Konkuruodamos mokyklos tampa „gastronomais”

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) siekis, kad kuo daugiau abiturientų rinktųsi profesines mokyklas, pamažu pildosi. Šiemet į šias mokyklas priimta daugiau mokinių nei buvo planuota.

Ministerijos duomenimis, vietoj planuotų 19 010 mokinių, profesinės mokyklos priėmė 19 450 jaunuolių.

Tuo tarpu uostamiestyje ne visos mokyklos gali pasigirti didesniu ugdytinių skaičiumi.

Daugiau mokinių nei planavo šiemet priėmė Klaipėdos statybininkų mokykla. Be to, besirenkančių šią mokyklą mokinių kasmet daugėja. Pavyzdžiui, pernai priimta 275, o šiemet jau 355 mokiniai.

Daugiausiai jaunuolių čia, kaip ir visoje šalyje, rinkosi apdailininko specialybę. Ne mažiau populiari buvo ir pastatų restauratoriaus specialybė.

Kiek daugiau mokinių sulaukė ir Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokykla. Beje, šiai mokyklai geriausiai šalyje sekėsi rinkti taip trūkstamų siuvėjų grupes. Siuvėjų specialybės grupių šiemet, pasak direktoriaus pavaduotojos ugdymui Albertinos Kemežienės, yra net trys.

O Klaipėdos laivininkų mokykla planuotų 175 mokinių nesurinko.

„Mūsų mokykla – ne „gastronomas”, siūlantis nuo statybininko iki sekretorės specialybių. Mes rengiame tik jūrininkus”, – aiškino mokyklos vadovas Vytautas Benetis.

Vadovas skundėsi, kad visoje Lietuvoje pristeigta populistinių programų, kurios „nusiurbia” mokinius, nors neaišku, ar su tokia specialybe žmogus galės įsidarbinti.

Mokykla, pasak V. Benečio, turi atlikti valstybinę funkciją ir rengti kvalifikuotus darbuotojus pagal rinkos poreikius.

„Profesinėse mokyklose siūloma daugybė programų, kurios neypatingai būtinos. Tuo tarpu jūrininkų trūksta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje”, – sakė mokyklos vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.