Prieš rinkimus buriamas „antizuokinis” frontas

Noru kitąmet pakeisti dabartinį Vilniaus merą dega ne tik Artūrą Zuoką nuolat kritikavusios partijos, bet ir lig šiol jam palankumą rodę socialdemokratai

Artėjant savivaldos rinkimams Vilniaus mero Artūro Zuoko priešininkai svarsto planą, kaip už sostinės valdžios borto palikti nevienareikšmiškai vertinamą liberalcentristų lyderį. Vieni aktyviausių galimų „antizuokinės” koalicijų šauklių – atsinaujinusių Vilniaus socialdemokratų atstovai.

Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) žvelgia septiškai į besitelkiančius sukilėlius. LŽ šaltinių teigimu, bent jau socialdemokratus tikimasi suvaldyti per buvusį premjerą Algirdą Brazauską, kuris vis dar vadovauja Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP).

Kalba dėl koalicijų

Būsimų koalicijų Vilniaus taryboje dėlionės vyksta jau kurį laiką. Vieni aktyviausių Zuoką įveikti galinčio kumščio telkėjų – vasarą atsinaujinę sostinės socialdemokratai.

LŽ kalbintas LSDP Vilniaus skyriaus pirmininkas, Seimo narys Algirdas Paleckis neneigė dalyvaujantis atitinkamuose pokalbiuose. „Vilniaus politikai kalba apie galimas koalicijas po rinkimų. Kai kuriuos jų vienija mintis, kad sostinei reikia permainų, nes dabar dažnai dėl kylančių skandalų, teismų nėra laiko dirbti miesto labui”, – sakė jis.

Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) vicepirmininkas parlamentaras Algirdas Monkevičius LŽ taip pat prisipažino, kad dairosi bendraminčių, kurie norėtų kitaip valdyti miestą: „Neturi likti šešėlių, sostinės plėtra negali būti susipynusi su įtarimais dėl neskaidraus verslo”.

Užribyje tik liberalcentristai

Pasak Paleckio, jam lengviausia susikalbėti su aršiais Zuoko kritikais – Tėvynės sąjunga (TS), Liberalų sąjūdžiu (LS), net liberaldemokratais. Esą su NS pasikeista tik abstrakčiomis idėjomis. „Jie lyg ir neturi aiškios pozicijos dėl galimų koalicijų. Tiesa, LSDP skyrius taip pat dar nėra patvirtinęs jokios pozicijos. Kol kas kalbu daugiau asmeniškai”, – neslėpė socialdemokratas. Jis pabrėžė, kad dar laukia rimtas pokalbis su nuolatinį savo elektoratą Vilniuje turinčiomis lenkų ir rusų politinėmis organizacijomis. „Nereikėtų pamiršti ir „darbiečių”, jei jie patektų į sostinės tarybą”, – pridūrė Paleckis.

Paklaustas, ar į merus besitaikančio per apkaltą pašalintojo prezidento Rolando Pakso bendražygiams ir „darbiečiams” netaiko Zuokui priskirto „persona non grata” vaidmens, Paleckis atsakė: „Savivaldoje yra kitokia dinamika nei didžiojoje politikoje”.

Pasigenda principų

Būtent dėl tokios socialdemokratų laikysenos principų pasigenda socialliberalai. „Pakso toleravimas nesiasocijuoja su principingumu”, – įsitikinęs Monkevičius.

Pasak jo, tokios nuomonės yra ir LS, su kuriuo socialliberalai dabar mato daugiausia sąlyčio taškų. „Kalbą, ko gero, nesunku būtų rasti ir su konservatoriais, o su socialdemokratais pirmiausia reikia susitarti dėl aiškių principų”, – kalbėjo socialliberalas.

NS artimiausiu metu partijos prezidiume, o vėliau galbūt ir taryboje, svarstys su savivaldos rinkimais susijusius klausimus ir konkrečias perspektyvas Vilniaus mieste.

Pasak LŽ šaltinių, TS taip pat ketina vėl atmesti draugystę su liberaldemokratais ir „darbiečiais” bei tais, kurie renkasi šių dviejų politinių jėgų draugiją.

Rašytinių įžadų neduos

Paleckis mano, kad iki savivaldos rinkimų bus tik pokalbiai, žodiniai susitarimai ir bus vengiama ketinimus patvirtinti parašais. „Per artimos bičiulystės prieš rinkimus dažnai supainioja rinkėjus, – sakė jis. – Be to, reikia nusiteikti galimiems netikėtumams. Rezultatai gali būti labai netikėti”.

Būtent todėl bandymą jau burti koalicijas skeptiškai vertina Zuoko bendražygis partijoje ir savivaldybėje – vicemeras Algimantas Vakarinas. „Dalytis briedį, kuris dar miške, vaikiška. Arba jie jaučia didžiulę grėsmę, supranta, kad mūsų lyderis daug stipresnis”, – LŽ sakė politikas.

Vakarinas mano, kad dabartinė marga sostinės valdžia, kurioje darniai dirba nors ir opozicija pasiskelbę socialdemokratai, galėtų išlikti panašios sudėties ir ateityje. „Socialdemokratai – stipri, drausminga, senas tradicijas turinti partija, su kuria galėtume bendradarbiauti”, – sakė jis.

Teigiama, kad Vilniaus socialdemokratus gali suvaldyti pats partijos vadovas, buvęs premjeras Algirdas Brazauskas. Paleckio vadovaujamam skyriui drąsos įkvepia tai, kad iš politikos pasitraukia Brazausko žmona Kristina, o socialdemokratų deleguotas Vilniaus vicemeras, flirtą su Zuoku nuolat palaikęs Gediminas Paviržis irgi linkęs nekovoti dėl pirmųjų pozicijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.