Skandalais grįstame kvartale – Savivaldybės direktoriaus namas

Politikams kilo abejonių, ar A.Keserauskas, pats gyvendamas Fredos miestelyje, nevilkina tyrimo dėl čia panaudotų 2,6 milijono litų

Fredos miestelio gatvių skandalas vakar pasisuko netikėta kryptimi. Kauno miesto tarybos narys Kęstutis Kriščiūnas viešai prabilo, kad šiame kvartale namą pernai įsigijo ir Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas. K.Kriščiūnas kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašydamas išsiaiškinti, ar turėdamas savų interesų administracijos vadovas negalėjo vilkinti tyrimo dėl privačiam kvartalui iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos skirtų 2,6 milijono litų panaudojimo.

Gyvena sūnus

Savivaldybės administracijos direktoriui A.Keserauskui ir jo sutuoktinei Fredos miestelyje priklauso dviejų aukštų, 144 kvadratinių metrų ploto pastatas Gebenių gatvėje.

„Šį statinį įsigijau praėjusių metų pavasarį. Jame gyvena mano sūnus. Tuo metu nei aš dirbau Savivaldybėje, nei planavau įsidarbinti. Jeigu paklaustumėte, ar man patinka Freda, atsakyčiau teigiamai. Tačiau tai nesusiję nei su tyrimu, nei su jokiais kitais dalykais”, – sakė A.Keserauskas.

Skandalas dėl Fredos miestelio kilo rugsėjo pradžioje, kai paaiškėjo, kad per dvejus metus iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos skirta 2,6 milijono litų, o Vidaus audito skyriaus specialistai nustatė, kad gatvės ir šaligatviai tiesiami neturint projekto ir statybos leidimų.

Su Fredos miestelį statančia bendrove „Beržole” siejamas Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus buvęs klasės draugas ir partijos kolega miesto Tarybos narys Arvydas Žilevičius. Būtent jis, kaip įgaliotas „Beržolės” akcininkų atstovas, pasirašė gatvių pardavimo sutartį su Savivaldybės administracija.

Kaltina neveiklumu

Pasak K.Kriščiūno, turėdamas privačių interesų Fredos miestelyje, Savivaldybės administracijos direktorius gali vilkinti tyrimą.

„Direktoriui dar kovą buvo pateiktos Vidaus audito skyriaus išvados, tačiau nieko nepadaryta. Mano žiniomis, ir dabar nesiimta veiksmų, kad būtų sustabdytas galimai neteisėtų valdiškų pinigų švaistymas. Negana to, liepą bendrovei „Kauno kelių grupė” už Fredos miestelyje atliktus darbus pervesta 150 tūkstančių litų. A.Keserauskas ne tik nesustabdė proceso, bet ir toliau apmoka sąskaitas, taip gerindamas kvartalo, kuriame jam priklauso namas, aplinką”, – stebėjosi K.Kriščiūnas.

Socialdemokratų frakcija vakar taip pat kreipėsi į Savivaldybės administracijos direktorių dėl galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto.

„Mes taip pat lauksime Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo. Šiandien direktoriaus neraginame atsistatydinti”, – sakė K.Kriščiūnas.

Posėdyje kilo ginčų

Kai vakar miesto Tarybos posėdyje K.Kriščiūnas viešai informavo, kad direktoriui priklauso pastatas Fredos miestelyje, A.Keserauskas atsisakė polemizuoti su Tarybos nariu, kuris kartu yra ir jo pavaldinys. „Neetiškas klausimas. Visa informacija apie su Fredos miesteliu susijusį tyrimą pateikta merui”, – teigė Savivaldybės administracijos direktorius.

„Tai vertinu kaip K.Kriščiūno keršto akciją. Nesu patenkintas jo kaip pavaldinio veikla. Dabar jam atsirado proga, pasinaudojus Tarybos nario mandatu, man įgelti. Tai akivaizdus interesų konfliktas, kuris kuo greičiau turi būti išspręstas”, – tvirtino A.Keserauskas.

Tapęs miesto Tarybos nariu, K.Kriščiūnas liko dirbti ketvirtadaliu etato Savivaldybės administracijoje vyr. specialistu. Politikas įdarbintas pagal sutartį, todėl nėra valstybės tarnautojas.

„Taip kalbėdamas direktorius tik bando gesinti skandalą”, – sakė K.Kriščiūnas.

Išvados nebuvo nuslėptos?

Savivaldybės administracijos direktorius atmeta kaltinimus, jog jis suinteresuotas, kad tyrimas dėl Fredos miestelio gatvių kuo ilgiau užtruktų. „Kovą, kai gavau Vidaus audito išvadas, tik buvau pradėjęs dirbti šiame poste. Pakviečiau komunalininkus, buvo sudarytas konkrečių priemonių planas. Išvados taip pat buvo pateiktos mano pavaduotojui Robertui Stanioniui, kuris kuruoja šią Savivaldybės veiklos sritį. Jokių parašų ir sutarčių, susijusių su Fredos miestelio aplinkos tvarkymu, nepasirašinėjau”, – teigė A.Keserauskas.

Vakar kilusį šurmulį jis įvertino kaip bandymą suvesti sąskaitas. „Tai asmeniškumai. Namą įsigijau teisėtai, todėl net nesuprantama, kodėl kai kas dabar bando sukelti triukšmą”, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius.

Partijos kolegų elgesys – dviprasmiškas

A.Keserauską į Savivaldybės administracijos direktoriaus postą delegavusios Tėvynės sąjungos frakcijos nariai dar praėjusią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje teigė nežinoję, kad Savivaldybė įsigijo neasfaltuotas Fredos miestelio gatves.

Frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas tuomet suabejojo ir Vidaus audito skyriaus veiklos skaidrumu, ir kaltino, kad kovą gautos tyrimo išvados buvo nuslėptos.

Vakar politikas tikino nieko nežinojęs, kad minėtame kvartale namą yra įsigijęs partijos kolega. „Gal tai vienas atsakymų, kodėl išvadų nematė Tarybos nariai?” – svarstė politikas.

Paklaustas, ar daugiau Tėvynės sąjungos frakcijos narių neturi nekilnojamojo turto Fredos miestelyje, A.Kupčinskas teigė, kad jis pats tikrai nieko ten neįsigijo. „Esu ramus ir dėl dabartinių frakcijos kolegų. Už buvusius miesto Tarybos narius man sunku atsakyti”, – sakė konservatorius.

Šiuo metu Tėvynės sąjungos Kauno skyriuose vyksta priešrinkiminis reitingavimas. Neoficialiuose pokalbiuose kai kurie konservatoriai užsiminė, kad A.Keserausko reitingai gerokai šoktelėję į viršų. „Galbūt kažkam tai nepatiko, taip pat ir partijos kolegoms? Tuomet ši istorija ir iškilo. Neskubėčiau dabartinio direktoriaus teisti, nes namą Fredos miestelyje jis įsigijo dar pernai, kai nedirbo Savivaldybėje”, – sakė vienas Tėvynės sąjungos narių, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės.

Tirs valdininkų interesus

Kauno mero nurodymu Savivaldybės kontrolierius Gediminas Raudonis aiškinsis, ar Savivaldybės administracijos tarnautojai, leidę Fredos miestelyje atlikti statybos darbus be projekto ir statybos leidimo, neturi jame nekilnojamojo turto.

Jei tokie faktai pasitvirtins, meras A.Garbaravičius žada kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos pažeidimų komisiją, taip pat įpareigos A.Keserauską nušalinti suinteresuotus asmenis nuo darbo, susijusio su Fredos miesteliu.

A.Keserauskas įpareigotas nustatyti žalą miestui ir valstybei, kai buvo skirtos Kelių direkcijos lėšos Fredos kvartalo gatvių statybai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.