Slieko Zigmučio meilė, kormoranų nerimas ir kiti dangiški dalykai

Po atviru dangumi, plojant gausiai publikai, skamba gitara ir dainos, kokias vargiai išgirsi komercinio radijo ar televizijos laidose. Tai vaizdas ne iš alternatyvaus festivalio, o iš „Dpoezijos” iniciatyvinės grupės pirmojo dainuojamosios poezijos vakaro, kuris praėjusią savaitę įvyko Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje.

Lino Švirino, Dariaus Žvirblio ir Jono Baltoko suorganizuotas vakaras pranoko jų pačių lūkesčius: koncerto metu muzikantai nesyk prisipažino klausytojams, jog nesitikėjo šitokio jų susidomėjimo renginiu.

Kiemelyje susirinkę įvairiausio amžiaus klaipėdiečiai – nuo neformalaus jaunimo iki solidžios uostamiesčio inteligentijos atstovų – atidžiai klausėsi bardų dainų ir negailėjo aplodismentų.

Vakarą pradėjęs J. Baltokas publiką sužavėjo įvairiu repertuaru: muzikantas atliko dainų tiek savo kurtomis eilėmis, tiek Juozo Erlicko, Marcelijaus Martinaičio ir Liutauro Leščinsko posmais.

Tikrą anšlagą sukėlė J. Baltoko kartu su dukrele Magdalena atliktos dainelės pagal klaipėdiečio rašytojo Rimanto Černiausko „Pasakaičių vaikams, sliekams ir vanagams” tekstus.

Mergaitę Veroniką įsimylėjusio slieko Zigmučio ir kitų herojų filosofavimai ir gyvenimo peripetijos, išdainuotos emocingo ir sąmojingo šeimyninio dueto, visų klausytojų veiduose įžiebė šypsenas.

Pasakaičių interpretacija patiko ir jų autoriui, kuris taip pat dalyvavo vakare. „J. Baltokas nepakeitė teksto – panaudojo originalų ir pridėjo šį tą savo, – akcentavo R. Černiauskas. – O tuo, kad tokių vakarų reikia, nesunku įsitikint vien pažiūrėjus, kiek žmonių čia susirinko.”

„Labai sveikintinas sumanymas, – rengėjus pagyrė ir pasirodymų klausęsis poetas Vytautas P. Bložė. – Tiesiog dangiškas dalykas – sėdi gryname ore, klausaisi rimtos muzikos. Jaunimui tai didelis postūmis poetinės kultūros link. O vyrai, matosi, pasišventę kūrėjai, gyvenimą atidavę šiam reikalui. Labai jais džiaugiuosi, juk ir savo jaunystę tokiems dalykams esu paskyręs.”

Pakyloje J. Baltoką pakeitęs „Atikos” narys D. Žvirblis atliko tiek senesnių dainų: „Po visko”, „Kormoranams neramu”, „Caro nebuvo”, tiek įtrauktų į ką tik pasirodžiusį grupės albumą „Šalin rankas nuo rokenrolo, mama”.

Dainų autorius klausytojams prisipažino, kad labai retai pasitaiko, kad jis kūrinį parašytų iškart nuo pradžios iki galo ir būna, kad brūkštelėjęs posmelį visą dainą baigia tik po kelerių metų.

Tačiau sąmonės srautu parašyti tekstai kabina ne tik širdį, bet ir protą – aktualiomis kasdienybės temomis, įvilktomis į kalambūrų ir aliuzijų kupiną eilių rūbą.

L. Švirinas atliko keletą lyriškų baladžių, akompanuodamas klavišiniais.

„Dpoezijos” iniciatyvinės grupės nariai planuoja, jog pavykęs pirmasis vakaras taps visos jų serijos pradžia. Kitą panašų renginį ketinama surengti spalio pradžioje.

Informacijos apie vakarus ieškokite tinklalapyje www.dpoezija.lt. Norintieji vakaruose pristatyti savo kūrybą gali rašyti jų rengėjams elektroniniu paštu – adresu iniciatyvos@dpoezija.lt .

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.