuose sovietmečio laikų svečių namuose.

Kraustytis nenorėjo

Liepos pabaigoje laikinajam būstui premjeras išsirinko 105 kvadratinių metrų butą pernai atnaujintame 1959 metų statybos penkiabučiame name. Kirkilų šeima įsikurs antrame jo aukšte. Renkantis būstą lemiamą žodį tarė premjero žmona. Jai patiko ne tik rami aplinka, bet ir pats butas: maždaug 40 kvadratinių metrų svetainė, 20 kvadratinių metrų miegamasis ir apie 17 kvadratinių metrų darbo kambarys. Butą puošia dideli vitrininiai langai ir šviesus uosio parketas.

Ponia Liudmila LŽ yra prisipažinusi, kad kiekvienas kraustymasis jai sukelia didelį stresą. „Laimei, dažnai to neteko daryti”, – sakė moteris. Premjeras žurnalistams taip pat yra užsiminęs, kad norėtų likti gyventi bute Šeimyniškių gatvėje ir negaišti laiko jokiems persikėlimams.

Vadovybės apsaugos departamento teigimu, užtikrinti valdžios vyrų apsaugą daugiabutyje yra kur kas sudėtingiau ir brangiau negu atskiroje rezidencijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.