Vakcinos dar nėra

Gripo vakcina į Lietuvą, kaip ir pernai, vėluos mėnesiu ir medikus pasieks tik spalį. Paprastai vakcina mūsų medikus pasiekdavo rugsėjį.

Prasidėjus pirmosioms sezoninėms virusinėms ligoms, prasidėjo ir svarstymai, ar nereiktų pasiskiepyti nuo gripo. Specialistai atkreipia dėmesį, jog kol kas į mūsų šalį dar nėra atgabenta ir registruota naujoji, specialiai 2006/2007 metams sukurta gripo vakcina.

Imunoprofilaktikos tarnybos vadovė Jadvyga Malūkienė „Klaipėdai” sakė, jog ji, kaip ir pernai, mūsų šalį pasieks tik spalio pradžioje, o skiepų kabinetus– ne anksčiau spalio vidurio.

Dėl kintančių gripo viruso padermių kasmet yra sukuriama nauja vakcina nuo gripo. Šiemetinė, pasak J.Malūkienės, skirsis nuo pernykštės.

Šiam gripo sezonui įveikti sukurta vakcina apsaugos nuo A tipo New Caledonia ir Wisconsin bei B tipo Malaysia viruso padermių.

Kad gripas neplistų ir netaptų pandemija, kasmet nuo jo turėtų pasiskiepyti apie 30 proc. gyventojų.

Skiepytis nuo gripo mūsų šalyje rekomenduojama spalio-lapkričio mėnesiais, tačiau, pasak J.Malūkienės, nevėlu tai padaryti ir vėliau, netgi prasidėjus gripo epidemijai.

Kada tikėtis gripo protrūkio mūsų šalyje ar mieste, kol kas dar neprognozuojama.

Pernai gripo epidemija Klaipėdoje prasidėjo vasarį ir tęsėsi iki balandžio. Šešias svaites užsitęsusios epidemijos metu uostamiestyje gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis persirgo 12 006 žmonės (6,4 proc. gyventojų).

Nuo gripo buvo pasiskiepiję beveik 13 tūkst. (6,8 proc.gyventojų) klaipėdiečių.

Pasaulyje kasmet gripu suserga apie 500 mln., Lietuvoje – apie 100 tūkstančių žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.