Buvęs milijonierius grąžintas į tėvynę

Pusantro milijono iš Lietuvos biudžeto grobimu įtariamas vilnietis po šešerius metus trukusių paieškų pagaliau parskraidintas iš Italijos

Vakar popiet iš Romos (Italija) į Vilnių parskraidintas 36 metų vilnietis Darius Toločka. Nuo 1999-ųjų liepos slapstęsis finansiniais nusikaltimais įtariamas vyras Romos centre buvo sulaikytas praėjusių metų vasarą.

Į Italiją su suklastotu pasu atvykęs Toločka gyveno Romos priemiestyje. Čia buvęs Lietuvos milijonierius vos sudūrė galą su galu – svetima pavarde prisistatinėjęs vyras buvo įsidarbinęs vienoje firmoje, remontavo butus. Toločkai teisėsaugininkų sulaikymo operacija buvo labai netikėta – vilnietis jiems pasipriešino, vienam pareigūnui buvo sulaužyta ranka.

Pasak prokurorų, Toločka buvo vienas pirmųjų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grobstymo iš valstybės biudežto iniciatorių. Įtariama, kad jis buvo įkūręs 10 fiktyvių įmonių, kurių vadovais paskyrė asocialius asmenis. Panaudodamas jų dokumentus, Toločka įsigijo maždaug 60 įmonių finansinių blankų. Nors įmonės jokios veiklos nevykdė, Toločka sutvarkė dokumentus, kad galėtų iš valstybės biudžeto susigrąžinti PVM. Manoma, kad neteisėtai jam Valstybinė mokesčių inspekcija išmokėjo daugiau kaip pusantro milijono litų.

Toločkai pasislėpus, jo byla buvo išskirta, maždaug 20 žmonių teismas spėjo nuteisti, be to, daugelis jų jau yra atlikę bausmes. Vilniečio pargabenimas baudžiamajam persekiojimui į Lietuvą nenaudingas keliolikai dar nenuteistų jo bendrų – maždaug po dviejų metų būtų baigęsis senaties terminas.

Toločkai gresia iki dešimties metų laisvės atėmimo bausmė. Pasak pareigūnų, neteisėtai gavęs pinigus iš biudžeto, vilnietis gyveno itin linksmai: labai dažnai keitė automobilius, puotavo brangiausiuose restoranuose bei bendravo su aukštuomenės prostitutėmis.

Prokuratūra šiandien ketina kreiptis į teismą dėl Toločkos suėmimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.